detector.media
25.12.2007 10:03
Закарпаття першим перейде на цифрове телебачення
Закарпаття першим перейде на цифрове телебачення

Закарпаття стане першою областю в Україні, де буде здійснено перехід на цифрове телебачення. Про це 24 грудня під час прес-конференції повідомив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко. Про це повідомляє ЗІК.

 

Рішення переходу України на цифрове телебачення зумовлене європейськими домовленостями, адже до 2015 року у Європі запроваджуються цифрові технології телерадіомовлення. Проблему забезпечення цифрового телебачення в Україні планують розв’язати до початку «Євро-2012». Загальна вартість проекту – 6 мільярдів гривень.

 

Із кількох десятків цифрових зон у першу чергу цифрове телебачення буде запроваджуватися у 5 зонах, до яких входить і Закарпаття: на Сумщині – 1 зона, Одеса – 2 зони і Закарпаття – так само 2 зони. Як пояснив Віталій Шевченко, 5 зон вибрали виходячи з того, щоб ці території були на кордоні, а також обирали саме ті зони, де люди потребують реального інформаційного забезпечення. Також враховували технічний аспект, де якнайбільше збігаються радіуси покриття аналогового телебачення із кордонами цифрових зон.

 

«Закарпатці отримають телебачення, яке у перспективі відкриває можливості для прийому понад 40 (а наразі – 14) загальнодержавних телевізійних програм високої якості. І якщо тут нам вдасться провести ту роботу, яку ми плануємо, то цей досвід стане прикладом для всієї України», – зазначив Віталій Шевченко. Згідно із планом закарпатці зможуть мати цифрове телебачення у березні-травні 2008 року.

 

Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ігор Курус розповів, що для прийняття цифрового сигналу закарпатцям необхідно буде придбати новий телевізор, який має можливість приймати такий сигнал. Без проблем його будуть ловити власники сателіток. А от власники старих приймачів будуть змушені докупити перетворювачі. На сьогодні вартість такого перетворювача – 250 гривен. Разом з тим, у державному бюджеті передбачені кошти на придбання перетворювачів для соціально незабезпечених сімей.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY