detector.media
17.12.2007 15:08
Два кольори улюблених пісень
Два кольори улюблених пісень
Під Новий рік на Першому Національному транслюватиметься друга частина циклу «Улюблені пісні минулого століття». Фільм другий, під назвою «Два кольори», об’єднає найпопулярніші композиції 60-х років.
 
Така назва була обрана колективом ТО «Музичних та розважальний програм» НТКУ не випадково. «Два кольори» - цю пісню створили у 60-х двоє видатних людей – композитор Олександр Білаш та поет Дмитро Павличко. Композитора, на жаль, вже немає серед нас, але, якщо б він написав лише цю пісню і більше нічого, він би вже став класиком української пісні. Саме його мелодія зробила рядки пісні безсмертними. Вони проходять крізь душу кожного з нас – «Червоне – то любов, а чорне – то журба…». В Україні вишиванка та рушник, вишиті червоними і чорними нитками, вважаються оберегами. Вони  захищають людину від нечистої сили, всілякого лиха і зла, від «чорного» ока.
 
Першим виконавцем «Двох кольорів» був Анатолій Мокренко, далі вже ця пісня переходила від покоління до покоління. І зараз Ії співають, як співають народні пісні: у колі друзів, на свято, за столом під чарочку…
 
Пісня «Два кольори» - це оберіг, в якому живе безсмертна душа українського народу і саме ця пісня об’єднує цикл улюблених пісень 60-х років 20 століття. Ці пісні зігрівають душу та серце щирим словом і чистою красою музики.    
 
Загалом, концерт «Улюблені пісні минулого століття» складається з семи частин. Кожний окремий концерт – це віддзеркалення певного десятиліття. Від зірок української естради, що взяли участь у записі окремих музичних циклів, можна було почути багато цікавого. Народна артистка України Руслана розповіла історію пісні «Світанок», яку вона виконала в одному із циклів «Улюблених пісень минулого століття»:
 
 - Цей мотив прийшов до мене, коли я ще не міркувала над категоріями «хітовості» форматів. Я пригадую, коли ми записали цю пісню,  були дуже задоволені. Вона пролежала майже рік, доки ми почали  її показувати людям. У нас, тоді була невеличка студія при «Радіо-Люкс», де записувались рекламні ролики.  Ця композиція була однією з моїх перших пісень. Щоправда, з’явилася вона після перемоги на «Слов’янському Базарі».  Вона одразу отримала широку ротацію на радіо. Пригадую: її слухали тоді ефірі ледь не кожної радіостанції від Донецька до Коломиї, від Одеси до Харкова . І приїхати у якесь місто та сказати: «Де він, мій день?» - це означало, як після «Євробачення» сказати: «Гей, дикі танці!». Тоді, у 1998-99 році ми зняли на цю пісні кліп з чудовою командою з Донецька! Це була перша моя професійна кіноробота. Так,  розпочалася моя професійна доля. Для мене назавжди ця композиція залишиться дуже зворушливою. Адже її написав мій чоловік.
 
Новий рік для Руслани особливе свято. А тому, усіх глядачів Першого Національного вона залюбки привітала з наступаючим роком: «Я хотіла б побажати дуже просту та вічну річ – бути усім щасливими!»
 
31 грудня, о 21:50 на Першому Національному – «Два кольори. Улюблені пісні 60-х.»
 
Третя частина музично - новорічного проекту Першого Національного присвячена «Улюбленим пісням 70-х.». Уособленням цього періоду стала пісня «Червона Рута». Вона була написана буковинський композитором Володимиром Івасюком. Саме у 70- ті роки він вже заявив про свій яскравий музичний талант. Його ім’я нині є символом української сучасної пісні. На Личаківському цвинтарі у Львові, де поховано Івасюка, завжди живі квіти. Адже люди пам’ятають і шанують пам'ять композитора, бо кожна з його пісень – найкраща, наймудріша, найдобріша.
 
А от найпопулярніша - «Червона рута». Вона і сьогодні лунає, відкриваючи всеукраїнський фестиваль естрадної пісні ім. Володимира Івасюка у виконанні молодих співаків, набуваючи більш сучасного звучання і не втрачаючи свого неповторного колориту. Першими її виконували Василь Зінкевич та Назарій Яремчук.
 
Назву пісні «Червона рута» - квітка з Полонини – взяв собі й однойменний український  фестиваль. Він подарував Україні чимало імен  - нині відомих зірок української естради. Мабуть, така доля цієї пісні: легка, щаслива і гарна, мов квітка, яка дарує радість, натхнення тим, хто її знайде.     Дивіться 1.01.08, о 21.25 на Першому Національному!
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY