detector.media
«Телекритика»
24.09.2007 15:19
Відеоролик Вітренко не дозволили через розпалення національної ворожнечі
Відеоролик Вітренко не дозволили через розпалення національної ворожнечі
Незалежна експертна рада з діяльності мас-медіа під час виборів рішенням №13 не рекомендувала телерадіоорганізаціям відмовитися від розміщення відеоролику ПСПУ під умовною назвою «Вони говорять: “Зраду геть!”», оскільки в ньому наявні ознаки розпалення національної ворожнечі.
Нагадаємо, що «ТК» продовжує висвітлювати всі рішення Експертної ради. Так, попередні висновки стосувалися відеоролику «Пророцтво Нострадамуса» (рішення №1), початку передвиборної агітації (№2), відеороликів «Пророцтво Ванги» (№3) та «Пророцтво Павла Глоби» (№4), радіопрограм, створених на замовлення партії (№5), радіороликів зі зверненнями Олександра Мороза, Василя Цушка (№6-7) та Станіслава Ніколаєнка(№8). Крім того, було розглянутовідеоролики СПУ (№9), Партії вільних демократів (№10) та Компартії (№12), а також прийнято рішення стосовно мови політичної реклами (№11).
 
 
Експертний висновок № 13
Про відеоролик ПСПУ «Вони говорять: “Зраду геть!”»
 
 
20 вересня 2007 року
 
 
Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів отримала запит від телерадіокомпанії «Ансер» (телеканал А1, м. Одеса) щодо відповідності рекламного ролику Прогресивної соціалістичної партії України (відео рекламного ролику) чинному законодавству України та можливості розміщення його в ефірі.
 
Відеоролик ПСПУ «Зраду геть!» хронометражем 30 секунд має такий сюжет. Під текст диктора: «Вони говорять: Зраду геть! А самі зраджують один одного» на екрані зображено, як на фоні сесійної зали Верховної Ради України біжить щур помаранчевого кольору. Під текст: «Вони говорять: “Ми – за незалежність!” А самі відроджують фашизм» зображено марш вояків УПА та бійку молодиків у чорному з червоно-чорними пов’язками на рукавах. Під текст: «Вони говорять: “Ми – за чесні вибори!” А самі підганяють результати виборів під політичне замовлення» зображено, як зі смітника з написом «Урна для бюллетеней» до сміттєвозу висипається папір із текстом. Далі на екрані з’являються спотворені, проте легко впізнавані логотипи декількох українських політичних партій. Так, під логотипом політичної партії «Наша України» – підкови та знаку оклику – напис «Наша юморина»; логотип блоку політичних партій «Народна самооборона» зображено у вигляді дулі з написом під нею «Народный самообман»; логотип Блоку Юлії Тимошенко зображено як перевернуте серце з написом «БЗИК Юлии Тимошенко». Під час того, як гумка стирає ці спотворені логотипи, закадровий текст: «Вони всім набридли. Геть брехунів та обманщиків!» Далі на фоні прапору з логотипом ПСПУ з’являється фото Наталії Вітренко, внизу – підпис «Наталия Витренко. Прогрессивная социалистическая партия Украины», закадровий текст: «Вільні люди повинні жити в справедливому суспільстві. Наталія Вітренко. Прогресивна соціалістична партія України».
 
Цей ролик, відповідно до ст. 66 Закону України «Про вибори народних депутатів України», є передвиборною агітацією, а саме – політичною рекламою; він має на меті спонукати виборців голосувати за Прогресивну соціалістичну партію України.
 
Закон України «Про вибори народних депутатів України» у ч. 9 ст. 68 покладає обов’язок на всі засоби масової інформації надавати ефірний час одній партії (блоку) – суб’єкту виборчого процесу, на тих же умовах, що й іншій партії (блоку) – суб’єкту виборчого процесу. Закон України «Про вибори народних депутатів України» передбачає дві умови, за наявності хоча б однієї з яких засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу суб'єкту виборчого процесу.
 
Такими умовами є: 1) поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення (ч. 5 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»); 2) розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію (блок) – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати (ч. 9 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).
 
Експерти вбачають у цьому ролику ознаки перелічених вище дій. Так, експерти вважають, що названий ролик порушує норми пункту 5 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Демонстрація маршу вояків УПА і бійки молодиків у чорному під текст: «Вони говорять: Ми – за незалежність!” А самі відроджують фашизм» є подальшою спекуляцією на тему статусу Української повстанської армії під час Другої світової війни, яку можна розцінити як розпалення національної ворожнечі. Рекламний ролик розбурхує вороже ставлення однієї частини українського суспільства по відношенню до іншої. Крім того, поширення таких матеріалів, на думку експертів, має ознаки злочину, передбаченого статтею 161 Кримінального кодексу України, а саме – «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі».
 
Також названий ролик, на думку експертів, містить порушення норм частини 9 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України» – а саме розповсюджує завідомо недостовірні відомості про окремі партії і блоки виборчого процесу –блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» та Блоку Юлії Тимошенко, які легко вгадуються в цьому ролику. Фраза «Вони говорять: “Ми – за незалежність!” А самі відроджують фашизм» містить відомості, які не мають ніяких відомих фактологічних підтверджень, що дає підстави стверджувати, що ці відомості є завідомо недостовірними. Також можна розцінити як завідомо недостовірну інформацію той факт, що відеоряд зображає представників УПА, які взагалі не входять до складу згаданих вище виборчих блоків.
 
Таким чином, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів вважає, що даний телевізійний ролик Прогресивної соціалістичної партії України містить ознаки розпалення національної ворожнечі, що, відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України, є злочином. Також ролик містить ознаки порушення пунктів 5 та 9 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів рекомендує телерадіоорганізаціям відмовлятися від розміщення в ефірі даного агітаційного матеріалу.
 
Голова Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів Тарас Шевченко
 
Члени ради, які підтримали рішення
Тарас Шевченко
Наталія Лигачова
Ігор Розкладай
Ольга Большакова
Катерина М’ясникова
Катерина Котенко
Вікторія Сюмар
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY