detector.media
27.02.2008 14:32
Нацрада погодила законопроект про ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне мовлення і відхилила зміни до закону про рекламу

На засіданні 27 лютого 2008 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула два законопроекти Держкомтелерадіо. Перший – про ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне мовлення зі змінами від 9 вересня 1998 року – було погоджено без зауважень.

 

Метою конвенції є сприяння транскордонній трансляції і ретрансляції телевізійних програм, які відповідають вимогам щодо поваги людської гідності і дотримання основних прав людини, у країнах-членах Ради Європи, надання широкого вибору телепрограм для населення, зміцнення тим самим культурної спадщини Європи і розвиток аудіовізуального мистецтва. За період з моменту приєднання України до Конвенції, що відбулось ще 1996 року, набув чинності Протокол про внесення змін до Конвенції. Україна, відповідно до пункту 1 статті 32 Конвенції, залишає за собою право обмежувати на своїй території ретрансляцію програм, що містять рекламу алкогольних напоїв у частині, що не відповідає національному законодавству.

 
Що ж до змін до закону «Про рекламу», то цю законодавчу ініціативу Кабміну Нацрада не погодила.
 
На думку першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, у законопроекті містяться юридичні неузгодженості. Зокрема, в ньому є положення, що телепродаж не повинен спонукати неповнолітніх укладати договори про продаж чи оренду товарів і послуг, тоді як за законодавством України неповнолітні взагалі не є суб’єктами товарних відносин.
 
Основне нововведення законопроекту – запровадження поняття «телепродаж» (синхронізованого з Європейською конвенцією). Також передбачено змінити режим переривання телепрограм на рекламу (через 45 хвилин, а не 30, як тепер) і запровадити обмеження на спонсорство лікарських засобів та послуг.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY