detector.media
18.02.2008 15:32
Депутат від БЮТ Антон Яценко хоче поновити кримінальну відповідальність за наклеп
Депутат від БЮТ Антон Яценко хоче поновити кримінальну відповідальність за наклеп

Кримінальну відповідальність за наклеп пропонує відновити народний депутат від БЮТ Антон Яценко. Відповідний проект змін до Кримінального кодексу 15 лютого було зареєстровано у Верховній Раді (законопроект 2086).

 

Яценко пропонує карати за наклеп (тобто поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу) виправними роботами до одного року, або штрафом від тридцяти до вісімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

«Наклеп у друкованому або іншим способом розмноженому творі, в анонімному листі, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається обмеженням волі на строк до двох років, або виправними роботами на строк до двох років, або штрафом від п'ятдесяти до ста двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні державного або іншого тяжкого злочину,карається позбавленням волі на строк до двох років» - йдеться у законопроекті.

 

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що повернення кримінальної відповідальності за наклеп «пов’язана з тим, що в пресі стало дуже популярним поширювати завідомо неправдиві, навіть ганебні відомості відносно громадян, які є публічними особами, переймаються питаннями державотворення, займаються політикою, соціальними питаннями або займають високі посади в центральних органах влади країни тощо. Все це робиться з метою їх дискредитації, створення навколо них негативного іміджу, ореолу корумпованості та протизаконності».

 

Вочевидь, народний депутат вважає недостатнім право особи оскаржувати в суді правдивість поширеної щодо неї інформації, а також вимагати відшкодування за шкоду честі, гідності та діловій репутації, згідно з нормами Цивільного кодексу.

 

ІМІ
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY