detector.media
08.11.2007 18:11
Брати гроші з ефірних мовників і абонентів одночасно - незаконно
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зобов’язала провайдерів програмної послуги «забезпечити максимальну кількість абонентів можливістю перегляду програм у межах універсальної послуги, розмістивши їх пакетом на початку смуги частот, на перших за нумерацією каналах конвертування ресурсів багатоканальної кабельної мережі».
 
 За словами члена Нацради Тетяни Лебедєвої, існує багато протиріч щодо того, як кабельні оператори ставляться до ефірних телекомпаній, приміром, у плані конвертації українським каналам не надається перевага: «Кабельні оператори дуже класно влаштувались, вони беруть гроші з ефірних каналів за те, щоб їх транслювати, а потім гроші з абонентів за те, що транслюють ефірників. Дуже часто навіть канали, які входять в універсальну послугу, дуже довго звертаються до кабельників із проханнями, а їм виставляють умови. Це незаконно».
 
Перший заступник голови Нацради Ігор Курус у коментарях «ТК» розказав про те, що тепер Нацрада затверджує і регулює план конвертації (раніше цим займався Укрчастотнагляд. – «ТК»), але кабельні оператори часто самі для себе вибудовують ієрархію каналів, яким вони надають абонемент: «Ми говоримо про те, що має бути логіка у побудові програмної послуги. Це загальносвітова практика, коли вітчизняні канали знаходяться на перших позиціях у конвертуванні. Таким чином ми реально хочемо, щоб стаття 4 закону “Про телебачення та радіомовлення” була не формально, а реально втілена в життя».
 
Відповідно до цього рішення, при зміні складу програм телерадіоорганізації провайдер програмної послуги у місячний термін має забезпечити можливість перегляду програм «універсальної послуги», а потім здійснити переоформлення ліцензії у Нацраді.
 
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY