detector.media
«Телекритика»
23.11.2007 10:43
Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 22 листопада 2007 року
Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 22 листопада 2007 року

Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вызывать своих оппонентов на дуэль я не считаю целесообразным, потому что они и так ни на что не способны. Поэтому я их призываю только к одному: бросьте эту затею, которую вы сегодня пытаетесь реализовать, издеваясь над народом Украины, и дайте нам, коммунистам, спокойно решить те задачи, которые поставил народ во время этих, так называемых, внеочередных выборов.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я приймаю з задоволенням виклик Петра Миколайовича Симоненка, і з нетерпінням чекаю з ним двобою з наступних причин. Перше – тому що комунізм уже давно опинився на смітнику історії. Друге – тому що завтра-таки буде створена коаліція з БЮТом і з «НашоюУкраїною». І, по-третє, тому що я переконаний, що ця коаліція все ж таки буде значно ефективніше працювати на добро народу.

Голос за кадром: На майданчик запрошується лідер Компартії України Петро Симоненко. На майданчик запрошується кандидат в народні депутати від блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Роман Зварич. Панове, Олександр Мельничук.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ви готові? Будь ласка, до бар’єрів. Перш, ніж ми розпочнемо цей двобій, дозвольте представити суддів. Сьогодні це Тарас Шевченко, юрист, Соня Кошкіна, журналіст, Ольга Балакірєва, соціолог і Іскандер Хісамов, головний редактор журналу «Експерт України». Кожен з них має визначити переможця дуелі. Сподіваюся, що їхні оцінки будуть об’єктивними і не будуть залежати від власних симпатій чи політичних переконань. Крім того протягом програми за вас голосуватимуть наші глядачі. І саме їх голоси стануть вирішальними. Телефони інтерактиву працюють протягом усієї програми.

Голос за кадром: Якщо ви голосуєте за Петра Симоненка – набирайте 8-900-308-777-1, якщо за Романа Зварича, ваш номер – 8-900-308-777-2. Проголосувати можна також за допомогою смс. Для цього відправте повідомлення з кодом учасника на номер 4554. Ми чекаємо на ваші дзвінки і смс протягом усієї програми. Поєдинок перший.

ВЕДУЧИЙ: Отже, нагадую учасинкам програми, що тема сьогоднішньої дуелі – це чи повинні політики нести відповідальність за те, що не виконали передвиборчі обіцянки, тому що дієздатного Парламенту немає, коаліції немає, стабільності, в принципі, теж немає. Пане Романе, Вам кинули виклик, Ви маєте право за нашими правилами першим поставити питання.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Спасибі. Петро Миколайовичу, незабаром ми будемо відзначати трагічну річницю Голодомору в Україні, в якому загинуло від семи до десяти мільйонів наших співвітчизників. Це була, це був злочин, який був спричинений комуно-сталінським режимо, якого Ви вважаєте себе, тобто, Ваша партія, спадкоємцем. Тому конкретне питання. Оскільки ми сьогодні маємо говорити про відповідальність. Чи ви готові нести відповідальність за цей злочин, і чи Ви готові сьогодні визнати свою принаймні співвину за те, що такий злочин був скоєний проти української нації?

ВЕДУЧИЙ: Пане Романе, я мушу дати Петру Миколайовичу дати відповісти на це питання. Але я прошу, я би просив політиків взагалі про ці трагичні і жахливі речі зараз не говорити. Ми говоримо трошки про інше. Втручатися в такі, знаєте, влаштовувати оці, от, якісь політичні ігри на трагедіях не можна. Ми говоримо зараз про інше. Давайте не переводити в цю площину. Отже, я прошу Вашу відповідь. Але ми повернемося до теми програми.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я учитывая Ваше пожелание, не хотел отвечать по одной простой причине, что да, действительно, эта передача посвящена совершенно иному. А мой оппонент пытается на людской трагедии, которая признана, которая визнана, они пытаются себе имидж выстраивать.

ВЕДУЧИЙ: Ми всі визнаємо, що це трагедія насправді.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: При этом многие из тех, которые дают оценки происходящему вобще и на территории Украины не были. И вообще, так скажем, плохо знают Украину. И летают рейсом Вашингтон-Киев только в Украину для того, чтобы здесь рассказывать о каких-то, там, событиях. Я считаю, что надо сегодня очень серьезно думать о будущем, думать о живых, и как раз беспокоиться современным политикам своими конкретными политическими решениями о будущем Украины.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Романе, я, користуючись правами ведучого, хочу запропонувати Вам ще раз задати. Будемо вважати це фальстартом. Задайте ще раз питання.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я того не визнаю, як фальстарт. Тому що мені видається, що сила, яка насправді є спадкоємцем конкретної політичної течії.

ВЕДУЧИЙ: Це насправді важливо, да.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: І визнає себе як спадкоємцем. Якщо ми говоримо про відповідальність, я думаю, що слід насамперед було би оце питання поставити. Я можу інше питання поставити. Ви все ж таки, Петро Миколайовичу, визнаєте себе спадкоємцем марксистської ленінської течії, яка відомо говорила про те, що вся влада має перейди народу, і вся взагалі власність має бути державною чи принаймні суспільною? В минулому році ви увійшли в коаліцію із політичною силою – Партією Регіонів – яка є уособленням якраз олігархічного підходу до побудови суспільних інтересів щодо побудови взагалі суспільства. Поясніть, будь ласка, яка може бути ваша відповідальність перед вашими виборцями? Як розуміти цю таку, ну, аж кричущу ідеологічну розбіжність?

ВЕДУЧИЙ: І чи збираєтесь знову?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, мне вообще вас трудно понять. Потому что то, что было вчера, вы критикуете. Сегодня вы с ними пытаетесь договориться и вступить в коалицию, решая вопросы, как, так скажем, вам выгоднее разделить Украину. Поэтому мне понятен Ваш вопрос. Потому что Вы не хотите по сути, в общем-то, ответить, что было сделано этой коалицией, которую я предложил я создать. И я предложил создать коалицию, отбросив идеологические противоречия, поставив во главу угла национальные интересы, интересы конкретных людей. Мне в то время надоело ваша бездеятельность. Вы три месяца делили потрфели между собой, договаривались, кто, сколько и где какой завод будет забирать. Вы, когда стали министром, так вообще для родной любимой жены начали еще и нефть качать с одной трубы в другую трубу. Поэтому мне это надоело. Я предложил работу, которая конкретно для народа Украины.

ВЕДУЧИЙ: Тут знову історія така. Тут знову історія затягується. Знову будете пропонувати? В цьому році будете пропонувати?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я буду предлагать конкрентную программу. И я сейчас еще подумаю, завтра то вряд ли эта коалиция будет создана, это я точно знаю, так. Поэтому я уже сегодня думаю, как помочь народу Украины избавиться от подобного, так скажем, политиканства.

ВЕДУЧИЙ: Влаштовує відповідь?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, звичайно, що не влаштовує відповідь. По-перше, тому що я не почув конкретно, чи можна співіснування, взагалі бути в одній коаліції, коли ви ісповідуєте тотально протилежні позиції? І чи якщо так, то я поставлю інакше питання. Чи ви готові знову ж зрадити комуністичним ідеям, і перейти в коаліцію із олігархічними силами в Україні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, вот это начечитество, которое Вы предлагаете сегодня формировать общественно мнение, давно уже всем понятно. Потому что работая в коалиции, в Парламенте, после того, как воля народа была реализована конкретным голосованием в 2006 году, мы своим принципам не изменили. Мы ни одному постулату, который был положен в основу предвыборной программы, не изменили. Это вы танцуете сегодня одно, завтра – другое. Сегодня барыню, завтра гопака, послезавтра вообще по-пластунски вообще ползаете. В зависимости от того, какие решаете задачи.

ВЕДУЧИЙ: І Ваш постріл. Тобто, питання?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, я хотел бы уточнить у своего оппонента – что сегодня вообще происходило, а? Чего вы даже Указ Президента не можете выполнить? Вроде бы третья годовщина, на площади никого нет, знамен нет, никто ничего не празднует? Что сегодня происходило?

ВЕДУЧИЙ: А Ви ходили чи проїжджали так..?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Да нет. Просто телевидение показало. И я с ужасом подумал, думаю: «А эти силы вообще способны на что-то, если они даже вытерев ноги о свой народ три года назад, сегодня ничего не могут сказать, организовать и показать…».

ВЕДУЧИЙ: Ну, з приводу витерти ноги – тут можна сперечатися. День Свободи, ну, агентство написало – десь двісті людей прийшло.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що Петро Миколайович знову ж таки у своїх, скажім так, традиціях хотів би бачити помпезне якесь шоу на Майдані, щоб все ж таки ми могли відмітити свободу слова, взагалі свободу, День Свободи в Україні. Сам факт, Петро Миколайовичу, що ми з Вами сьогодні стоїмо в цьому залі, є свідченням того, що дійсно комунізм опинився на смітнику історії. Бо якби сьогодні панував комунізм, ми би з Вами не могли так вільно висловлюватися або принаймні якби я Вам критикував, а Ви були би при владі комуністичній, швидше всього я би опинився на Соловках.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Можно все-таки одну реплику?

ВЕДУЧИЙ: Так.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, после того, когда… Вы знаете, когда Указом Президента признан героем Украины Роман Шухевич, я могу только одно сказать – в Украине скоро век свободы не видать.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, і знову, от є така хвороба у наших політиків, коли треба вести серйозну розмову, вони чомусь, ну, не говорять про те, що треба казати. От ви не говорите про те, що буде завтра. Те, що буде відбуватися в Парламенті. В принципі, переломний етап, да, переломний момент. Тобто, або буде сформована демократична коаліція, або не буде її. Якщо не буде, то може статись щось інше.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А вона вже є, коаліція. Вона є коаліція потужного капіталу, який прийшов сьогодні до влади.

ВЕДУЧИЙ: Справа не в тому. Ви весь в час в історію йдете, розумієте.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: В якій бере участь Компартія.

ВЕДУЧИЙ: В якесь минуле копаєте, причому минуле не своє.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайовичу, про крупний капітал давайте будемо називати першого капіталіста. Це є пан Ахметов. Ви з ним були, вчора Ви з ним були в коаліції. Так чи не так?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я еще раз хочу попросить Вас, я еще раз хочу Вас попросить, назовите хоть один пример…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви були в одній коаліції. Дайте відповідь – Ви були з ним в коаліції?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Хоть один пример, когда Симоненко или фракция коммунистов голосовала против своих принципов? Назовите хоть один пример.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайовичу, я тоді Вам ставлю конкретне запитання. Чи не було так, що Компартія, її фракція голосувала за приватизацію такого заводу, який був імені Ілліча. Так чи ні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хочу Вам напомнить, что закон принимался про особливості приватизації таким образом…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Імені Ілліча, я хочу нагадати. Приватизації кого?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Этот комбинат был отдан трудовому коллективу?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Як він називався?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Комбинат Ильича.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Правильно.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: И закон про особливості приватизації.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Все.

ВЕДУЧИЙ: Давайте заводи робітникам. Лозунг в дію.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Правильно, там мы реализовали свой лозунг, который обещали.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тобто, Ви продали Ілліча.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы не продали, мы особые условия для того, чтобы вы, действительно, не разбазарили, как «Криворожсталь».

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Зрозуміло.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Индусу продали? Индусу продали. А сегодня…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви його віддали олігарху.

ВЕДУЧИЙ: Але держава отримує гроші, отримала…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Держава нічого не отримала.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: О, тим гірше.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Нічого не отримала держава. А ось люди сьогодні, я рекомендую всім, хто сьогодні хоче зі мною спорити, поїхати до Кривого Рогу, і спитати у людей, що там відбувається. На десять тисяч скоротили за один рік кількість працюючих на комбінаті. Вигнали просто з комбіната. Оце результати того, що зробили вони. 24 мільярда – дірка в бюджеті.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ви звертаєтесь це питання поставить, щоб його переглянути?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Обов’язково треба комінат «Криворіжсталь» терміново повернути державі, і тоді у нас буде стале джерело наповнення державного бюджету, щоб людя можна було повернути.

ВЕДУЧИЙ: Ну, як це можна зробити? Це ж нереальною.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Чому? А він не виконує сьогодні свої зобов’язання, які взяв. Людей вигоняє з роботи, сьогодні всю соціальну інфраструктуру скинув на місцевий бюджет. Сьогодні заробітню платню, так скажем, також не виплачується в тих обсягах, як обіцяли. Я вважаю, що сьогодні це реальна загроза. Будівельний комплекс сьогодні не отримує ту ж сама катанку, яку потрібно мати для…

ВЕДУЧИЙ: Справа в тому, Петро Миколайовичу, що Вам революційними гаслами говорити просто зараз. От, простіше, ніж, скажімо, навіть «Нашій Україні». Тому що Компартія ніби в цих розкладах, всі експерти говорять, опиняється в опозиції. «Наша Україна»…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хотів би, щоб ми з Вами зрозуміли ще одне. До 91 року ми працювали. І якщо б сьогодні ми, наша праця людей, які до 91 року створювали Україну, не інвестували ось в цю неспроможну владу, я не знаю, взагалі яка б Україна у нас була.

ВЕДУЧИЙ: Роман Михайлович, повертаємося до подій, і навіть сьогоднішніх подій. Сьогодні ваша фракція зустрічалася з Президентом. Скажіть, кандидатур, от, про завтра, да, чи можна говорити, що кандитару Кириленка на Спікера погоджено вже остаточно?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Остаточно погоджено.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, альтернативи немає?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: На даний момент немає, ні. Ми будемо висувати кандидатуру В’ячеслава Анатолійовича Кириленка на посаду Голови Верховної Ради. Так, як, і до речі, ми говорили про це раніше.

ВЕДУЧИЙ: Вам цікаво, чи проголосують комуністи за нього?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Абсолютно нецікаво.

ВЕДУЧИЙ: А ви проголосуєте?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Нет, конечно. Справа…

ВЕДУЧИЙ: А чому..? Чому? Ви не хочете, да, Вам абсолютно неважливо. Але є Парламент, в якому має відбуватися співпраця якась, порозуміння. І Президент каже, що потрібно, ну, там, якщо не створювати коаліцію, да, там по-різному можна читати. Якщо не створювати навіть широку коаліцію. То, в принципі, політичні сили повинні об’єднатись навколо спільних національних інтересів.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Пане Олександре, це не вирішується тоді. Ви мене запитали, чи мені цікаво, чи буде Компартія голосувати за нашу кандидатуру. Я сказав, що мене це не цікавить. Хоча мене абсолютно, мені абсолютно не байдуже, чи Компартія і, до речі, інші політичні сили будуть голосувати, для прикладу, за пакет з шести проектів закону, який вніс Президент України, щоб подолати корупцію в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Давайте запитаємо.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Мені абсолютно не байдуже, чи Компартія буде все ж таки голосувати за те, щоб посилити можливості наших селян, і буде голосувати за те, щоб створити все ж таки ринок землі в Україні. Мені тут не байдуже.

ВЕДУЧИЙ: Абсолютно логічно.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: І, до речі, також абсолютно не байдуже, чи Компартія підтримає ініціативу Президента, який вніс два законопроекти, які дадуть нам можливість все ж таки реформувати судову владу в Україні для того, щоб ми могли позбутися корупції у судовій владі. Це є конкретні питання.

ВЕДУЧИЙ: Так. Так давайте запитаємо, да, Петро Миколайовичу? По пунктах можна.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Давайте. Меня больше всего умиляет то, что Президент не вносит, а несет. И очень важно сегодня разобраться, когда говорим о коррупции, то в начале тогда исключи, чтобы твоя семья исключила на газовой трубе. Вот это я понимаю, что Президент начал с себя бороться с коррупцией.

ВЕДУЧИЙ: Де факти?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Что значит? Фактов полно. СП создали, почему молчим о СП? Кто СП этим контролирует и занимается, скажем, по сути дела, сниманием пенок? И миллионы в карман кладет? Это во-первых. Во-вторых, если мы говорим…

ВЕДУЧИЙ: Петро Миколайовичу, ну, Ви от погодьтесь, що Ви перевели стрілки. Вас запитали про закоин.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я не перевожу. Я сейчас отвечаю. Я о законах отвечаю.

ВЕДУЧИЙ: Це цікаво абсолютно, я хочу це почути. Але про закони давайте спочатку.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Правильно. Поэтому когда мы говорим о борьбе с коррупцией, то прежде всего надо начинать и с себя, и механизмы задействовать, которыми исключать, чтобы во власти находились те, которые будут выступать против коррупции. У нас законов сегодня шестьсот, а толку с того? Толку с того? У кого больше денег в кармане, тот и главный, так скажем, сегодня в стране.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А все законы, как дышло, повернули они в суда, суды то ихние все. Президент назначает.

ВЕДУЧИЙ: А що з законів підтримаєте?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: О какой коррупции идет речь? Так я еще раз хочу подчеркнуть, что я предлагаю: первое – чтобы Президент тоже понял, борьба с коррупцией – это избрание судей народом, а не назначение Ющенко, как он и делает это. Вот когда он предлагает в борьбе с коррупцией избрание судей, как предлагает Симоненко, народом, я понимаю, что он стал на путь борьбы с коррупцией.

ВЕДУЧИЙ: Буде зустрічний законопроект, чи що?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А я это предложил давно. Это в проекте Конституции, который я разработал, это все изложено. Если мы говорим о борьбе с коррупцией, значит, давайт разберемся сегодня тогда, кто какие заводы как приватизировал. Разберемся, потому что у нас источником коррупции являются те огромные деньги, которые вымываются из кармана наших избирателей.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Почнемо з Ілліча.

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, це звучить як встановлення громадського контролю над Парламентом.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Все равно, с чего начинать.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, речі до певної міри фантастичної, розібратися в цьому, ну, просто, ну, немає… Можливість, може, і є, але вона займе дуже багато часу.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Еще раз хочу подчеркнуть, что вопросы борьбы с коррупцией – это сегодня ключевые вопросы. Поэтому когда Президент обещал, что досрочные выборы – это вопросы борьбы с политической коррупцией, он решил одну проблему. Он вместо того, чтобы по одному переходили, всех вместе собрал. И теперь они – главная, так скажем, команда коррупционеров, которая пришла в Парламент.

ВЕДУЧИЙ: Паріруйте.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я… Просто це є порожні слова, це фразеологи… Я поставив дуже конкретне запитання. Є шість проектів законів, які вніс Президент, які дадуть нам дійсно можливість подолати це явище ганебне, яке, до речі, можна вважати певним рецедивом від попередньої комуністичної епохи. Законопроекти дають нам можливість подолати це явище, чи тільки тому що, вони внесені Президентом України, до якого Ви ставитесь з відповідними симпатіями, Ви тільки тому не будете підтримувати ці закони, ці проекти законів? Чи Ви готові все ж таки їх підтримати?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я понимаю, что вы менталител украинского народа плохо знаете. Так скажем, Вам больше знаком менталитет другого народа. Я еще раз повторяю. Для того, чтобы решали мы вопрос о борьбе с коррупцией, надо изменить систему.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я згоден.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Если будет изменена система, тогда…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я питаюся Вас, я згоден, Петро Миколайовичу…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Если не будет изменена система, тогда все эти законы ваши – это пустышка.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я згоден. Петро Миколайовичу… Хорошо, я згоден.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Это очередной популизм, в котором Вы пытаетесь обмануть очередной раз людей.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, панове, цей раунд завершено. Будь ласка, ви можете відпочити. Я думаю, що в наступному раунді ми все-таки дочекаємося від вас більш конкретних відповідей на ці поставлені запитання.

Тарас Шевченко, юрист: Якщо оцінювати по красномовству, то, звичайно, переміг Симоненко. Він був більш переконливий, він говорив красивіше. І це так само підкреслює реакцію залу. Тому що зал реагував більш емоційно. Якщо говорити за логікою, за якимись логічними аргументами, то, на жаль, тут нічия і по нулях. Тому що насправді логіки було дуже мало. І це, напевно, тому, що в пергу чергу в обох сторін є певні проблеми з великою непослідовністю, з історичною непослідовністю. Єдиний позитив, який би відмітив Зварича, що він єдиний, хто хоч трошки сказав, що обіцяла партія на цих виборах, і сказав, що вони збираються це виконувати. Підозрюю, що до кінця програми ми, напевно, про це більше взагалі не почуємо ні з одного боку, ні з іншого боку.

Соня Кошкіна, журналіст: Вот мне тоже показалось, что по эмоциям больше побеждает Симоненко. Но при этом, хотя Зварич не то, что проигрывает, но по логике и по содержательному контенту ни там, ни там контента, в принципе, не было. Потому что Симоненко, наверное, забыл, что будучи полтора года в коалиции, они имели возможность сделать то, сделать это, принять один закон, принять второй закон. Но я не помню ни одного случая, когда коммунисты каким-то образом себя активно проявили в коалиции, вот. А что касается Зварича, то там была такая пачка первостепенных законопроектов, которые «Наша Украина» хочет принять обязательно в первый день и в первую очередь, что мне кажется, что они уже сами в них запутались. Вот, поэтому я с нетерпением жду продолжения.

Ольга Балакірєва, соціолог: На мою думку, обидва дуелянти не продемонстрували власну політичну відповідальність, саме про що сьогодні йде розмова. Емоційно спочатку пан Петро був більш переконливий, і більш активний, більш емоційний. Але на конкретне запитання, яке йому було професійно поставлене, він не зміг відповісти. І тому все ж таки якщо намагатись дати, хто ж переміг, на мою думку, професійно все ж таки в цьому раунді переміг пан Роман Зварич.

Іскандер Хісамов, головний редактор журналу «Експерт України»: Мне кажется, в принципе, разговор был весьма бессодержательным. К сожалению, я не могу здесь высказываться по существу вопроса. По форме я скажу так, что соперники приготовили друг для друга целый ряд ударов ниже пояса, и это сразу вызвало сначала негативное у меня отношения к господину Зваричу. Но потом господин Симоненко ответил тем же. Я лично считаю, например, что то, что скупо празднуется годовщина Оранжевой революции, это может быть связано с трагедией в Донецке, это самое, в Донецкой области с шахтерами. Я бы тоже в это время не проводил бы особых мероприятий. При всем различии, там, моих взглядов с обоими выступавшими, я думаю, что здесь ничья, оба выступавшие не показали себя с лучшей стороны.

ВЕДУЧИЙ: Найоригінальнішу зброю для поєдинку свого часу обрав письменник Віктор Гюго. Прочитавши статтю одного малограмотного критика, що містила виклик, він відправив йому записку: «З радістю приймаю Вашу рукавичку. Право зброї за мною. Я вибираю граматику, і Ви можете вважати себе вбитим на місці». Це проект телеканалу «Україна» «Дуель», залишайтеся з нами (реклама).

Голос за кадром: За правилами нашої дуелі, зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримайте і ви їх своїми дзвінками. Поєдинок другий.

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми продовжуємо нашу дуель. Перше запитання від секундантів Петри Симоненка. Будь ласка.

Сергій Гмиря, Компартія: Спасибо. Сергей Гмыря, Компартия. Роман Михайлович, один вопрос и две ремарки. Вопрос маленький. «Наша Украина» шла на выборы с лозунгом: «Закон один для всех». Внесли ли вы законопроект о ликвидации, об отмене неприкосновенности Президента и лишении Президента дач, особняков, и прочего, чем пользуется Глава государства? Если не внесли, то почему и как это корреспондируется с Вашим лозунгом?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Сергій Гмиря, Компартія: И две ремарки. Первая…

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо спочатку відповідь.

Сергій Гмиря, Компартія: У меня минута есть, потом он ответит.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротко.

Сергій Гмиря, Компартія: Да. Первое – я голосовал о приватизации заводи Ильича, и этим горжусь. Мы спасил этот комбинат…

ВЕДУЧИЙ: Позиція комуністів зрозуміла.

Сергій Гмиря, Компартія: Сейчас лучше всего живут люди, и зарабатывают. И мы дали его разворовать олигархам.

ВЕДУЧИЙ: Позиція комуністів зрозуміла. Давайте зекономимо час на відповідь.

Сергій Гмиря, Компартія: И второй момент. Ну, я же в рамках минуты. Второй момент. Роман Михайлович, я знаю Вас как искреннего патриота Соединенных Штатов Америки. Поэтому я Вас очень прошу, не вмешивайтесь равнодушными руками в нашу историю. Она трагична и героична.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Сергій Гмиря, Компартія: Это не ваша история.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте про закон. Чи внесли, чи внесете закопроект про позбавлення недоторканності Президента?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Пане Сергію, дозвольте, я насамперед відразу скажу, що колись я був дуже гордий говорити такі слова: «Здобудеш українську державу, або згинеш в боротьбі за неї». І це мене ображає, коли Ви мене називаєте партіотом якоїсь іншої держави. Але я точно знаю, що я не вислужуюся такій державі, столиця якої є в Москві, і гербом якої є двоголовий орел. Для мене це гордо тримати. Це по-перше. От, по-друге. Якщо є величезна проблема з недоторканістю Президента чи суддів, чи когось іншого, то слід, звичайно, відмінювати цю недоторканість. Тільки що поки що ми бачимо корупцію не на рівні Президента, ми бачимо корупцію на рівні Парламенту. Тоді, коли за невідомо які гроші депутати голосують проти своїх переконань за те, щоб все ж таки приватизувати той завод, про який Ви говорили, ви горді голосувати. І ми добре знаємо, за які суми тоді йшла мова в сесійному залі Верховної Ради України. От якраз тому, щоб такої корупції не було в сесійному залі Верховної Ради України, ми пропонуємо відмінити не тільки депутатську недоторканість, але всі без винятку депутатські пільги, якими ви донедавна користувалия, будучи народним депутатом.

ВЕДУЧИЙ: А президентські, чиновницькі?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я скажу. Що якщо ми, що якщо є дійсно проблема з тим, що є корупція на рівні Президента, поки що немає.

ВЕДУЧИЙ: Депутати кажуть, що вони внесуть.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Немає жодних підстав так говорити. Немає жодних підстав.

ВЕДУЧИЙ: Ну, в нас чиновники, які мають свої пільги.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо це є велика проблема…

Сергій Гмиря, Компартія: Тогда разворуют всю страну, Вы меня простите.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо це є, я черговий раз кажу, якщо це дійсно є велика проблема, нема питань. Закон дійсно має бути один для всіх.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: І всі ми маємо бути рівні перед законом. Але почнемо принаймні з депутатів.

ВЕДУЧИЙ: Будемо сподіватися. Зрозуміло.

Сергій Гмиря, Компартія: Я хочу уточнить.

ВЕДУЧИЙ: Так, позиція зрозуміло. Так, запитання від Ваших секундантів. Будь ласка.

Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса: Петро Миколайовичу… Я Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса, заснованого Сахаровим. І кілька років керував об’єднанням по підготовці «Нюрбергу-2», суду над комунізмом. В мене до Вас чисто академічне таке питання. Академік Іван Павлов пише в 34 році, зразу після вбивства Кірова, лист Сталіну, де каже: «Вы напрасно верите в мировую революцию. Вы сеите по культурному миру не революцию, а с огромным успехом фашизм. До Вашей революции фашизма не было, потому остальные государства вовремя догадываются применить то, чем пользовались Вы, терор и насилие». Хвилиночку.

ВЕДУЧИЙ: Не весь лист, так.

Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса: Хвилиночку. Я кажу вже п’ять скликань в Парламенті, я за цей час я розшукав розстрільну справу свого діда. Він лежить в Беківні. Він був головою гільдії юристів. І от у цій розстрільній справі діда в 37 році питають.

ВЕДУЧИЙ: В чому питання?

Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса: «Правда ли, что выступая на заводе таком-то, Вы сказали, что фашизма, Ленина и Сталина не было бы фашизма, Гитлера и Муссолини?». Дід сказав: «Так». І його на другий день розстріляли. Яку різницю Ви бачите між цими двома фашизмами? Бо цем нам дуже важливо для завтрашнього дня.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Знаете, для меня также имеет огромное значение, что Вы, возглавляя общество памяти Стуса, все-таки правду сказали, а кто писал доносы на Стуса. И не те ли коллеги, которые рядом с Вами долгие годы говорят о патриотизме, писали доносы на Стуса.

Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса: Не уходите Вы в сторону. Я задаю Вам вопрос конкретный о коммунизме.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: И таким образом оклеветали человека. И Вы должны нести ответственность за эту клевету и за то, что, по сути дела, он расплатился за вашу клевету жизнью своей.

ВЕДУЧИЙ: Питання в іншому. Воно вчено академічне, воно не стосується нашої теми. Ну, дайте відповідь.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Во-вторых, когда мы говорим о том, что происходит, то я думаю, с точки зрения мнения конкретного человека, это его право. Но если мы говорим о том, что было сделано, каким образом делалось у нас в стране для того, чтобы защитить право человека. В конце концов весь мир признал, что именно Советсткий Союз, советсткий народ победил фашизм. Именно весь мир сегодня чтит.

Лесь Танюк, голова меморіалу імені Стуса: Павлов – академик, Нобелевский лауреат называет это фашизмом.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я говорю о том, что весь мир признал, что советсткий народ является победителем нд фашизмом.

ВЕДУЧИЙ: Панове, давайте не будемо іти в академічні теми. Давайте не будемо говорити про трагедії з точки зору політиків. Чому? Дуже просто. Політики мають право говорити все, що завгодно. Прості люди цього сказати не можуть. Давайте хоч в цьому будемо рівними з ними. Будь ласка, Ваше питання.

Секундант Петра Симоненка: Спасибо. Роман Михайлович, Вы здесь сказали о законодательной инициативе Президента в отношения реформирования судебной системы. Вы знаете, меня нисколько не удивляет, что Вы не сказали о необходимости сегодня проведения глубоких экономических и политических реформ. О необходимости сегодня в кратчайшие сроки проведения пенсионной реформы. Потому что то, что мы имеем сегодня – это фактически уравниловка и несправедливость. Вы не сказали ничего о неоходимости проведения налоговой реформы. И в конце концов Вы не сказали о необходимости создания условий для того, чтобы были мотивация к труду у нас в нашей стране. Вы знаете, почему? Потому что за два с половиной года Президент не удосужился, а Вы были представителем Президента в Парламенте, не удосужился сесть и написать стратегию национального развития страны. Целостный документ. Ну, не смешите украинский народ…

ВЕДУЧИЙ: Так в чому питання?

Секундант Петра Симоненка: Не смешите украинский народ десятью шагами навстречу людям. Этот документ написанный на коленке на Майдане ну никак не подходит под понимание стратегии Украины. Неужели за два с половиной года не было возможности сказать украинскому обществу - а что вы, собственно говоря, хотите? В целом, я заканчиваю свой вопрос. В целом, знаете, вот, если это все это суммировать, тезис вот деятельности Вашей партии можно свести к такому – мы не знаем, чего мы хотим, но ради этого мы готовы умереть. Так Вы скажите, чего вы хотите, покажите Украине, что вы собираетесь сделать? Как вы собираетесь, так сказать, улучшать благосостояние людей? Ибо единственный критерий эффективности власти – это рост благосостояния людей.

ВЕДУЧИЙ: Питання в цьому? Зрозуміло. Питання зрозуміло. Я думаю, що Ви не будете програму пересказувати, Романе Михайловичу.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, з того, що питання… Це не питання насправді, це закид. Бо закиєаться, що я про це не говорив. Якщо би я мав можливість про це говорити, я можу цілу лекцію вам тут прочитати. Тому я просто зустрічне питання. Чекайте…

Секундант Петра Симоненка: Я задал конкретный вопрос. Когда будет…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дозвольте, я відповім, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Зараз буде відповідь, зачекайте.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я можу відповісти?

ВЕДУЧИЙ: Це ж парламентські традиції.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я зустрічне запитання – чого ж ви, коли створювали коаліцію, не могли навіть написати хоч би одного слова свого оригінального? Петро Миколайовичу, не так, не так, що коаліційн угода, яку Ви підписали з Партією Регіонів, була запозичена в тій коаліційній угоді, яка була підписана між нами, БЮТом та Соцпартією на той час?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Можно я Вам отвечу?

 

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Скажіть мені, так чи ні, що ви узяли просто засади внутрішньої і зовнішньої політики із нашої коаліційної угоди, і назвали це своєю коаліційною угодою? Так чи ні?

ВЕДУЧИЙ: Брали чи ні?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дозвольте, я…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я отвечаю Вам.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Чекайте, Петро Миколайовичу. Дозвольте, бо я відповідаю на запитання Вашого колеги.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Пожалуйста, конечно.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тому що якщо Ви мені скажете, що воно не так, завтра я доведу, що воно так.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Нет, я обязательно веду так, что Вы его десять раз переписали у нас, у коммунистов. Поэтому для меня ничего удивительного нет. Все программы, с которыми Вы, это переписанные у нас.

ВЕДУЧИЙ: Так хто перший автор? Хто перший автор?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так что не надо мне рассказывать.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро миколайовичу, так чи ні? Коаліційна угода Регіонів, Соцпартії і Компартії – плагіат чи не так?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я Вам докажу, что то, о чем Вы говорите, плагиатом является и списано с программы Компартии.

ВЕДУЧИЙ: В принципі, всі програми всіх партій списані майже під копірку.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Могу я ответить?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так чи ні? Ви писали свою програму?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Еще раз ответить? Вы знаете вообще, как рух назывался в начале?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайовичу…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Рух за совершенствование социализма.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я Вам ставлю конкретне питання, питаю.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Поэтому все.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Конкретне питання, Петро Миколайовичу, п’ятий раз ставлю Вам запитання, чи там є хоч одне оригінальне слово ваше?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Безусловно, все наше.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ага. Завтра доведу, що там нічого Вашого немає.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Пожалуйста. Я Вам покажу, откуда Вы списывали с нашей программы.

ВЕДУЧИЙ: Все. Зрозуміміло. Будь ласка, Ваше запитання ставте.

Секундант Романа Зварича: Петре Миколайовичу, така словевсна еквілібрістика відповідати на все, не відповідаючи ні на що – це притаманно комуністам завжди була. І те, що Ви перейшли на особистості постійно Ви сьогодні, відповідаючи Зваричу, переходили виключно на особистості, не відповідаючи конкретно по питанню. Я хотів би сказати, що якщо Ви комуніст, то чому ж ваші діти не працюють в шахті в забої? Я, допустім, починав робітником на заводі. І так дальше. А сьогодні займаються бізнесом. І їздять достатньо не на поганих машинах. Тобто, Ви власних дітей не могли переконати про соціальну справедливість. Але разом з тим в мене питання до Вас слідуючим чином. Тут Ви сказали, дайте нам, комуністам, вирішити всі свої питання. От я хотів би сказати, в цьому Кабміні Ви мали сферу відповідальності по трьом міністерствам. Міністерство АПК ви віддали олігарху, міністрество промисловості ви відддали представнику олігарха. Міністерство охорони здоров’я – нічого не зробили. Ви відповідали, сфера Вашої відповідальності в Кабміні була три міністерства. Три ключових міністерства. Де Ваша риторика була, бо фактично люба партія, яка приходить до влади, вона може реалізувати свої обіцянки через своїх людей.

ВЕДУЧИЙ: Питання в тому, що зробили?

Секундант Романа Зварича: У Вас навіть не було людей, щоб поставити міністрами. Про яку реалізацію, Ви вмієте тільки болтати. Чи правда чи ні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, я долго искал в Житомирской области, где найти следы бывшего губернатора, что он там хоть делал в Житомирской области, не буду говорить о фамилиях. А теперь я отвечу, отвечу на Ваш вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Давайте про Ваших міністрів скажемо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: И я ответчу, когда мы говорим агропромышленном комплексе, благодаря тому, что именно коммунисты под контроль агропромышленный комплекс, за годы независимости было больше всего выделено денег на финансирование агропромышленного комплекса. Во-первых. Во-вторых, благодаря инициативе коммуиистов, вернулись к программе защиты заводов сельхозмашиностроения. И Кабинет Министров, по инициативе коммунистов, утвердил программу поддержки заводов сельхозмашиностроения.

Тарас Шевченко, юрист: Пам’ятаю, це 70 мільйонів доларів…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Третье. И благодаря усилиям коммунистов, я лично ездил и изучал, что произошло во время засухи. Вы в это время рассказывали, так скажем, о других вещах. А я ездил в конкретные регионы и изучал, что надо сделать, и в результате Кабмин выделил 120 миллионов для того, чтобы решить проблему оказания помощи тем, кто пострадал от засухи.

ВЕДУЧИЙ: А якби поїхали з «Нашої України», і звернулися в Кабмін, він би виділив?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Речь идет о совершенно другом, они не имеют вообще понятия, что такое работать в трудовых коллективах. Поэтому для меня… Вы обратите внимание, на коньках они могут кататься. В театр показывают, как они ходят. А показать их министров на заводах, так такого ж не было вообще. В практике такого не было, чтоб они приехали в трудовой коллектив.

ВЕДУЧИЙ: Роман Михайлович, тримайте удар.

Секундант Романа Зварича: Якщо можна ремарочку одну.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Теперь, подождите. Я отвечу по министру здравохранения. Назначили его в апреле месяце. Что мы сделали?

Секундант Романа Зварича: Промисловості.

ВЕДУЧИЙ: Промисловості.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы начали обсуждать вопрос, который имеет отношение как приблизить услуги медицинские к наиболее пострадалым, испытывающим затруднение. Сегодня в селе амбулатории нет, нет фельдшерско-акушерского пункта. Создали 120 передвижных медицинских групп на автомобилях для того, чтобы проводить обследование, бесплатно оказывать помощь. Создали 12 подвижных групп с предприятием «Ингар», которое, действительно, защищает сегодня, чтобы не растащили…

ВЕДУЧИЙ: Що це за програма насьогодні..?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так правильно, я говорю, чем я занимался. Потому что они захотели завод, производящий «Инсулин», продать через поляков датчанам.

Секундант Романа Зварича: Я перепрошую, причому тут Ви. У Вас людей немає, у Вас міністри. Ви продали посади ці.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я как раз этим и занимался.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ви просто продали ці посади олігарха. А сьогодні розказуєте, куди Ви їздили. Про яку відповідальність можна… Так Симоненко буде і жнец, і сієц, і так дальше.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете хотел только одно сказать.

ВЕДУЧИЙ: Розмови про корупцію, за що продавали?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Куда я ездил. Я для всей уважаемой аудитори. Вы знаете проблему торговой войны, которая нам досталась от помаранчевого Кабинета Министров. Торговая война с Россией по мясу и по молоку. Была война? Была война. Что делает Симоненко? Едет в Москву, договаривается в Госдуме в правительстве России о необходимости снятия этой проблемы, и она была снята. Помаранчевые не сняли, мы сняли эту проблему.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайовичу, за газ домовтесь.

ВЕДУЧИЙ: Вот Вам треба їхати, за газ домовлятися.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: И газ то же самое. Вот это те конкретные… За газ, так сначала они разрушили договор, который практически до 2009 года давал возможность по 50 долларов получать газ в этой цене. Они делили между собой, кому – Президенту или кому-то другому труба достанется.

ВЕДУЧИЙ: Так Вас недаремно проросійською силою називають.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так дело в том, что мы проукраниская сила, которая решает для народа Украины. А вот сейчас я предупреждаю, сейчас хочу публично сказать, чем закончится. Если это далее будет продолжаться. Если только не будет выполнено предложении Компартии, что надо создать сегодня межправительственную, а в данном случае и с Парламентом создать комиссию, определить ей круг вопросов, по которым она имеет право и в каких направлениях вести переговоры, договориться с российскими коллегами, только тогда будет решен вопрос о газе. Все остальное приведет к тому, что по 280 долларов будет тысячу кубических метров газа.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміо. Односкладно, такая комісія, як Ви ставитесь?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Нормально до неї ставився. Я тільки хочу сказати наступне. Що Петро Миколайович говорив про…

ВЕДУЧИЙ: Часу не залишилося.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я дуже коротко.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайович говорив про те, що вони, там, комбайни хочуть будувати. Тільки що у вашій фракції такий Олександр Миколайович Ткаченко, який колись узяв кредит під державними гарантіями, я таки держава мала їх повертати. І купив за той кредит не відчизняні комбайни, але такий «Джон дір» в Америці…

ВЕДУЧИЙ: Раунд завершено, давайте відпочивати. Продовжимо в ще одному раунді. Будь ласка, відпочивайте.

Голос за кадром: За правилами нашої програми, переможцем дуелі буде визнано учасника, за якого проголосують більше глядачів. Дзвоніть, номери телефонів на ваших екранах.

Ольга Балакірєва, соціолог: Ну, дуже сумне враження від цього раунду. До речі, я думала, що він буде трошки краще, ніж перший. Але цього не сталося. Іноді таке враження, що ми перебуваємо знову на передвиборчих перегонах, і кожний намагається подати себе у найкращому вигляді. Дуже сумно, що весь час іде популізм і спекуляція про минуле, і практично немає конструктиву. Жодна політина сила не продемонструвала конструктиву, погляду у майбутнє. Час від часу знову-такия якісь персоніфіковані випади, окремі якісь викладки, і немає тієї політичної відповідальності, тут її практично немає. Дуже сумно і не бачу жодного переможця. Обидва програли. І взагалі при такій ситуації і країна програє.

Іскандер Хісамов, головний редактор журналу «Експерт України»: Я совершенно согласен с Вашей оценкой. Более бессодержательного разговора трудно было себе представить. Если, я вот себе думаю, хоть одну мысль отсюда заберу. Нет, ее нет. Я, правда, не очень ожидал. Вот эти ржавым мечем друг друга рубят, там, фашизм, и так далее. А единственный вопрос прозвучал, я отношу в позитив коммунистам, так сказать, да. Это господин говорил о том, что какие реформы: пенсионные, налоговые, судебные, и так далее, да. Какие меры может принимать то или другое правительство. На это ответа нет. На это и мысли нет. Я, конечно, тут опять должен удержаться от соблазна высказать отношение к самой этой коалиции, к правительству, и так далее. Но тем не менее, мне кажется, что и в этом раунде ничья с минусовым результатом для обеих сторон.

Соня Кошкіна, журналіст: Симоненко как-то очень здорово рассказывал про эффектпвность коммунистов в пока еще действующей правительстве. Мне кажется, что он все-таки себя очень сильно переоценивает. Особенно свою личную роль в управлении страной за истекшие полтора года. Особенно когда рассказывал о поездке своей в Москву, и о том, наколько она, якобы, была результативной. Зварич по-прежнему проигрывает, но проигрывает не потому, что он менее аргументировано отвечает на вопросы, на претензии, высказываемые секундантами. А потому что, в принципе, они с Симоненко практически одинаковый период времени находятся в политике, единственное, что у Зварича все это время было несколько иное положение, плюс он немножко моложе. Ему просто меньше, чем Симоненко, за весь этот период, за все эти пятнадцать лет приходилось юлить, и выкручиваться, и врать. То есть, у Симоненко больше опыт, то есть, естественно, он, как бы, активнее, увереннее себя чувствует. Поэтому, наверное, зачет один, зачет второй. Но, в принципе, в эмоциональном в плане больше в пользу Симоненка.

Тарас Шевченко, юрист: На жаль, дуже мало змісту. Практично речі, які говорились, навіть якщо вони були змістовні, то це дуже-дуже загальні тезі, загальні лозунги, які політики вміють говорити. Але не факт, що навіть за цими лозунгами про соціальний захист, про виборність суддів стоїть якась конкретика. Тому що насправді сторони мали владу в той час, в інший час. І мали можливість це реалізовувати. Але якщо насправді порівнювати це з дуеллю, то таке враження, що реальної дуелі немає. Один стріляє, а інший ховається десь за деревами, так, і повністю намагається увернутися від цього пострілу, не відповідає. Непогано, непоганий постріл був у Жебрівського, такий, досить конкретний. І відповіді абсолютно не було, абсолютно. Тому переможця в цьому раунді я не бачу, і визначити не можу. Подивимося, що буде за результатами третього раунду.

ВЕДУЧИЙ: У маленькому французькому містечку завсідники місцевого більярдного клубу вирішили влаштувати дуель, не відриваючь від улюбленого заняття. Кинули жереб. Той, кому випало прийняти удар першим, мусив стати на коліна там, щоб голова лише трошки піднімалася над більярдним столом. Інший ретельно натир кий крейдою, примірився, і ударив, куля перелетіла борт, і з тріском вдарилася в лоб кривдника. Результат – струс мозку, «Швидка» і тривале лікування. Ви дивитеся проект телеканалу «Україна» «Дуель». Залишайтеся з нами (реклама).

Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого. Поєдинок третій.

ВЕДУЧИЙ: Я сподіваюся, ви встигли перепочити, і готові продовжувати. Я нагадаю тему – це політична відповідальність. Знаєте, якщо про неї ви і сказали зараз, то сказали дуже мало. Тому я поверну в це русло. І почну з тих речей, про які ви щойно сказали. От, наприклад, Петро Миколайвич закинув Вам, Романе Михайловичу, що, згадав про газові схеми, які торкаються зокрема Вашої родини. Ви не відповіли на це. Чому?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Про газові схеми нічого не було.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: По нефти.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: По нафті.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Да, это известный случай на заседании Кабмина, это осуждалось, опрвадывались, это все понятно. Тут нечего даже, мне не надо это говорить, это мы все знаем хорошо.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Петро Миколайовичу, по-перше, якщо Ви будете про щось говорити, то треба говорити правду. Мова йшла про щось цілком інше, не про те, про що Ви говорите. Мова йшла про те, щоб все ж таки були дотримані закони в Україні. І я на цьому наполягав. І коли я побачив, що цього не відбувається, то я подав у відставку. Відставка не була прийнята. Це факт.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Когда речь идет о стуктуре коммерческой и возглавляет жена, потом перекачка несколько сот тысяч нефти, а потом правительство Ваше же помаранчевое Вам не дает, и Вы протестуете против своего правительства.

ВЕДУЧИЙ: Відповідь була. Відповідь була. На Вашу адресу прозвучав закид про те, що комуністи брали участь в цілком конкретно названому голосуванні проти власних переконань.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: В якому голосуванні? Завод?

ВЕДУЧИЙ: Да.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я и сейчас скажу, что мы поступили очень-очень правильно. Потому что есть общая тендеция, народ поверил в то, что видите ли, а тут же много говорили все, как только приватизация – это эффективный собственник. Потырили, по карманам растащили, эффективного собственника нет, трудовые коллективы пострадали.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы взяли вариант пилотного проекта, чтобы показать всем, что можно в условиях новых экономических формаций и проведения разумных реформ сделать так, что трудовой коллектив получает реально результаты своей деятельности.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Роман, а тепер я Вас попрошу, якщо Ви сказали «А» про проплачені голосування, то скажіть «Б», наскільки часто вони бувають в цьому Парламенті, в українському Парламенті?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Знову ж таки я не можу нічого тут довести, але це загальновідомий факт, що не тільки за голосування, а навіть за переходи з однієї фракції в іншу, суми були…

ВЕДУЧИЙ: Скільки, які суми?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я знаю про те, що були досить весокі суми, мова йшла про мільйоні доларів. Я скажу інакше. Чи ви думаєте, що хтось із залу тут, чи навіть з нашої аудиторії, яка дивиться на цей ефір, дійсно повірить в те, що особи, які колись були, для прикладу, депутатами фракції БЮТ, просто тому, що вони в якихось принципах вірять, раптово, різко міняють свою позицію і переходять до коаліції. Я думаю, що тут дуже важко повірити таким твердженням. Звичайно, що діяла якась інша мотивація.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, ці гроші отримає кожен окремий депутат чи фракція?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Знову ж таки до мене ніхто не підходив…

ВЕДУЧИЙ: За голосування? Ну, чутки ж в Парламенті ходять, говорять депутати між собою.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Звичайно, що ходять. Тільки що також є певна категорія депутатів, про яких навіть мови не може йти, що хтось може до них підійти з якоюсь пропозицією про хабар. Я гордий з тим, що до мене ніхто не підходить.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, «Наша Україна» висуває на Спікера Кириленка.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Буде таємне голосування. Ви виключаєте, що будуть спроби зробити так, аби депутати не проголосували за нього? Ваші депутати?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Звичайно, що будуть такі спроби. Наші депутати так, але з нашого блоку, звичайно, що таких…

ВЕДУЧИЙ: Ні, я маю на увазі щодо Ваших депутатів.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Будуть, я переконаний. Що якщо вважати, що певна політична сила в Парламенті так діяла досі, я не хочу їх називати, то звичайно, що я припускаю, що такі спроби будуть. Але вони будуть марними.

ВЕДУЧИЙ: Як все-таки діяти, якщо вони будуть? От є в Парламенті відпрацьовані механізми, да, збирають бюлетені перед таємним голосуванням, проставляють відповідні, або, там, показують керівнику, або черговому біля урни? От цього разу Ви будете якось так перевіряти?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я скажу так, пане Олександре, я глибоко переконаний в тому, що фракція «Наша Україна» на даний момент складається з таких народних депутатів України, в яких я не маю ні найменших підстав сумніватися в тому, що вони виконають волю фракції і таким чином виконають нашу обіцянку перед українським народом, з якою ми йшли на вибори. І тут проблем не буде.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Петре Миколайовичу, вже прозвучали оцінки, що стосовно таємного голосування за Спікера треба встановити громадський контроль. В принципі, такого ще не було, і в принципі, це до певної міри вирок українським політикам. Ваша партія, Ви не збираєтесь голосувати, Ви будете спокійно спостерігати, що буде там відбуватися, чи візьмете на себе таку функцію, ну, даруйте за таке порівняння, таких санітарів Парламенту?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вообще предложил создать народный контроль у нас в стране. Предложил для того, чтобы в течение пяти лет те, которые во время выборов обманывали избирателей, несли ответственность перед избирателями. Сейчас я закончу. Это составляющие как раз.

ВЕДУЧИЙ: Зараз дуже зручний…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы говорим с вами о системе, которую надо исключить, чтобы избиратель контролировал тех, кого они избрали. Потому что сегодня они ж друг другу платят взяти, понимаете. Саша, Вы неправительно и неточно ставите вопрос. Как можно они, и как они сознаются, когда они друг другу платят взятки? Одни платят за одно, другие – за другое.

ВЕДУЧИЙ: А які, які, докази є?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Поэтому нужно в государстве создать…

ВЕДУЧИЙ: Докази є, що вони платять?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: …государственный народный контроль, и при условии, обманывать…

ВЕДУЧИЙ: Державний?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Державний.

ВЕДУЧИЙ: Так державні чиновники – перші хабарники.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я еще раз хочу подчеркнуть. Государственный с точки зрения того, что мы формируем с вами гражданское общество. Те политические партии, которые не вошли в Парламент, формируют народный контроль, формируется и принимается закон. И если те партии, которые пришли…

ВЕДУЧИЙ: І беруть гроші.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Секундочку. Пришли, и не выполняют… Это уже вопрос не ко мне. Я предлагаю идею, которая должна помочь нам решить в конце концов вопрос борьбы с коррупцией.

ВЕДУЧИЙ: Питання корупції полягає… Розумієте, дуже зручна позиція, коли партія знаходиться при владі, нам не дали щось зробити попередники, коли в опозиції – значить, нам нічого не дають зробити. Питання в іншому. Зараз, от, я буквально сьогодні прочитав соціологічні опитування, в яких звучить про те, мова йде про те, що обіцянкам політиків передвиборним довіряє 13 відсотків громадян. Це нормально?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ненормально другое. Почему эти же, которые 13, только доверяют, 95 процентов избрали богатых в Парламент? Другой вопрос меня больше волнует, Александр. Почему это произошло, если не доверяют…

ВЕДУЧИЙ: Ви ж з багатими були в коаліції.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Секундочку. Я еще раз хочу подчеркнуть. Мы выполняли то, что обещали. И вы ни в чем меня не упрекнете, что фракция коммунистов…

ВЕДУЧИЙ: Но Ви ж не обіцяли бути в коаліції з багатим?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Обещали.

ВЕДУЧИЙ: З олігархами?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы обещали, обещали избирателям сделать все в Парламенте, чтобы добиться реалиацзии тех программ, которые мы обещали. Вот этим мы и занимались.

ВЕДУЧИЙ: Ви обіцяли, вони теж обіцяють. І Роман Михайлович тільки що про це сказав. Роман Михайлович, сьогодні зустрічалась фракція з Президентом. Про Спікера говорили, ніхто не знає. Чи йшла мова про Прем’єра?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, не йшла.

ВЕДУЧИЙ: Жодне прізвище не називалося?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Не називалося.

ВЕДУЧИЙ: Ну, але коаліційна угода залишається попередня? Да, значить, там прізвище Тимошенко.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, просто тому, що не було потреби це питання обговорювати. Президент чітко стояв на позиції, що має бути створена демократична коаліція. І він таки ставив перед нами вимогу, щоб всі наші депутати підписали коаліційну угоду.

ВЕДУЧИЙ: Крім п’ятьох, підписали?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Нема питань, що вони підпишуть завтра. Я в цьому абсолютно переконаний. Після сьогоднішньої зустрічі з Президентом.

ВЕДУЧИЙ: Ловлю на слові.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Можеет ловити мене на слові. Але Президент також наполягав на тому, що враховуючи дуже мінімальну перевагу, що наша коаліція буде мати, щоб ми все ж таки знайшли той алгоритм співпраці з нашими колегами у форматі влада-опозиція в Парламенті, щоб все ж таки був стабільний Парламент. І щоб він таки стабільно працював на добро українського народу.

ВЕДУЧИЙ: Запитую ще одне. Спікер – людина, депутат, коли його обирають Спікером, Спікер – це позафракційна людина, особа?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Зараз ні. Зміни в регламенті є такі, що дозволяють Спікеру бути членом однієї чи іншої фракції. Навпаки навіть вимагають, щоб він був.

ВЕДУЧИЙ: А, може, більш демократично було б обирати Спікера з опозиції? Людина, яка була б незаангажована, не проштовхувала в порядок денний запитанян, вигідні коаліції?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я з цим не можу погодитись. Тому що як вся логіка, яка вбудована зараз в конституційну модель, полягає у тому, щоб Кабмін був сформований на основі парламентської більшості, те, що Конституція називає коаліція депутатських фракцій. І щоб Кабмін дуже тісно співпрацював з Парламентом. Для того, щоб зокрема у вимирі законодавчої ініціативи ця співпраця відбулася в тісному такому вигляді, то потрібно, щоб Спікер все ж таки міг забезпечувати законодавчі ініціативи, які походять з боку Кабміну. І це є абсолютно нормально.

ВЕДУЧИЙ: Петре Миколайовичу, скільки залежить від Спікера в Парламенті? От вирішення питання, результат, на скільки залежить відсотків від Спікера?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Очень многое зависит от Спикера. Он может затянуть рассмотрение вопросов, он может отложить рассмотрение вопросов.

ВЕДУЧИЙ: 20, 30, 50 відсотків успіху?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: В зависимости от того, какая задача ставится, может быть, и сто процентов зависит от него.

ВЕДУЧИЙ: В вересні Ви казали, що хочете, не виключаєте, або навіть хотіли бути Спікером. Зараз будете висувати свою кандидатуру?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Если эта процедура будет предусмотрена, я имею в виду, что каждая фракция будет предлагать кандидатуры, я считаю, что мы обязательно коммунистов внесем кандидатуру на рассмотрение в Парламент.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, Адаму Мартинюку неодноразово, якраз першоум віце-Спікеру, коли він головував на засіданні, закидали те, що він затягує, от користався тим, про що ми сказали перед цим.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, мне эта представляется странным оценка, потому что именно профессионализм Адама Ивановича и позволял из многих ситуаций выходить во имя интересов того же Парламента, а не интересов отдельных групп, которые пытались протащить те или иные законы. Поэтому в любом случае детальное рассмотрение, когда он предлагал, давайте же разберемся по сути вопроса. Это давало возможность депутатам, которые до этого были уговорами или или другими какими-то посылами убеждены в необходимости голосования, они меняли подходы. Это на пользу? На пользу. Я считаю, что именно такой подход отвечает государственным взглядам и подходам к организации работы Парламента.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Адам Іванович Мартинюк – це так, ніби традиція в нашому Парламенті першого віце-Спікера. Як Ви вважаєте, от, він затягував розгялд питань чи ні?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я можу сказати таке, що одна є, є чимало людей в Парламенті, які дійсно дуже добре розбираються в регламенті. Серед Адам Іванович є одним із перших .це точно.

ВЕДУЧИЙ: Ви виключаєте його посаду на першого віце-Спікера цього разу?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дозвольте, я закінчу. Я виключаю. Але я хочу сказати слідуюче. Що можу сказати з Петром Миколайовичом, що в більшості навіть випадках, коли Адам Іванович вів засідання, і коли були нейтральні чи політично незаангажовані проекти законів, він дійсно дотримувався строго, дотримувався букви регламенту Верховної Ради України.

ВЕДУЧИЙ: А чому Ви цього разу виключаєте?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Однак коли виступали чи розглядала Верховна Рада України проекти, які не були зовсім вигідні, зокрема Компартії, той же самий Адам Іванович дуже вміло використовував регламент Верховної Ради України для того, щоб затягуваи процес. Про що, до речі, також навіть говорив Петро Миколайович не на адресу Адама Івановича.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Реабилитации ОУН-УПА, какие могут быть вопросы еще. Это вообще…

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але Адам Іванович є якраз найкращим доказом того, що Спікер може, коли йому корисно це зробити, вигідно це зробити, відтягувати процес. Потрібно мати Спікера, який буде таки в усіх випадках строго дотримуватися регламенту.

ВЕДУЧИЙ: Саме тому ви записали собі в коаліційну угоду Спікера від «Нашої України – Народної Самооброни»,

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так. Тому що я переконаний, що він тоді буде дотримуватися. Строго буде дотримуватися регламенту.

ВЕДУЧИЙ: А тепер дивіться. Плющ, в принципі, досвідчений апаратник. Ну, називали його прізвище багато разів. Досвідчений значно, ну, тобто, порівнювати з Кириленко не можна. Чому ви виключили його прізвище?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми не виключали прізвище Плюща. Єдине прізвище, яке сьогодні розглядалося, коли відбулося голосування у фракції, це було прізвище Кириленка.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, дозвольте, я ніби таку модель створю. Якщо Кириленко не проходить, тоді вноситься прізвище Плюща?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні. Я цього не можу сказати.

ВЕДУЧИЙ: Все, зрозумів. Пане Роман, тоді скажіть мені таке, ще одна оцінка, про яку говорять дуже багато. Все, що відбувєаться в політикумі – це така ширма, за якою відбувається розмова олігархів. І поки вони не домовляться між собою, стабільності в цій державі не буде.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не можу погодитися з цією тезою. Я думаю, що швидше всього нам потрібно якомога відійти від такого принципу, щоб дійсно бізнес був відділений від смої політики, від самих політичних процесів. Насамперед…

ВЕДУЧИЙ: Порошенко – це перший крок, да?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не хочу так сказати. Я думаю, що це не зовсім…

ВЕДУЧИЙ: Добре, не буду. Некоректно. Гаразд.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так, некоректне, так, співставлення. Але я переконаний в тому, що незалежно від того, яка буде консиляція чи конфігурація нашої коаліції, і яка буде, до речі, конфігурація Парламенту, нам потрібно знаходити спільну мову, нам потрібно все ж таки визначити ті основні стратегічні вектори розвитку нашої держави. Президент пробував це зробити, коли був підписаний Універсал національної єдності. І, до речі, Петра Миколайовича підпис із застереженнями до шести пунктів…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Дуже серйозними і принциповими.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Серойзними.

ВЕДУЧИЙ: Але крім того, він там стояв.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але він там стоїть.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Однак коаліція, в яку входила Компартія, практично наступного дня відмовилася від цього документу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Що може бути механізмом для об’єднання? Визначте, там, десяток питань першочергових, які потрібно вирішити. От який механізм? Він існує, ні?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що…

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вам объясню, какой механизм. Во-первых, надо, чтобы Роман ответил, тогда с кем из Партии Регионов лично Президент ведет переговоры? С кем лично Балога из Партии Регионов ведет переговоры? С кем каждый день встречаются, о чем договариваются?

ВЕДУЧИЙ: А з ким комуністи ведуть переговори?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А механизмы… Я отвечаю вам, что коммунисты сегодня отработали свою программу действий в Парламенте, и я думаю, завтра во всех средствах массовой информации мы напечатаем, что будут предлагать коммунисты. Но я хочу вернуться к следующему. Механизм у них договоренности – это дележ Одесского припортового завода, дележ судостроительных заводов. Они сегодня договариваются о том…

ВЕДУЧИЙ: А звідки Ви про це знаєте?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, как? Это Президент сам сказал. Вы мне обязательно в программу приватизации для меня включите Одесский припортовый завод.

ВЕДУЧИЙ: Кому?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ведь это он настаивал, чтобы Верховный Совет принимал решение о приватизации в его интересах Одесского припортового завода.

ВЕДУЧИЙ: Можете назвати три пункта, які вас можуть об’єднати з «Нашою Україною»? боротьба з корупцією може? Не вдаючись в деталі.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Борьба с коррупцией – мы ее постоянно ведем. Поэтому если будет разумное предложение, да.

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Погоджуєтесь?

Роман Зварич, кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо вони готові голосувати за пакет законів, то я думаю, що ми маємо спільну мову.

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, принаймні обговорювати вони будуть. Що ще? Ну, ясно. Економіка, медицина, добробут. Дякую, панове. Цей раунд також завершено. Знову ми не всі були щирими, ухилялися від відповідей. Ну, політики вони є політики. Що ми робимо зараз? Раунд завершено, відпочиваємо. Чекаємо фіналу, самої кратичної точки.

Голос за кадром: До завершення дуелі залишилося кілька хвилин. Але у вас еще є можливість вплинути на результат. Продовжуйте голосувати (реклама). Настав вирішальний момент. Зараз буде оголошено переможця.

ВЕДУЧИЙ: За правилами нашої дуелі, спочатку висловюються судді. Панове, ми вас уважно слухаємо. Будь ласка, Тарас Шевченко.

Тарас Шевченко, юрист: Якщо говорити термінологієб бокса, то нокауту ми не побачили, нокдаунів теж не було. По очкам, як на мене, рахунок рівний. На жаль, кількість очок достатньо мала. Було сказано, що 13 відсотків довіряють політикам. Мені здається, що ця цифра навіть занадто велика. І…

ВЕДУЧИЙ: Довіряють передвиборним програмам.

Тарас Шевченко, юрист: Так. Але все рівно, все рівно рівень довіри, мені здається, що якість політиків, на жаль, достатньо низька, і, напевно, країна потребує нових політиків.

ВЕДУЧИЙ: Соня Кошкіна, будь ласка.

Соня Кошкіна, журналіст: Меня напоследок очень порадовал Роман Михайлович не потому, что он был убедительнее, а потому что он наконец-то стал изъясняться понятно, понятно массовому зрителю. Но поскольку два плюс два, один плюс один – это всегда два, а не три. И все-таки в первых двух раундах мне гораздо импонировал господин Симоненко. Но не потому, что он был правдив, а потому что он был эмоциональнее. Все-таки мое слово, наверное, в пользу Симоненко. Но если подытоживать все вместе, то, наверное, вспоминается Станиславский, не верю ни одному, ни второму, не потому, что были хуже или лучше, а потому что были бессодержательно. Но все-таки с эмоциональной точки зрения это Симоненко.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Іскандер Хісамов, будь ласка.

Іскандер Хісамов, головний редактор журналу «Експерт України»: Я пришел к выводу, что в писании правильно сказано: «Каждому воздасться по вере его». Совершенно очевидно, что оба участника пришли сюда с верой в то, что они не будут обмениваться мнениями, что не будет дискуссии, выяснение истины, а просто показать публике какие-то эмоции, какие-то заявления, и так далее. Трудно представить, что эти уважаемые господа встретились между собой где-нибудь в ресторане и начали говорить: а ты про фашизм, там, а это Голодомор, а это еще что-нибудь такое про Америку. Нет, конечно, это все рассчитано на публику. И тогда по законам жанра шоу мне кажется, что более эмоционален Петр Симоненко, более корректен, что ли точнее, был вот в рамках предыдущих оценок Роман Зварич. И самым главным критерием для меня было то, что я насчитал здесь где-то десяток, наверное, эпизодов для хороших уголовных дел по клевете и по распространению ложной информации.

ВЕДУЧИЙ: Боже, збав.

Іскандер Хісамов, головний редактор журналу «Експерт України»: Если бы, мне кажется, что со стороны уважаемого господина Симоненко таких обвинений и таких эпизодов было больше. В связи с этим я бы отдал предпочтение господину Зваричу.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Одну секунду. Я тільки нагадати, що ми не несемо, не завжди поділяємо думки гостей нашої програми. Пані Балакірєва, будь ласка.

Ольга Балакірєва, соціолог: Я теж не побачила дуелі насправді. Тому що опоненти не були підготовлені. Їх запитання не стосувались теми. Відповіді теж не були аргументованими. Ми побачили сьогодні ток-шоу завдяки зусиллям нашого ведучого, особливо в третьому раунді. Так. Ми, що ми ще побачили? Ми побачили популізм, ми побачили відпрацювання іміджу кожного представника політичної сили з орієнтуваннямна те, що ті, хто за них вже голосували, знову-таки і надалі їх підтримували. Тому знову-таки з емоційної точки зору, дійсно, паТому знову-таки з емоційної точки зору, дійсно, пан Симоненко був більш переконливий, більш емоційний. Але якщо говорити про правильність і очікуваних речей, то тоді можна сказати, що пан Роман Зварич краще казав те, що сьогодні хочуть почути виборці, і хотіли б почути наші учасники нашої студії також. Особливо мені сподобалась думка про те, що треба шукати об’єднання і комропміс двох політичних сил.

ВЕДУЧИЙ: Так кому перемога при цьому об’єднанні?

Ольга Балакірєва, соціолог: Ви знаєте, я все ж таки думаю, що я б надала перемогу Роману Зваричу, як політику. А побажання в мене до обох політиків і Парламенту. Щоб все ж таки думали про майбутнє, про народ і був конструктив на завтрашньому засіданні.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Хочу сказати ще кілька слів від себе. Є різні види дуелей дуже дивні. Коли стріляються через зав’язані очі, чи стріляються через спину, там, різні інші способи. От десь сьогодні щось ми бачили подібне. Хоча, ви знаєте, навтіь бійк у Парламенті коли відбуваються, вони теж такі, доволі несерйозні. Кидаються папірцями, обливаються водою. Можливо, це і добре. Хай викидають емоції політики таким чином, а не б’ють пики один одному і не сваряться, і не за наш з вами рахунок. А я нагадую, що остаточний вердикт в цій програмі виносили глядачі, і вони зробили свій вибір. Залишайтеся на майданчику, шановні учасники, і ви дізнаєтеся, хто з ва сьогодні переміг.

Голос за кадром: За результатами голосування глядачів переміг Петро Симоненко.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY