detector.media
18.06.2007 12:30
Режисер Василь Вовкун презентував ювілейний проект «Видива»

На вихідних в Українському домі відбулася презентація нового художнього авторського проекту заслуженого діяча мистецтв України режисера Василя Вовкуна. 16 червня він святкував 50-річчя і з цієї нагоди вирішив поділитися найкращими своїми здобутками.

 

Представлений ним проект «Видива» складався з кількох частин. По-перше, це мультимедійна виставка-інсталяція «Колообіг. Етно-викінчені моделі». На кількох екранах протягам дня транслювалося відео з найяскравіших постановок Василя Вовкуна. Крім того, всі охочі могли ознайомитися з приватною колекцією відомого режисера. Вже багато років Василь збирає вишиванки, картини народних майстрів зі всієї України та старовинні ікони.

 

За словами митця, пристрасть до колекціонування йому прищепили ще в школі: «Моя вчителька казала: Якщо ти недоїси одного пиріжка, то за зекономлені 10 копійок зможеш купити собі книжку».

 

Серед зібраної ним колекції вишиванок є справжні раритети. Наприклад, сорочки, вишиті народними майстринями ще в XVII-XIX століттях. Знайшлося в ній місце і для низки робіт родини Приймаченків. Серед них навіть є робота, підписана в подарунок Леоніду Кучмі. «Це мав бути подарунок автора тодішньому Президенту. Але той не зміг прийти на відкриття виставки, тому ця робота врешті дісталася мені», – розповів ювіляр.

 

Усю свою колекцію Василь Вовкун пообіцяв згодом передати до музею: «Я розумію, що всі ці речі не можна тримати в одних руках. Зараз я підшукую музей, куди міг би їх передати».

 

Святкування ювілею продовжиться сьогодні ввечері. О 19:00 в Національній філармонії України буде виконана опера-ораторія «Цар Едип», головним режисером якої є Василь Вовкун.

 

Довідка «ТК»

Василь Вовкун – режисер понад 150 постановок: державних свят, вітчизняних і міжнародних фестивалів, днів української культури й мистецтва в інших країнах, молодіжних масових заходів, альтернативних концертів, оригінальних видовищ.

 

Серед його творів – постановка опери-ораторії Стравінського «Цар Едик» (1996-1998), містеріального шоу-дійства «Золоті ворота тисячоліть» (1999), «Воєнного реквієму» Бріттена в рамках Britten Festival Kyiv 2004, святкові концерти до Дня Незалежності України, Великодня і Різдвяних свят та постановка інавгурації Президента України Віктора Ющенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY