detector.media
06.11.2007 13:14
Андрій Куликов виступив на підтримку журналістської ініціативи «Не продаємося»
Андрій Куликов виступив на підтримку журналістської ініціативи «Не продаємося»
6 листопада о 12.00 учасники журналістської ініціативи «Не продаємося!» оприлюднили заяву журналістів українських телеканалів. Ведучий програми «Свобода слова» на каналі ICTV не приєднався до ініціативи, але зробив заяву на її підтримку. Наводимо її текст:
 
Загрозливе падіння авторитету журналістської професії змушує мене висловитися на підтримку заяви українських тележурналістів від 6 листопада 2007 року.
 
У суспільстві починає вкорінюватися уявлення про журналістів як про людей, готових подавати спотворену інформацію за гроші та в обмін на послуги і блага.
 
Великою мірою така думка зумовлена постійними спробами підкупу журналістів чи тиску на них, які досі не припиняють ти, хто має гроші і владу.
 
За таких умов і на тлі заяв можновладців про продажність журналістів підозра часто падає на багатьох колег, які чесно виконують професійний обов’язок.
 
Справа ускладнюється тим, що матеріали, виконані на приховане замовлення, з порушенням норм професійної етики, в ефірних програмах і на сторінках періодичних видань та веб-сайтів сусідять з якісними матеріалами, ставлячи під сумнів чесність усіх, хто бере участь у виготовлені спільного кінцевого продукту.
 
З огляду на це вважаю вчасною і корисною журналістську ініціативу «Не продаємося», як таку, що сприяє виправленню уявлення громадськості про журналістику і журналістів в Україні.
 
Вважаю, що ця ініціатива має бути поширена за межі телебачення.
 
Ініціатива «Не продаємося» та похідні від неї мають бути скеровані, передусім, на доведення тим, хто намагається підкуповувати журналістів і тиснути на них, що замовні матеріали компрометують, перш за все, тих, хто їх замовляє: адже проплачені або зроблені під тиском матеріали легко розрізняють споживачі нашої продукції.
 
Отже, такі матеріали все одно не дають бажаного для замовників результату, а тому не лише є аморальними і протиправними, а й неефективними засобами впливу на громадську думу.
 
Окрім цього, проплачені і зроблені під тиском матеріали завдають шкоди репутації інвесторів і власників засобів масової інформації, а тому працівники і власники засобів масової інформації мають спільно протистояти спробам підкупу журналістів і тиску на них, і спільними зусиллями покласти край хибній практиці розміщення замовних матеріалів під виглядом інформаційних.
 

Андрій Куликов

 

До заяви Андрія Куликова приєдналась ведуча новин ICTV і шеф-редактор програми «Свобода слова» Іванна Коберник.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY