detector.media
21.11.2007 10:07
Анна Ролен (Швеція) презентувала в Києві проект переходу на цифрове мовлення
Анна Ролен (Швеція) презентувала на індустріальній конференції «Телебачення як бізнес» (організатори – ІТК), що відбулася 16 листопада у палаці «Україна» (Київ), проект переходу на цифрове мовлення, який щойно було вдало реалізовано у Швеції.
 
15 жовтня 2007 року у Швеції завершено перехід країни на цифрове мовлення, який тривав 2 роки.
 
Перехід супроводжувала масована інформаційна компанія: якщо  у Швеції 4,3 млн. домогосподарств, то листівки і буклети друкувалися тиражами по 5 млн. примірників, а загальна вартість програми інформування населення про переваги цифрового мовлення коштувала Швеції 2 млн Євро на рік (тобто 4 млн Євро).
 
Етапи переходу країни на цифру відображено на слайдах:
 
 

Щодо стандарту мовлення – питання, з якого точиться найбільше дискусій в Україні (MPEG 2 чи MPEG 4), пані Анна Ролен відповіла, що Швеція перейшла на стандарт MPEG 2, оскільки на 2005 рік – рік старту цифрових програм, стандарт MPEG 4 ще був «неготовим до запровадження»: зараз для нас проблематично перейти на новий, довершеніший стандарт MPEG 4», - прокоментувала для «ТК» це питання пані Болен.  

 
У Швеції, згідно з планом, освоєно 6 загальнонаціональних мультиплексів (1 – державний, 5 – комерційні).
 
Схема розподілу мультиплексів:
 
 
За словами пані Ролен, однією з проблем розвитку телеринку після запровадження цифри стало поступове витіснення локальних (місцевих) мовників – по-перше, не всім вистачило місць у мультиплексах, по-друге, на ринку зуміли лишитися ті компанії, які розширили зону мовлення до кількох населених пунктів. На сьогодні з кожних 4-х місцевих мовників на ринку, за словами пані Ролен, лишається один.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY