detector.media
Світлана Остапа
20.02.2008 18:45
Хто замість Докаленка?
Хто замість Докаленка?
Комітет ВР з питань свободи слова та інформації розглянув ситуацію на НТКУ. Депутати можуть рекомендувати покласти обов’язки президента на чинного віце-президента Андрія Слободяна.
20 лютого на своєму черговому засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув ситуацію, що склалась із звільненням президента НТКУ Віталія Докаленка та можливим призначенням тимчасового виконувача обов’язків керівника Національної телекомпанії.
 
Народний депутат   Едуард Прутнік  (який досі є головою Держтелерадіо) зачитав членам комітету висновок юридичної служби Держтелерадіо, у якому зазначається, що існує правова колізія в сенсі призначення керівника на посаду президента НТКУ. Законом установлено загальний порядок призначення, але відсутній механізм такого призначення у разі відсутності будь-якої зі складових зазначеного порядку, а саме – у нашому випадку -  Громадської ради НТКУ. Наводимо повний текст висновку Держтелерадіо:
 
ВИСНОВОК
щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України 
 
Порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України врегульовано Законом України «Про телебачення і радіомовлення». 
 
Відповідно до частини третьої статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (далі – Закон) керівник Національної телекомпанії України (далі – НТКУ) призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за поданням Верховної ради України. 
 
Згідно з чинним законодавством України, пропозицію про звільнення з посади керівника НТКУ з відповідним обґрунтуванням готує та вносить до Верховної Ради України Громадська рада НТКУ. Крім того, кандидатуру на посаду керівника НТКУ визначає і вносить до Верховної Ради України Громадська рада НТКУ. 
 
Станом на сьогоднішній день реалізація встановлених правових норм щодо призначення на посаду та звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України неможливе через відсутність сформованої Громадської ради НТКУ, що наділена виключним правом реалізації наведеного алгоритму. 
 
Проте звільнення з посади керівника Національної телекомпанії України можливе через застосування норм чинного трудового законодавства України, а саме статті 38 КЗпП України – розірвання трудового договору з ініціативи працівника за власним бажанням. 
 
Необхідно також звернути увагу на певну правову колізію в частині призначення на посаду керівника Національної телекомпанії України. Законом встановлено спеціальний порядок призначення на цю посаду, але відсутній механізм даного призначення в разі відсутності будь-якої складової із зазначеного порядку, а саме Громадської ради НТКУ, на яку Законом покладено обов’язок підготовки та внесення відповідного обґрунтування щодо призначення на посаду керівника Національної телекомпанії України до Верховної Ради України. 
 
Отже, у разі звільнення керівника Національної телекомпанії України за власним бажанням, призначення нового керівника у встановленому Законом порядку неможливе з наведених обставин. 
 
Єдиний варіант вирішення посталого питання сьогодні вбачається через процедуру покладання додаткових обов’язків на одного з віце-президентів НТКУ.
 
Юридична служба Державного комітету телебачення і радіомовлення
 
Як керівник органу, який є засновником Національної телекомпанії України, Едуард Прутнік роз’яснив колегам по комітету ситуацію, яка склалася на Першому національному. «Згідно із статутом Національної телекомпанії України та внутрішніми наказами, у разі відсутності керівника з будь-якої причини його обов’язки виконує один із чинних віце-президентів. Внутрішнім наказом виконувачем обов’язків призначений перший віце-президент Володимир Задорожний.  Але, оскільки він зараз перебуває у відпустці, виконання обов’язків президента НТКУ покладене на віце-президента Андрія Слободяна», - сказав Едуард Прутнік. За його словами, така ситуація не може тривати довго, тому комітет повинен якомога швидше доопрацювати законопроект про громадські ради НТКУ та НРКУ та винести його у сесійну залу ВР для ухвалення.
 
Едуард Прутнік запропонував членам парламентського комітету  зустрітись із колективом Першого національного та вислухати пропозиції працівників і, можливо, провести відкритий конкурс на посаду керівника НТКУ. «Таким чином ми отримаємо час, необхідний для створення Громадської ради. Мені дуже не хотілося б, аби ситуація вирішувалась неправовим шляхом. Адже призначення в.о. президента НТКУ людини, яка не є працівником каналу, може спричинити невдоволення колективу», - зазначив народний депутат і голова Держтелерадіо.
 
Нагадаємо, у січні 2007 року Едуард Прутнік вважав формування громадських рад НТКУ передчасним.  
 
Голова парламентського комітету Ганна Герман погодилась із пропозицією Едуарда Прутніка і запропонувала провести виїзне засідання комітету у Національній компанії України. Було запропоновано провести таке засідання вже 21 лютого, проте члени комітету проголосували за іншу дату – 25 лютого. На думку Ганни Герман, у ситуації, що склалася, важить кожна година, тому вона запропонувала негайно ухвалити з цього питання заяву – звернення до Президента України від імені Комітету з питань свободи слова та інформації.
 
«Ми повинні це зробити, оскільки бачимо, як усі медіа в державі намагаються підпорядкувати одній особі – Президенту України. Про це свідчить ситуація, яка склалася із звільненням президента НТКУ і намаганням призначити на його місце непрофесійну людину. Думаю, що ми повинні сказати своє слово та не допустити такої практики. Наскільки мені відомо, указ про призначення в.о. президента ще не підписаний, але вже з’явилась нова кандидатка», - сказала Ганна Герман.Кого вона мала на увазі, невідомо, проте джерела «ТК» у Секретаріаті Президента називають серед  тих, хто обговорюється у цьому відомстві на посаду президента НТКУ, Олександра Семирядченка, Андрія Кислинського, Тетяну Мокріді, Ірину Геращенко та Михайла Крупієвського (але кандидатуру останнього нібито вже знято з розгляду). Що ж до Василя Ілащука, то, за інформацією джерел «ТК», його від початку планували призначити тимчасовим виконувачем обов’язків  на нетривалий термін.
 
Ганна Герман також зазначила, що призначення президента НТКУ має бути публічним процесом, і в ньому повинен брати участь  Кабінет Міністрів -  як головний роботодавець.
 
На думку першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка, члени комітету сьогодні не мають права аналізувати особистості, про яких ідеться у контексті призначення в.о. президента НТКУ. Натомість вони мають дати оцінку процедурним діям. «Оголошувати конкурси ми не маємо права, оскільки немає Громадської ради НТКУ, - сказав Андрій Шевченко. – Тож усе має відбуватись у межах компетенції Держтелерадіо та Кабінету Міністрів України. Думаю, виконувати обов’язки президента НТКУ має право лише чинний віце-президент».
 
Андрій Шевченко запропонував зазначити у заяві комітету, що його члени підтримують необхідність кадрових змін на НТКУ. Едуард Прутнік додав, що слід заявити про неприпустимість поглиблення правової колізії, та запропонувати, щоб обов'язки президента НТКУ виконував чинний віце-президент. Народний депутат Микола Баграєв (БЮТ) висловився за те, щоб законопроект про громадські ради НТКУ та НРКУ був розглянутий Верховною Радою як першочерговий, а Андрій Шевченко наголосив, що чинне законодавство дозволяє вже сформувати громадські ради НТКУ та НРКУ.
 

Аби пересвідчитись у тому, що підставою для звільнення Віталія Докаленка було саме його власне бажання, «Детектор медіа» звернулась до Секретаріату Президента з проханням надати копію заяви про звільнення за власним бажанням. 20 лютого «ТК» отримала копію цього документа, зареєстрованого Секретаріатом Президента 14 лютого:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY