detector.media
21.01.2008 12:31
22 січня на Першому національному – прем’єра документального фільму про українців на Колимі
22 січня на Першому національному – прем’єра документального фільму про українців на Колимі

22 січня 2008 року о 17.20 на Першому національному відбудеться прем’єра документального 45-хвилинного фільму «Українці на Колимі. Пам’ять» (частина друга).

Режисер і автор фільму Олександр Рябокрис повідомив «Телекритиці», що це вже другий фільм, присвячений українцям, яких радянська тоталітарна система відірвала від рідної землі і закинула за десятки тисяч кілометрів. Фільм розповідає про людей, які відбували покарання на Колимі в роки сталінського режиму. Деякі з них і досі там проживають, дехто вже повернувся в Україну. Переважно це українці, пов’язані з УПА. «Ми розповідаємо історію, чому людей відправляли саме туди. Справа в тому, що в 30-х роках там знайшли великі поклади золота й урану, тому треба було дуже багато людей, щоб це видобувати. Туди десятками тисяч відправляли людей. Там одночасно знаходилося 200 тисяч політв’язнів у 300 зонах. Багато людей залишилися в тій землі назавжди», – зазначив Олександр Рябокрис.

Перша стрічка «Українці на Колимі. Магадан» транслювався торік на День незалежності. Її телеканал також покаже – у повторі, 23 січня о 12-й годині.

Обидва фільми підготовлені творчим об’єднанням документально-художніх фільмів Першого національного. Автор ідеї – журналіст Микола Хрієнко, який 2004 року сам мандрував від Уралу до Далекого Сходу. Побував на Уралі, Алтаї, Колимі, в Хабаровському та Приморському краях, у Якутії та Чукотці, на Камчатці та Сахаліні, Командорських та Курильских островах. Друга експедиція, в якій уже взяла участь знімальна група Першого національного, відбулася 2007 року. Цього року журналіст Микола Хрієнко планує третю експедицію – від Уелену (крайнє поселення біля мису Дєжнєва) до Мурманська. Він планує, що зібрані матеріали ляжуть в основу третього документального фільму.

«Детектор медіа»

 
 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY