detector.media
«Телекритика»
24.11.2007 14:45
Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 23 листопада 2007 року
Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 23 листопада 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів «1+1» та «1+1 International» в Україні, Канаді, в сполучених штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». «Блок «Наша Україна, народна самооборона» одностайно підпише угоду про створення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко та одностайно підтримає кандидатуру В’ячеслава Кириленка на посаду голови Верховної ради України шостого скликання» - про таку розв’язку головної інтриги останнього скликання повідомили члени НУ-НС після завершення зустрічі з Президентом. Отже, чи є демократична коаліція питанням вирішеним, і чи стане завтрашній день останнім днем роботи уряду Віктора Янукович? Далі будемо про це говорити. «Вважаю, що Віктор Янукович повинен бути прем’єр-міністром, повинен виконати ті зобов’язання, які він дав українському народу. Помаранчева або псевдодемократична більшість не відбудеться ніколи, тому що за Юлію Володимирівну Тимошенко не проголосують» - це з виступів Святослава Піскуна і сьогодні він представлятиме «Партію Регіонів». Вітаю Вас, Святослав Михайловичу. Добрий вечір.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Проходьте, будь ласка. «Варто тільки прийти в раду і натиснути кнопку, правильну кнопку. Мова йде про повернення людям надії. Одне натискання кнопки, один розчерк пера під вистражданою коаліційною угодою і ми повернемо людям їхні кращі сподівання, зупинимо експансію, зневіру та байдужість» - це є сьогоднішньою заявою лідера БЮТ. І позицію цієї політичної сили представлятиме сьогодні Григорій Немиря. Експертні оцінки вам запропонують: Олег Зарубінський, член Блоку Литвина, член Народної партії. Олесь Доній, голова Центру досліджень політичних цінностей, член «Блоку наша Україна, народна самооборона» і представляє «Народну самооборону» зокрема. Михайло Чечетов, член «Партії Регіонів». І Сергій Соболєв, член БЮТ, член партії «Реформи і порядок». Також сьогодні до нашої розмови матиме можливість приєднатися Анатолій Матвієнко, член блоку НУ-НС, голова «Української республіканської партії Собор». Добрий вечір, Анатолію Сергійовичу.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Ви нас чуєте прекрасно?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Так.

ВЕДУЧА: Далі будемо спілкуватися про зустріч «Нашої України, народної самооборони» із Президентом. Далі стисло Наталя Гичка.

Сюжет: Яку кандидатуру на посаду спікера підтримає Президент під час зустрічі з НУ-НС. Інтригу сьогоднішнього дня зумовили окремі сенсаційні прогнози останнього тижня. «У президентському оточенні вже є критична маса людей, які мислять державними категоріями і розглядають обрання і глави уряду, і голови парламенту не через призму корпоративних інтересів, що от тільки Тимошенко повинна бути прем’єр-міністром і кінець світу, якщо не буде» - Михайло Чечетов, «Партія Регіонів». Однак сьогодні ввечері по завершенню зустрічі із Президентом всі 72 депутати від блоку НУ-НС поставили свої підписи під коаліційною угодою з Блоком Юлії Тимошенко. «При цьому коаліція відкрита і при бажанні Блок Литвина може також почати формувати цю демократичну більшість» - Юрій Луценко, лідер НУ-НС. На зустрічі Президента із майбутньою фракцією НУ-НС були присутні і троє відомих непідписанців: Василь Петьовка, Ігор Кріль та Іван Плющ. «Під кінець нашої зустрічі, оскільки ця тема теж обговорювалася, без того, щоб входити в якісь деталі, я не буду їх обговорювати, бо я вважаю, що це є некоректно. Але Президент озвучив таке неухильне прохання усім членам фракції підписати коаліційну угоду» - Роман Зварич, член НУ-НС. Рішення щодо висування на посаду спікера від НУ-НС В’ячеслава Кириленка не змінилося. Ця кандидатура набрала більшість під час голосування. За одними даними – 54 голоси. За іншими – 62 чи 67 із 72-х голосів, випередивши Івана Плюща, Арсенія Яценюка та Юрія Єханурова. Переглянути в угоді з БЮТ НУ-НС хоче лише один пункт стосовно контрактної армії. Про це повідомив член НУ-НС Роман Зварич, додавши що не сумнівається в тому, що партнери погодяться з принциповою позицією Президента. Тим більше за повідомленням лідера НУ-НС Юрія Луценка Віктор Ющенко вже поспілкувався з лідером НУ-НС та лідером БЮТ Юлією Тимошенко. Угоду про створення демократичної коаліції політики обіцяють підписати завтра.

ВЕДУЧА: Ви дивитесь «Я так думаю». Я прошу вас, шановне панство, спочатку прокоментувати ось цю вечірню подію, яка можливо, є розв’язкою, а можливо, є тільки початком інтриги, яку ми будемо спостерігати завтра під час старту роботи Верховної ради шостого скликання. Скажіть, будь ласка, Святослав Михайлович, як Ви вважаєте, чи можна вважати питання створення демократичної коаліції вирішеним і відповідно чи готується «Партія Регіонів» до роботи в опозиції? От Ви зокрема збираєтесь бути парламентським прокурором, прокурором наглядовим? Пам’ятаєте, була у Вас якась така ідея? Прошу.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Так, в мене була ідея парламентський прокурор анти-мафія.

ВЕДУЧА: Ну, щось таке, так.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Яке існує, так, в Європі.

ВЕДУЧА: То Ви готові йти до опозиції чи ні? Прошу, і Ваші думки щодо того, що відбулося.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Абсолютно, мені здається, що абсолютно ми готові працювати в опозиції, і партія, і депутати, які не увійшли в коаліцію, будуть працювати в опозиції. Це нормально. Але є таке питання, чи ця позиція депутатів, які 228 голосів зробили більшість в парламенті і підписали угоду вирішить нагальні проблеми України, українського народу? Для мене це поки що сумнівно.

ВЕДУЧА: Сумнівно, що вирішить, але немає сумнівів, що демократична коаліція відбудеться, я правильно Вас зрозуміла? Ну, принаймні, після сьогоднішній повідомлень.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, якщо вірити тому повідомленню, яке ми сьогодні почули, то є 228 голосів і чисто математично, ну, те, що ми сьогодні почули, вона відбувається, але давайте поживемо до завтра, доживемо, побачимо, чи дійсно всі підпишуть, тому що я не раз бачив і всі, хто тут присутні: експерти, і певно, наші телеглядачі, і чули, і бачили, що помаранчеві політики дуже люблять удаване видавати за дійсне. А це дуже часто їм заважає потів приводити до дійства те, що удається, так би мовити.

ВЕДУЧА: Григорій Михайлович, удаване чи дійсне, як Ви сприймаєте повідомлення, які були? БЮТ впевнений, що буде голосування?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Я думаю, це дійсно і ми вітаємо сьогоднішнє повідомлення. Ми хотіли б, щоб це повідомлення прийшло раніше, тому що обидві політичні сили: і БЮТ, і «Наша Україна» обіцяли своїм виборцям створити це відразу після виборів. Ми розуміємо, що нашим колегам з «Нашої України» треба був час і ми дуже раді, що сьогодні набагато більше чіткості і ясності, що демократична коаліція буде створена.

ВЕДУЧА: Час чи ще якісь речі? От було повідомлення, що перед тим, як відбулася зустріч Президента з фракцією, власне, НУ-НС в парламенті, була ще зустріч з лідерами НУ-НС і з Юлією Володимирівною Тимошенко. Вам відомо, які були дані обіцянки, або про що йшли переговори під час якраз цієї зустрічі?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Тут немає ніякої інтриги, ніякого саспенсу немає. Ця зустріч відбулася, але зустріч Президента з Юлією Володимирівною, з лідерами «Нашої України» Кириленком і Луценком відбулася після зустрічі Президента з фракцією «Наша Україна». І там відбувалася ділова розмова, яким чином далі просуватися по цій дорожній карті, як любить її називати Президент. Створювати коаліцію, обирати спікера, затверджувати уряд і виконувати ті обіцянки, які були дані під час виборів.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, ви на сьогодні маєте розроблений механізм того, який би міг бути гарантією того, що відбудеться саме таке обіцяне голосування по кандидатурі зокрема В’ячеслава Кириленка?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ви знаєте, найкращою гарантією в демократичному суспільстві є обіцянки, які давала політична партія, які давав Президент, які давали сили, які йшли на вибори, що така коаліція буде створена. І українське суспільство має прививку від того, коли давали такі обіцянки і не виконували їх. Мороз був прецедентом, який створила Україна, демократична Україна після Помаранчевої революції. Оце є найкраща гарантія, що ті, хто відступлять від своїх обіцянок, вони будуть покарані народом.

ВЕДУЧА: Анатолію Сергійовичу, я до Вас хотіла звернутися. От Ви зокрема стверджували… Це я просто процитую Вас від 14.11, зовсім недавно це було. Що найкращою для України, Ви особисто вважаєте, коаліцію НУ-НС, БЮТ та «Партію Регіонів». Це означає, що голосуючи за В’ячеслава Кириленка і підписуючи… Між іншим, Ви підписали угоду про демократичну коаліцію?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Так.

ВЕДУЧА: Ви протирічите власним переконанням?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Ні.

ВЕДУЧА: Поясніть тоді, будь ласка.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я думаю, що сама ефективна політика – це прогнозована політика, і тому коли ми йшли на вибори і обіцяли підписати коаліцію з БЮТ, то ми це маємо виконати. Але ми маємо робити уроки не тільки з Мороза, а маємо і робити уроки, чому у нас трапились дочасні вибори, тому що від дружби, я беру це слово в лапки, камені на камені не залишилися, як працювала коаліція і опозиція. Очевидно, ми маємо думати про Україну. Якщо ми йдемо для того, щоб доказати, що моє зверху, розуміти, що я маю когось побороти і це головна місія, ми маємо розуміти, що ця перспектива для України нічим добрим не закінчиться. Тому я говорив про те, що в принципі, як романтичне моє побажання – це зупинитися в протистоянні, подумати про України. І оскільки ці сили дуже близькі по своїй ідеології, я не говорю зараз за окремих носіїв, я не говорю зараз навіть за депутатів, я говорю за те, що написано в програмах, то безперечно, оскільки нам потрібні дуже серйозні реформи, в тому числі і конституційні. Для цього потрібно більше 300-т голосів. Ми маємо думати про Україну, про її завтрашній день.

ВЕДУЧА: Анатолій Сергійовичу, Ви розумієте, ніхто не збирається сперечатися з Вами і я особисто, наприклад, або хто-небудь інший з приводу політичних переконань. Це природно. Але погодьтеся, що цей політичний романтизм повинен був би бути озвученим під час виборчої кампанії. Якраз цим дорікали тим, хто не збирався потім створювати коаліцію з БЮТ або говорив про коаліцію з трьох політичних сил.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я, очевидно, належу до меншості, який завжди говорив про широку коаліцію. Якщо ви пам’ятаєте, то і в парламенті попереднього скликання, і не тому що мені хтось подобається, а хтось не подобається.

ВЕДУЧА: Я кажу тільки про останню виборчу кампанію і якраз щодо прогнозованості я намагаюся з’ясувати.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: А стосовно, стосовно…

ВЕДУЧА: От сьогодні, вибачте, уточнююче запитання, я перепрошую, але просто поспішаю.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Так.

ВЕДУЧА: Коли було голосування, яку з кандидатур запропонованих, які розглядалися: Яценюк, Плющ, Єхануров, Кириленко, Ви особисто підтримали? За кого Ви особисто проголосували?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Ну, по-перше, я хочу сказати, що це неправдива інформація.

ВЕДУЧА: Яка?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Яку ви подали для глядачів.

ВЕДУЧА: Це те, що мають журналісти. Якщо Ви маєте до неї заперечення, то повідомте правдиву.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Ну, нажаль, це неправдива інформація.

ВЕДУЧА: Прошу.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Серед тих, хто був запропонований до обговорення, ще був Юрій Костенко, якого ви чомусь не показуєте.

ВЕДУЧА: Було таке, так.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: А по-друге, не було ніякого рейтингового голосування. Було тільки одне голосування. І це голосування стосувалось тільки пана Кириленка.

ВЕДУЧА: Ви голосували за чи проти?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: І проголосований пан Кириленко набрав 54, як було оголошено тим, хто рахував, Президент сказав, що очевидно, немає сенсу нам продовжувати дискусію. І це було рішення більшості фракції.

ВЕДУЧА: Анатолій Сергійович, Ви особисто?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я особисто не голосував, я не голосував за кандидатуру Кириленка, тому що я вважав, що некоректно було поставлено питання, оскільки ми не обговорювали кандидатуру. Але нажаль, моя піднята рука не була помітна, коли я хотів внести пропозицію, що таке голосування, очевидно, ну, було передчасним. Але це рішення фракції і це рішення треба виконувати.

ВЕДУЧА: Питання в тому, як Ви будете голосувати, тобто, не зважаючи на сумніви в парламенті Ви будете підтримувати кандидатуру?

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я буду голосувати так, як прийме рішення фракція. При цьому я буду обговорювати цю кандидатуру і буду говорити про свою особисту точку зору, але я буду працювати на конструктів. І хочу, щоб ніхто не сумнівався в том, що ми маємо виконати, я ще раз кажу, виконати нашу обіцянку. Але ми маємо говорити не про те, що цим закінчується боротьба за крісла, ну, завтрашній день, а маємо доказати всій Україні, що ми прийшли в парламент не для взаємного поборення, а для зміни. І ці зміни сьогодні в протистоянні є неможливі.

ВЕДУЧА: Зрозуміла.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: І дочасні вибори нам це ще раз нагадують. І цей урок маємо взяти до уваги.

ВЕДУЧА: Михайло Васильович, дозвольте Вас процитувати. Це зокрема звучало в ефірі нашого каналу. Ми сьогодні це повторювали. «Особисте спілкування», Ваше «з представниками НУ-НС підтвердило, що в Президентському оточенні вже є критична маса людей, які мислять державними категоріями і розглядають обрання глав уряду і голови парламенту не через призму корпоративних і партійних інтересів». І що головне? «Є люди в НУ-НС, які готові проголосувати так, як потрібно країні і у потрібний момент вони виявлять себе». Головні запитання. Перше – яке особисте спілкування це засвідчує, з ким, очевидно? Друге – хто ті люди в НУ-НС, які готові проголосувати так, як потрібно країні? І коли настане момент, коли вони себе проявлять? Відповіді на це запитання, але одразу після реклами. Прошу.

Реклама

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Михайло Васильович, до Вас було запитання перед рекламою. Отже, яке особисте спілкування з представниками НУ-НС підтвердило, що є критична маса людей, які мислять державними категоріями, і готові проголосувати так, як потрібно країні? Хто ці люди? І в який момент вони себе виявлять? Прошу, Ви обіцяли відповісти.

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: Вы знаете, вот в шахматах иногда шахматист, проводя многоходовую… Начиная многоходовую выигрышную комбинацию, он первых ход делает, вроде, проигрышный. Со стороны кажется, он подставляет фигуру, делается глупый ход, непонятный ход, но последним ходом венчается успех всей шахматной комбинации, поэтому сегодня…

ВЕДУЧА: Це просто алегорія.

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: Поэтому сегодняшняя встреча у Президента – это первый шаг в многоходовой политической комбинации, последним ходом которой будет создание коалиции, национального единства, куда войдут политические силы, имеющие поддержку на Западе и Востоке Украины. Коалиция, которая будет направлена… Главной целью которой будет – объединение сторон и консолидация общества, а не реализация карьерных интересов отдельных политиков и их трудоустройство. Коалиция, которая объединит страну, консолидирует общество. В отношении того, что…

ВЕДУЧА: З ким Ви спілкувалися? Прізвище назвіть, будь ласка.

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: Кто, кто, да. Несколько кандидатов, несколько членов блока помаранчевых уже публично заявили о том, что они не подписывали и не согласны. Сейчас господин Матвиенко, вроде, так немножко потихоньку, но сказал: «Я, вроде, там руку подымал где-то, но не увидели, но у меня свои мысли остались» и так далее. В нужный момент на финальной стадии завершения политической шахматной комбинации эти люди действительно сыграют государственную игру и коалиция национального единства, которую ждет страна… Ведь сам Ющенко сегодня правильно сказал: «Главная цель и предназначение политиков – вернуть стабильность». Не будет в стране стабильности, когда…

ВЕДУЧА: Роман Зварич пояснив, що йдеться про стабільність в демократичній коаліції, насправді.

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: Когда из политического процесса будет исключена политическая сила, которая представляет половину территории, где проживает более половины населения страны и создается 2/3 ВВП, и находится индустриальное сердце страны. Не будет ни стабильности, ни перспектив у государства, поэтому я еще раз повторяю, финальный шаг, финальный ход в этой многоходовой политической комбинации все расставит на свои места и нужные люди в нужный час проявят себя, как люди мыслящие с государственными категориями. И коалиция национального единства, которая востребована сегодня в стране, будет создана. Сомнений нет ни у кого.

ВЕДУЧА: Михайло Васильович…

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: В этом не сомневается ни Президент, ни премьер.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла Вас. В який час, і які потрібні люди? В мене…

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: И даже находящиеся здесь люди не сомневаются в этом.

ВЕДУЧА: Будь ласка, тільки прізвище і час, як Ви розраховуєте?

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: И Матвиенко сегодня еще раз подтвердил это.

ВЕДУЧА: Ну, от я зрозуміла. Анатолій Сергійович, про Вас згадували. Ви – та потрібна людина. Принаймні, Вас таким бачить Михайло Васильович Чечетов. Ще декілька прізвищ, а потім будемо, Анатолій Сергійович, коментувати це.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я…

ВЕДУЧА: Ще декілька прізвищ? Михайло Васильович, я до Вас. Прізвища і час? Оцей фінальний момент, коли він настане.

Михайло Чечетов, народний депутат Україні шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я же вам рассказывал, я же вам говорю, что здесь нет одноходовки. Это многоходовая политическая комбинация. Она выигрышная для страны.

ВЕДУЧА: Прошу, прошу.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ви знаєте, я зараз зрозумів, хто автор ролика про Нострадамуса – пан Чечетов. Він все знає. Він все може передбачити. І він про час ще знає, він знає прізвища, але не говорить. Щодо шахматиста, був такий шахматист в Верховній раді, він чемпіоном у Верховній раді із шахів був – пан Мороз. Його зараз немає. Він робив перший хід і вже знав, який буде останній. Де пан Мороз зараз, пан Чечетов? Є він в Верховній раді? Немає. І останнє щодо репрезентативності або те, що «Партія Регіонів» представляє індустріальний схід. Немає монополії у «Партії Регіонів» на індустріальний схід. Вибори ці показали, що найбільше «Партія Регіонів» втратила в Донецьку, мінус 130 тисяч голосів. Блок Юлії Тимошенко отримав набагато більше на індустріальному сході, ніж це було в 2006-му році.

ВЕДУЧА: Григорію Михайловичу…

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Жодна політична сила не може мати монополії на представництво регіонів України, географію. Не монополізуйте географію України.

ВЕДУЧА: Григорій Михайловичу, Ваші колеги по партії, по політичній силі називали подібні версії, сюжети різних домовленостей, інтриг, таємних змов і так далі угод провокаціями. І просили їх не озвучувати. Навіть після заяви Михайла Васильовича Ви вважаєте, що це провокації? Ну, представник політичної сили говорить про те, що є домовленості.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Я думаю, це бажане, яке видається за дійсне під флером такої конспіративності.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, а я думаю, в мене така інша думка, те, що Ви говорите, що Мороз не став сьогодні членом парламенту, можливо, це теж такий, так би мовити, хід шаховий, який сьогодні… Треба зробити і паузу в шахах. Це хай стосується Мороза і його партії. І я думаю, що ще воно поможе і повернутися, ця справа. Тут ситуація в іншому, мене турбує особисто те, що помаранчеві політики, вони… Я не хочу нікого образити, але знаєте, на коня одягають шори і це… Для чого це робиться? Для того, щоб кінь не озирався по сторонах і біг тільки вперед. Сьогодні життя нам всім показує, що не можна зашорювати очі в політиці. Треба озиратися по сторонах і дивитися на те, що помаранчева влада, помаранчева ідея, помаранчеві політики… І про це говорить сьогодні майдан, на якому нікого немає триріччя, говорить про те, що ця ідея не… Я не хочу сказати, що вона себе дискредитувала, дискредитували себе політики, не люди. Але сама ідея сьогодні потребує підживлення. І це підживлення може відбутися тільки на підставі єднання ідей в Україні. А якщо ви далі будете роз’єднувати на біло-голубу ідею, на помаранчеву ідею…

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це ви роз’єднуєте.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: На рожеву ідею, ну, я кажу, політики, розумієте?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це Ви зараз говорите: «Помаранчеві політики».

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Так, і говорити про те, що більшість повинна бути демократично-помаранчевою. І що ви хочете сказати, що в Донецьку, в Луганську і в Черкасах, наприклад, менше демократів проживає, ніж в Тернополі і в Рівному?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ні, я про це не говорив.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ні, такого не може бути.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: І не буду говорити.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Не Ви, так, але там деякі говорять. Справа в тому, що сьогодні треба, правильно каже Матвієнко, треба думати за наслідки, які будуть мати місце.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Святослав Михайлович, я не погоджуюся з Вами в корінному принципі. Ви говорите про об’єднання ідей, а я говорю про конкуренцію ідей. На цьому базується демократія. І для того, щоб конкуренція ідей була потрібно, щоб була опозиція, потрібно, щоб була правляча коаліцій. Якщо, як Ви сказали, озирнемося навколо, то в Польщі вибори відбулися три тижні після українських виборів і в них вже є уряд. В Данії відбулися 13-го і в них вже є уряд. Давайте озиратися і дивитися.

ВЕДУЧА: Олесю, скажіть, будь ласка, Вас хотіла запитати. А Ви себе відчуваєте помаранчевим пішаком в цій багатоходовій грі? Зреагуйте Ваші коментарі. У Вас були зауваження до поданої інформації щодо того, як проходила зустріч. Будь ласка.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Ну, я сподіваюся, що жоден депутат не відчуває себе пішаком, а відчуває себе самодостатнім політиком, який спроможний мислити і діяти самостійно. А щодо інформації, то дійсно було кілька помилок в журналістській інформації. Можу сказати, що сьогоднішня зустріч з Президентом мене особисто, наприклад, дуже приємно вразила. Почалось з того, що Президент достатньо критично поставився до процесу формування коаліції. І на його погляд, на початку зустрічі В’ячеслав Кириленко не мав більше бути а ні кандидатом на голову фракції, а ні кандидатом на голову парламенту. І Віктор Ющенко запропонував чотири кандидатури для обговорення, і на одну посаду, і на іншу. Це Костенко, Єхануров, Полянчич, Онищук, як пропозиція на голову фракції. І Єхануров, Костенко, Плющ, Яценюк, як кандидатури на посаду голови парламенту. Після того В’ячеслав Кириленко взяв від віце-посади голови парламенту… І що цікаво? Депутати висловили свою точку зору достатньо критично. Тобто, за Кириленка висловилися: Борис Тарасюк, Юрій Луценко, Олександр Омельченко. А Іван Плющ, який виступив з пропозицією про широку коаліції, ну, не скажу, що був насвистаний, але були такі не завжди коректні навіть вигуки на його адресу. І після цього Президент поміняв точку зору наприкінці зустрічі. Він сам запропонував вже після обговорення і того, що він побачив, і почув, проголосувати за кандидатуру Кириленка, який і набрав більшість переважно, 56 голосів. Більше того на тому не зупинилися і сам Віктор Ющенко запропонував трьом непідписантам декларації, не угоди, а декларації поставити свій підпис під декларацією про те, що вони входять в помаранчеву коаліцію на основі «Нашої України, народної самооборони» і Блоку Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧА: Там сьогодні було якраз, що підписали. Ми от з вами сперечалися про це під час рекламної паузи. Підтвердіть, будь ласка, що поки що ніхто нічого не підписав. Підписання буде, очевидно, після проголошення. Так чи ні? Поясніть, будь ласка.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Віктор Ющенко запропонував, щоб тир непідписанти декларації поставили свої підписи.

ВЕДУЧА: Декларації?

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: І я думаю, що сьогодні ж ці підписи і були поставлені. Щодо угоди між «Нашою Україною, народною самообороною» і Блоком Юлії Тимошенко, вона буде підписуватися, безперечно, пізніше. Сьогодні висловлювалось багато зауважень, застережень щодо цієї угоди. Дуже просто…

ВЕДУЧА: Не тільки контр-наміру, правда?

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Дуже конструктивних. До речі, сам Президент висловив кілька дуже цікавих ідей і проти розширення ідей імперативного мандату, те, що зазнавало критичних зауважень, і висловився проти пакетного голосування, а сказав, що все повинно бути згідно конституції, згідно процедури. Тобто, голосування повинно відбуватися, ну, кожен закон окремо. І я кажу, мене це дуже приємно вразило. І я думаю, що ці зміни будуть внесені в перші ж дні, я сподіваюся, діяльністю наступної Верховної ради. Буде узгодження наших позицій, буде нова угода, тобто, угода з поправками. І всі 228 голосів, я сподіваюся, будуть стояти під вже не тільки декларацією, а і під угодою про створення коаліції.

ВЕДУЧА: Коли буде голосування за В’ячеслава Кириленка? Знову ж таки, той ж самий Юрій Луценко сказав, що завтра. Нагадаю, п’ятниця, до 14:00.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Якщо діяти згідно регламенту, то спочатку повинна бути створена коаліція. Тобто, спочатку 228 депутатів повинні зголоситися на створення коаліції, тому були дуже важливі сьогоднішні якраз три додаткових підписи з угоди.

ВЕДУЧА: Це зрозуміло.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Очевидно, що завтра буде об’явлено про створення коаліції. Після того будуть доопрацьовуватися угода, а після цього будуть вже висуватися кандидатури на спікера.

ВЕДУЧА: Можна я узагальню?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Можна я скажу?

ВЕДУЧА: Будь ласка, прошу.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я знову чую те, що відбувалося рік тому назад. Я молодий депутат прийшов в парламент і я почув, як сили блоку «Наша Україна» і Юлії Тимошенко розповідали про сьогодні, завтра, післязавтра. «Ми все підпишемо, все погодимо і всіх оберемо». І це продовжувалося три місяці, а потім це стало підставою того, що був розпущений парламент, що за 60 днів не створили уряду. Так що ви знову хочете, щоб і цей парламент розпустили? Знову будете тягнути того кота за хвіст? Скільки ви можете домовлятися?

ВЕДУЧА: Святославе Михайловичу, ну, там же були і інші підстави.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Слухайте, там було три підстави, сьогодні залишилась одна, що 150 депутатів покинули зал і не стали депутатами.

ВЕДУЧА: Прошу.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: Якщо можна, то затягували перший день діяльності цього парламенту, наскільки я пам’ятаю, все-таки, не помаранчеві фракції, а більше біло-блакитні фракції, тому закид, що тут затягують, він не дуже коректний. Я сподіваюся, що ми прискоримо зараз і обрання всіх органів, і сподіваюся…

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, Ви ж розповідали, що на другий день ми все підпишемо.

Олесь Доній, народний депутат України шостого скликання, НУ-НС: І сподіваюся, що парламент буде діяти спільно, як спільний законодавчий орган.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, я для себе хочу зрозуміти… Це запитання до всіх: до вас, панове, до Вас, пане Сергію, Ви ще не говорили. Є в вас відчуття, що дійсно остаточно взяти курс на демократичну коаліцію чи ще можливі варіанти, коли по-перше, буде дійсно коаліція національної єдності, а по-друге, можливо, взагалі не буде ніякої? Її називаюсь ситуативною. І між іншим, кажуть, що така коаліція буде дуже вигідною пану Литвину. От ви, панове, що з цього приводу думаєте? Одразу після реклами. Прошу.

Реклама

ВЕДУЧА: Ви дивитесь «Я так думаю». Пане Олеже, дозвольте процитую Стретовича і нагадаю запитання до Вас. «Литвин набиває собі ціну, грає вар’ят, якщо говорити по-галицьки. Хоче бути рятівником парламентаризму нації. От коли без нього нічого не освятиться, він прийде і скаже: «Бачите, мене не було – сварилися, а я прийшов і все зробив»». Прошу.

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Знаєте, ми не переймаємося в Блоці Литвина, що каже Стретович, що каже Луценко, а тим більше не переймаємося тими інтригами, хитросплетіннями, внутрішньою боротьбою, свідком якої ми сьогодні стали після вашого сюжету і те, що нам розказали. Нехай борються, нехай інтригують, нехай створюють коаліцію. 228 чоловій, дійсно, достатньо до коаліції, немає проблем. Просто у блоку Литвина і в мене особисто інше сприйняття, і інше розуміння, що таке коаліція. Розумієте, мені здається, що коли на терези ставиться, на шальки терези, коаліція і парламент, то завжди чомусь забувається у нас сьогодні, і в тому числі в інформаційному просторі, що парламент є інститутом влади, що парламент є єдиним законодавчим органом, що парламент є вищим представницьким органом. А парламент складається з 450-ти депутатів. А коаліція не є орган влади. Коаліція є інструментом здійснення влади – це перша наша відмінність в сприйнятті з нашими колегами, шановними колегами. Друга відмінність полягає в тому, що ми сприймаємо коаліцію, не як засіб реалізації власних амбіцій, намагання поділити крісла губернаторські, прем’єр-міністерські, міністерські, спікерські, до речі, і таке інше. Ми вважаємо, що коаліція – це є об’єднання людей і політичних сил, які мають одну мету. І от мені би хотілося знати, та коаліція, яка очевидно, буде створена чи нестворена, це неважливо. Яка спільна мета? Бо сьогодні сказали про контрактну армію. А як бути з ринком землі? Бо Президент Ющенко і «Наша Україна» наполягає, щоб першого січня 2008-го року, чомусь про це не кажуть, в Україні має запрацювати повноцінний ринок землі. Яка позиція іншого суб’єкту, гіпотетичної коаліції?

ВЕДУЧА: А Ваша, яка з цього приводу?

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Наша, що з першого січня ніякого ринку землі не повинно бути, тому що це буде легалізація цінових шахрайських оборудок землею.

ВЕДУЧА: Тобто, це вже причина, чому ви не підтримуєте цю позицію, правильно?

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Наступний момент… Я ж відповідаю на Ваше запитання достатньо конкретно і не відходжу від нього. Наступний момент – мені, наприклад, було би дуже цікаво, що буде дійсно з поверненням протягом двох років, підкреслюю, тільки в грошовій формі всіх заощаджень громадян, бо блок Литвина запропонував комбіновано це робити, частину грошима, частину надаванням земельних наділів. Не тільки мерам і заступникам мерам треба надавати. Частину наданням за бажанням тих людей, які постраждали від знецінення заощаджень, освітніх послуг, медичних послуг. Частину участі в акціонуванні ліквідних підприємств – це наша позиція. Хотілося б знати, які дійсно цілі ключові стратегічні цілі є в коаліції, бо розподіл посад має бути на другому чи на третьому місці. І ще дуже серйозний момент, який очевидно, теж відрізняє, я закінчую, наше розуміння коаліції від деяких наших колег, ми не вважаємо, що коаліція – це є реалізація квотно-партійного принципу призначення на керівні посади в державі неуків і дилетантів. Ми вважаємо, що коаліція має бути складена з професіоналів, з тих людей, які кожен в своїй галузі керується авторитетом серед підлеглих, а не є клоуном, шоуменом чи щось інше.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Отак я вважаю.

ВЕДУЧА: Олег Олександрович, є одне уточнююче запитання, дозвольте. Наскільки я Вас зрозуміла, все ж таки, близькі до істини ті, хто кажуть, що вам вигідніше, насправді, приєднуватися по певних голосуваннях, правильно?

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Я зрозумів. Я відповім на Ваше запитання.

ВЕДУЧА: Тобто, там збільшується вартість, власне, вашої акції, ваших голосів?

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Ні, не зовсім так.

ВЕДУЧА: Я маю на увазі не буквально, а значення.

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, блок Литвина: Розумієте, ми були півтора року позапарламентською політичною силою. Нам не так легко було, як нашим колегам пройти знову до парламенту. І для нас на сьогоднішній день, і завтра, і післязавтра головна референтна група, вибачте, я так буду говорити. Референтна група – це ті майже мільйон виборців, які за нас проголосували, за наше положення, за наше зобов’язання. От що для нас головне, а не те підтримувати когось чи ні.

ВЕДУЧА: Почула. Сергій Владиславович, прошу, Ви.

Сергій Соболєв, народний депутат України шостого скликання, партія «Реформи і Порядок», БЮТ: Пані Аня, Ви знаєте, от якраз в останній фразі мого колеги я відчув на кінець-то повернення до тої дороги, по якій ми повинні далі йти. От хто визначає, яка коаліція? Так, це можуть визначати політики, які сіли, перетасували між собою чи колоду карт, чи там, шахову дошку. Зіграли в «Чапаєва» шахами і далі повністю це поле знищене. Я вважаю, визначає виборець. Так от виборець 30-го числа чітко дав відповідь, яку коаліцію він хоче бачити. Друге запитання виникає – от нашу сьогоднішню програму з коментарями різних політиків показати б до 30-го вересня. Я би хотів побачити, як представники політичної сили, яка всю рекламну кампанію побудувала на тому, що буде єдина демократична коаліція Блоку Юлії Тимошенко, «Нашої України, народної самооборони», висловилась би за день до виборів з тим, що я готова йти на широку коаліцію з «Партією Регіонів». І що би було? Що було би з «Партією Регіонів» і з рейтингом «Партії Регіонів», як вона всю свою політику електоральну не побудували знову на мові, на НАТО? Ви згадайте всі ці тези. А до цього на розподілі України і всьому іншому. Тому на мій погляд, зараз є чітка позиція, яка висловлена виборцями, народом України. І будь-який відступ закінчиться тим, чим закінчився цей відступ для Мороза, чи байдуже для кого на передодні цих позачергових виборів. От в цьому, на мій погляд, і є суть. А далі треба дискутувати. Я абсолютно згоден з паном Зарубінським.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла.

Сергій Соболєв, народний депутат України шостого скликання, партія «Реформи і Порядок», БЮТ: Яка економічна платформа, соціальна і всі інші.

ВЕДУЧА: Насправді, це пряме обвинувачення Вам, Святославе Михайловичу, Вам, Михайло Васильовичу і Вам, Анатолію Сергійовичу в тому, що ви просто використали виборців, обіцяли одне, а робите інше. Анатолію Сергійовичу, Ви давно не говорили. Хочу, щоб Ви зреагували і прокоментували. Прошу.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Так, так. Я дякую, бо я тут на майдані Незалежності за свободу, яку ми так воювали три роки тому назад. До речі, я всіх вітаю зі святом. Не можу вступити в дискусію. Я хотів би, щоб моєю позицією не маніпулював ні БЮТ, ні «Партія Регіонів» і пан Соболєв, і пан Чечетов зокрема. Можливо, на відміну від інших ми демонструємо, що ми дійсно фракція демократична. І я маю право на свою власну точку зору, і не боюся її висловлювати. Я не хочу сьогодні вести дискусію ні за посади і вона мені противна, ні за те, як ви пробуєте сьогодні використати НУ-НС, як даруйте мені, самого великого винуватця, і одна сторона, і інша. І як тільки знаходите можливість, хочете пояснити, що ось це головні Герострати. Якраз, пане Соболєв, ні. І пане Чечетов в тому числі. Ми відповідально заявляємо, що ми виконуємо свою обіцянку і ми підпишемо коаліцію з БЮТ, але мене не факт підпису і не факт обрання на ту чи іншу посаду, а факт конструктивної діяльності. І я просив би пана Чечетова, і в даному випадку пана Соболєва, ви заявіть про те, що ви… Ви сядьте, як дві мегафракції і поговоріть про правила, хто з вас в опозиції, хто з вас в коаліції. Це менше сьогодні мене особисто хвилює, але є Україна. А ви ведете нищівну боротьбу один проти іншого. І втягуєте в цю боротьбу і «Нашу Україну, народну самооборону». Я думаю, що це безвідповідально з точки зору майбутнього Україні, і тому нам треба припинити оце протистояння. І ми закликаємо, давайте припинимо. І тоді може бути конструктивна і опозиція, і ефективна коаліція. Інакше ми знову прийдемо до передчасних виборів. Все, що сьогодні відбувається, відбувається за сценарієм підготовки наступних президентських виборів. Я не хочу розміняти два роки чергових для України у чергову виборчу кампанію. На превеликий жаль, ми про це не говоримо і це замовчуємо. А це перед нами виклик. Чи здатні ми на цей виклик сьогодні заради України адекватно прореагувати. На превеликий жаль, ні.

ВЕДУЧА: Ну, чому? Я якраз хотіла, планувала озвучувати це питання, чи є насправді ціною створення парламентської коаліції або її взагалі не створення президентські вибори в Україні? Михайло Васильович, прошу. Прошу, прошу, всі по черзі.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Ну, я первый хочу ответить на вопрос. «Партия Регионов» изначально… Во-первых, ми в отличии от наших политических оппонентов не маркируем политические партии, не ставим метки, что это демократическая, это недемократичная, это народная, это ненародная, это украинская, антиукраинская…

ВЕДУЧА: Ви ведете нищівну війну чи ні?

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Поскольку этим самым тот, кто ставит вот такую маркировку, делает, то тот не просто унижает политиков, он унижает сотни тысяч людей, которые разделяют идеологию этих политических партий – это раз.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Во-вторых, мы очень последовательны, мы открыты и мы публичны. Мы в прошлом году, когда вчистую наголову разгромив и БЮТ, и «Нашу Украину», выиграли выборы, то мы изначально стояли за то, чтобы создать широкую коалицию цвета государственного флага. И когда вошли политические силы, имеющие поддержку на левом и на правом берегах Днепра, и двери коалиции были открытии для всех, кто готов работать на Украину. И сегодня мы говорим, что мы готовы, опять-таки…

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Спасибі.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Создавать коалицию с теми политическими силами, кто разделяет наше виденье, перспективы развития государства и наши программные принципы. Вот отправная…

ВЕДУЧА: Михайло Васильович, зрозуміло, повторюємося.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Но мы не отталкиваем никого, я еще раз говорю, не отталкиваем никого.

ВЕДУЧА: Дякую, спасибі. Святослав Михайлович, можна я предметне запитання задам?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Давайте.

ВЕДУЧА: От «Партія Регіонів» готова була відмовитися від, наприклад, президентських перспектив Віктора Янукович аби підписати угоду про створення коаліції національної єдності, так чи ні?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я думаю, що це питання було б вирішено позитивно, абсолютно позитивно, якби ми…

ВЕДУЧА: Це ділова розмова?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Якби ми зрозуміли, що це буде на користь народу України. «Партія Регіонів»… От чому я сьогодні, наприклад, в «Партії Регіонів»? Тому що це партія, яка от… Правильно тут було сказано, не ділить портфелі, не визначає, хто буде займати, яку посаду. І основними, так би мовити, розмовами, які я чую останній рік від тої сторони – це посади, портфелі, судді, прокурори. Я вже не чую ні про боротьбу з корупцією, ні про боротьбу з бідністю, я вже не чую, як треба захищати нашого підприємця, хто його повинен захищати. Забули за все. В країні існує тільки одне – вибори політика, прем’єр, Президент, значить, політики, депутати. А де весь народ України взагалі подівся? Немає іншої проблеми в Україні, тільки займатися… Ми умисно загострюємо питання на політика, дискредитуємо парламентську систему в Україні, забувши про весь народ, який обирає цю парламентську систему.

ВЕДУЧА: Григорію Михайловичу, до Вас таке саме конкретне запитання. Скажіть, будь ласка, а чому БЮТ відмовляється підписати зокрема в угоді заборону кандидату в прем’єри від коаліції БЮТ на НУ-НС балотуватися на президентських виборах? Про це пан Турчинов говорив. Так це чи ні?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Тому що це не є предметом…

ВЕДУЧА: І чи намагалися вас шантажувати?.. Там є таке, було «Ми нікому не дозволимо себе шантажувати з цього питання». Чи намагалися шантажувати вас? І хто це робив?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ні, поодинокі голоси ви чули, вони публічні, але предметом угоди коаліційної не є президентські вибори, це є чітко.

ВЕДУЧА: А переговорів?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Тому питання абсолютно не має розглядатися в такому контексті. Я думаю, коли ми почули намір створювати коаліцію національної єдності з риторикою «Мы их разгромили наголову, а потом сказали: «Давайте дружить»», от воно навіть на підсвідомому рівні показує, наскільки от політична культура «Разгромить наголову», а потім «Ну, давайте, може, і не такі ви вже погані, а може, ми ще з вами пограємося» свідчить про це. Я хотів би звернути увагу на інше, трішки змінити напрямок дискусії, час. Розумієте, ми гаємо час. Коли «Партія Регіонів» говорить і ми чуємо, що ви говорите, що Україна програє, тому що немає стабільності. Елементом стабільності є діючий легітимний уряд. І коли «Партія Регіонів» затягувала початок роботи робочої групи по підготовці Верховної ради, зараз ми чуємо голоси, що можливо, завтра запропонують на десять днів зробити перерву і не збиратися наступного тижня для того, щоб Верховна рада збиралася. Це і є затягування. Наші колеги в Європейському союзі говорять: «Коли буде уряд, який буде вести з нами переговори?». Чому?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: А що? Сьогодні є в Україні уряд і він прекрасно працює, на мій погляд.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це не є… Святослав Михайлович, це є уряд, який завтра складе свої повноваження. Ви чітко це знаєте.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Коли складе, тоді будемо про це говорити.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ну, завтра він складе.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, це ще питання.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ну, як це питання? Це в порядку денному Верховної ради.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, ще завтра не наступило.

ВЕДУЧА: Це якраз питання, чи складе, чи ні?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Так, чи складе, чи не складе.

ВЕДУЧА: Шановне панство, вважайте це питанням.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це в порядку денному Верховної ради.

ВЕДУЧА: Я не жартую, це питання.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це є сенсація. Якщо це так, то тоді, можливо, якийсь є план, про який ми не знаємо.

ВЕДУЧА: Ну, це інша річ.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Чи складе завтра уряд Янукович свої повноваження.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Давайте ми поживемо до завтра, розумієте?

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Це передбачено конституцією, Святославе Михайловичу, це передбачено конституцією, регламентом написано.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я тільки апелюю юридичними фактами і наслідками. Він має скласти, але складе чи ні буде видно завтра.

ВЕДУЧА: Ви заплутали всю Україну.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Я хочу побачити, якщо на основі букви, тогда… А если духом конституции, то может и не сложится.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Так, так.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Если на основе буквы конституции, на основе духа конституции, поэтому тут, если понюхать дух конституции, то можно о многом задуматься.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Може, щось в Ашхабаді сьогодні відбулося, де прем’єр-міністр Янукович був, але це передбачено регламентом Верховної ради. Завтра це має відбутися.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Звичайно.

ВЕДУЧА: Можна уточнити, як вам на сьогодні ввечері пахне конституція? Завтра будемо складати чи ні?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, от я, наприклад, був абсолютно спокійним, коли сьогодні почув від Луценка, що стоїть 72 підписи народних депутатів під угодою коаліційною. І раптом зараз ввечері я чую, що немає ще коаліційної угоди. Я не впевнений в тому, що завтра 150 депутатів від БЮТ не зайдуть в парламент, я не впевнений в цьому. А раптом вони не зайдуть, що ми тоді будемо?.. І не приймуть присягу. Звичайно, уряд не складе ніяких повноважень. Завтра може відбутися, що завгодно.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Ну, от бачите, бачите…

ВЕДУЧА: Між іншим, це багато говорить про країну, в якій ми живемо.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: От дивіться, відбулися вибори.

ВЕДУЧА: Прошу.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Відповідальні політики говорять, стоять в студії і говорять в очі своїм виборцям: «Шановні, ви за нас проголосували…». Є збори Верховної ради, які узгоджувальна група на чолі з Раїсою Богатирьовою визначила, а Ви сьогодні говорите…

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, Григорій, ну, вже ж таке було.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: «А можливо, завтра це не відбудеться».

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Слухайте, ми сьогодні навіть про це попереджаємо народ України.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Знаєте, Святослав Михайлович, треба поважати виборців.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: А ви так зробили, не попереджаючи народ України.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Не можна так робити, не можна так робити.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ви просто плюнули людям в обличчя, викинули депутатські мандати і сказали: «Ми вже не депутати, мы плевать хотели на депутатство. Ви, люди, нас обрали, а ми не хочемо. До побачення». І після цього вони вас знову обрали. І що тепер далі?

ВЕДУЧА: По репліці, прошу, Олег Олександрович.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Нічого.

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, Блок Литвина: Пані Аню, знаєте, якась в нас лексика така почалася вже мілітарна…

ВЕДУЧА: Тільки стисло.

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, Блок Литвина: Хтось наголову когось розбив, а комусь дух заважає. Дезодорантом треба користуватися, коли поганий дух. Ну, це я жартую. Але Ви поставили абсолютно правильне питання щодо президентської кампанії. Так ось всі ці проблеми, які зараз виникають з процесом формування коаліції, з процесом роботи парламенту пов’язані з тим, що президентська кампанія в Україні вже почалася. Ми це бачимо на центральних каналах в рекламі роликів соціальних ініціатив Президента, ми бачимо з розстановки сил, з намагання взяти під себе силові структури, суди, прокуратуру і таке інше. Це є початок президентської кампанії в Україні.

ВЕДУЧА: Зрозуміла Вашу думку. Михайло Чечетов, 30 секунд і потім… Прошу.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Вы знаете, если бы сегодня была госпожа Тимошенко уверена в перспективе создания помаранчевой коалиции, она бы сегодня уже на всех каналах об этом говорила, а так она, как в воду канула. Я не исключаю, что завтра они растянут флаг на 156 мест и в зал не зайдет. Вот это называется второй ход шахматной комбинации, да.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: И я же об этом говорю, Михаил Васильевич, и я об этом говорю.

ВЕДУЧА: Прошу, Сергій Соболєв.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: И тогда Виктор Федорович Янукович остается действующим премьер-министром.

ВЕДУЧА: Прошу.

Сергій Соболєв, народний депутат України шостого скликання, партія «Реформи і Порядок», БЮТ: Я розумію, що те, що ми вже майже два місяця, з 30-го вересня не можемо зайти в парламент і почати працювати, є ще десятки варіантів, по яких може «Партія Регіонів» і її сателіти затягувати роботу парламенту. Але мені здається, що вже доходити до такого блюзнірства щодо конституції, де третє питання порядку денного завтрашньої сесії – це є складання повноважень урядом перед новообраним парламентом, вони не підлягає обговоренню. А тепер саме головне. От мені здається, висновок, який зробив кожен політик, а чому пройшли дострокові вибори, зроблений був чіткий і абсолютно зрозумілий. Народ обрав одні політичні сили шляхом маніпуляцій, на шаховій дошці, ще десь. Цей вибір народу змінився, і саме тому Президент видав указ про розпуск парламенту. А свідомі парламентарі зробили це в такий спосіб, щоб потім ні одна особа, конституційний суд, будь-який інший орган не зміг до цього придратися. Саме тому, простягаючи руку «Народній самообороні, Нашій Україні», ми абсолютно чітко пропонуємо «Партії Регіонів». Є на сьогодні складена більшість і в будь-якій країні це б не було навіть питанням. Є на сьогодні всі правила гри, за якими повинна грати опозиція. Ми даємо ці правила гри для вас.

ВЕДУЧА: Новообрану Верховну раду зокрема Святослав Піскун назвав не живучим органом.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я вам розкажу, чому.

ВЕДУЧА: Ви не зараз будете розповідати. Хвилинку, вже немає часу. Фінальне запитання.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, одну хвилинку.

ВЕДУЧА: Фінальне запитання. Буде хвилинка. Скажіть, будь ласка, чи буде вона живучою з точки зори проведення, я навіть не кажу зараз про коаліцію, з точки зору проведення ефективних реформ, не тих, які схожі на євроремонт в країні, я маю на увазі ремонт євро-фасаду нашої держави, а суттєвих реформ, які б покращили життя звичайних людей в цій країні? Прошу, Михайло Васильович, починайте Ви. Це фінальні репліки на сьогодні.

Михайло Чечетов, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регонів»: Будет Верховная рада, действительно, тем законодательным органом, от принятия решений которого улучшится благосостояние людей, и с которым связаны надежды большинства людей. Только при одном условии, если будет создана коалиция национального единства, которая будет работать на Украину, а не на интересы отдельных политических сил.

ВЕДУЧА: Сергій Соболєв?

Сергій Соболєв, народний депутат України шостого скликання, партія «Реформи і Порядок», БЮТ: Без сумніву, буде, якщо вибір народу, який був висловлений 30-го вересня, буде оформлений в коаліції. Більше того я переконаний, що ця коаліція дійсно буде значно ширша, і саме тому пропозиція, яка лунає і з боку БЮТ, і з боку «Народної самооборони» стосовно об’єднання з партією Литвина дає ту стабільність, яка дає можливість вирішити всі питання нагальні для країни.

ВЕДУЧА: Олег Олександрович, то коли вже вас засватають?

Олег Зарубінський, народний депутат України шостого скликання, Блок Литвина: Ми не на виданні – це по-перше. А по-друге, я думаю, що буде працювати Верховна рада і вона може бути ефективною, дійсно. У всякому разі, якщо наші колеги пристануть на наше розуміння того, що є парламент, що це є законодавчий орган, і що політики мають займатися не кольоровими ігрищами, а суспільство ставити заручниками цих ігор, а будуть реалізовувати свої обіцянки і зобов’язання перед виборцями, а не забувати їх і виносити за дужки. Безумовно, Верховна рада буде дієвою і ефективною.

ВЕДУЧА: Олесь Доній, прошу. Ви, між іншим, в помаранчевому.

Олесь Доній, народний депутат Україні шостого скликання, НУ-НС: Ну, я є прихильник помаранчевої коаліції.

ВЕДУЧА: Це по святу?

Олесь Доній, народний депутат Україні шостого скликання, НУ-НС: Але в мене трішки більше скепсису, а ніж у моїх колег. Хоча я сподіваюся і я думаю, що завтра буде створена коаліція демократичних сил на основі «Нашої України, народної самооборони» і Блоку Юлії Тимошенко. Але я думаю, що в звичайній європейській державі не повинні від формату коаліції залежати будуть реформи чи не буде реформ, буде працювати держава, чи не буде працювати держава. Так от тут у нас є проблема. З системним мисленням у наших політиків поки що є серйозні проблеми. І в нас переважають тактичні цілі над стратегічними. І зараз, дійсно, марення наступними президентськими виборами заважає політикам займатися стратегічними реформами. І в нас займаються якимись популістськими іноді пропозиціями для того, щоб заохотити населення на свою користь, але не думають про те, що деякі реформи потребують не просто одного року, а п’яти, десяти років, і тому ми з вами обговорюємо коаліцію, а не те, як будувати автобани до Одеси, Донецька, Львова, не те, як будувати готелі. І я боюсь, що до цієї проблеми ми прийдемо не швидко.

ВЕДУЧА: Анатолію Сергійовичу, скажіть, будь ласка, що Ви про це думаєте? І додайте відразу, коли Ви говорите про єдність країни і про стабільність, Ви маєте на увазі певну угоду між елітами, я не кажу коаліційно, чи все ж таки, певний соціальний пакт? Угоду, яку під час виборів, між іншим, еліта підписує зі своїми виборцями? Прошу.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Дякую, пані Ганно. Я з останнього почну.

ВЕДУЧА: Будь ласка.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Я можу ігнорувати позицію, думку Януковича, умовно, чи будь-якого іншого політика, але я не маю права незалежно від того, як я думаю, ігнорувати думку 34-х відсотків громадян України. ми маємо, можливо, думати, що вони можуть помилятися, але ми не маємо право ігнорувати їхнє право на їхню правду. І це є засадниче. Тепер стосовно того, якою буде Верховна рада. Верховна рада попереднього скликання, я хочу нагадати пану Соболєву, закінчила своє невтішне існування, тому що фракція «Регіонів» найперша стала на шлях узурпації влади. Ігнорування всіх, в тому числі і опозиції. І ця війна сьогодні спостерігається такою ж, але вже змінні полюса, і тому я звертаюся до двох фракцій, до найбільших: до фракції «Регіонів» і до БЮТ, будь ласка, не завойовуйте сьогодні плацдарми, а дайте можливість Україні стати на шлях конструктиву. Домовтеся про правила, про Україну, а не про те, як під ніжки ставити один одному, і як вести знову ж таки до втіхи заради тільки майбутньої якоїсь кадрової перспективи. І якщо майбутній прем’єр буде працювати за сценарієм президентських виборів, то нічого доброго не обіцяє.

ВЕДУЧА: Завершуйте, Анатолію Сергійовичу.

Анатолій Матвієнко, голова УРП «Собор», член Блоку НУ-НС: Якщо майбутній прем’єр зрозуміє, що не заради втіхи, а заради України цей уряд має бути жертовним, очевидно, в нас буде добра і коаліція, і дуже ефективна Верховна рада.

ВЕДУЧА: Спасибі. А зараз ви, панове. Дозвольте, от польові командири майдану сьогодні сказали: «Майже рівний електоральний поділ суспільства є ключовим запобіжником проти порушень демократії, узурпації влад». Прошу.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Ну, я ще хочу відповісти на те питання.

ВЕДУЧА: Будь ласка, будь ласка, зреагуйте, хвилина у Вас ще.

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я думаю, що за двох умов буде працювати Верховна рада, якщо депутати з БЮТ чи якоїсь іншої фракції не вийдуть знову 150 чоловік з парламенту і не повкидають свої депутатські посвідчення. І друге, якщо не буде указу про розпуск Верховної ради, наприклад, у зв’язку з тим, що президент Мушарафт відмовився бути головнокомандуючим в Пакистані. Це теж дуже важлива ситуація. Що стосується про те, що говорили польові командири, польові командири сьогодні розповідали про те, що вони зробили майдан, Помаранчеву революцію, і що люди повірили. Так ви мені скажіть, хто обманув тих людей, в яких вірили? Значить, хто сьогодні?.. Де сьогодні партія «Рух»? Де сьогодні інші партії, які приводили людей на майдан? Вони всі готові сьогодні об’єднатися в одну партію, яка взагалі невідомо, кому, і як. І сьогодні, мені здається, ідеї майдану дискредитовані політиками, які проголошували ці ідеї на майдані.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, то завтра відбудеться складення повноважень уряду Янукович?

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Я думаю, що так, тому що от мені каже шановний мій опонент, що все-таки, вони не вийдуть з парламенту завтра і приймуть присягу.

ВЕДУЧА: Прошу, Григорій Михайловичу.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Знаєте, кожні вибори, вони нічого не гарантують, вони створюють можливість. Можливість може бути реалізована або знову втрачена. От ці вибори в черговий раз створили можливість тим, хто буде в коаліції і тим, хто буде в опозиції виконати свої обіцянки. Для цього існує парламент. Для того ми туди і прийшли. І коли на третю річницю майдану питають, що є головне, я думаю, що на мою думку, це є те, що люди, багато людей під час майдану, Помаранчевої революції відчули себе громадянами. Деякі відчули себе політиками. Деякі політики відчули себе людьми. От чим більше політиків будуть відчувати себе людьми, знати, що вимагають від них люди і виконувати обіцянки, які давалися людям, от тоді буде парламент, який буде ефективний.

ВЕДУЧА: Я не знаю, чи можна вважати надбанням Помаранчевої революції жарти про дезодорант для конституції, але погодьтеся, що раніше колись і цього не було. Ну, в будь-якому випадку я вас вітаю зі святом, з Днем свободи. А парламент поки що не буду вітати, дочекаюся, все ж таки…

Святослав Піскун, народний депутат України шостого скликання, «Партія Регіонів»: Завтра, так.

ВЕДУЧА: Завтрашнього дня. Але будемо разом з вами уважно стежити за тими несподіванками, які нам пообіцяли учасники сьогоднішньої програми. Спасибі вам велике за участь. Спасибі всіх, хто був з нами. Це була програма «Я так думаю». Доброї ночі та удачі. До наступного четверга. Спасибі. Спасибі, шановне панство.

Григорій Немиря, народний депутат України шостого скликання, заступник голови БЮТ: Дякую.

ВЕДУЧА: Дуже вдячна. Ви такі різні, абсолютно різні тональності, але з вами цікаво. Спасибі всім експертам, спасибі велике.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY