detector.media
11.06.2007 10:34
Відбувся круглий стіл «Детектор медіа» «Перспективи цифрового мовлення в Україні»

До 2015 року Україна, в ряді інших країн світу, має повністю перейти на цифрове мовлення. На якому етапі зараз знаходиться підготовка, наскільки реально виконати цей перехід в поставлені строки? Які фінансові вливання для цього потрібні? Як врегулювати усі між учасниками цього процесу?

Для того, щоб обговорити ці та ряд інших тематичних питань, 5 червня за круглим столом в ресторані «Велюр» зібралися експерти в сфері телевізійного мовлення, представники державних структур та провідних телеканалів. Серед них були заступник голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ігор Курус, директор із зовнішніх та правових питань компанії «Воля» Костянтин Грицак, заступник директора департаменту державного телебачення та радіомовлення Держкомтелерадіо Анатолій Костюченко, генеральний директор НПП «Квант-Ефір» Іван Омелянюк, віце-президент концерну РРТ Олександр Півнюк, Олександр Саломаха, президент асоціації «УКР-DVB-Форум», Ярослав Латко, державний експерт апарату Ради національної безпеки та оборони, Ігор Хомін, виконавчий радіо «Мелодия», член Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі Василь Гандабура, Дмитро Пастушенко, заступник директора департамента розвитку мережі та філій телеканалу СТБ, Дмитро Попов, директор з маркетингу телеканалу «1+1».

Іван Омелянюк в своїй промові окреслив на якому етапі зараз знаходиться ситуація з впровадженням цифрового мовлення в Україні: «1, 5 роки тому перспективи виглядали дуже райдужними. Україна могла вирватися вперед та випередити, наприклад, такі країни, як Польща та Угорщина. Нацрада проявила ініціативу і прийняла програму розвитку телевізійного простору. Але зараз головною проблемою стала необхідність досягти взаєморозуміння з Нацрадою».

Частина мовників підтримали думку, що держава грала головну роль в розповсюдженні цифрового мовлення в Європі.

Заступник голови Нацради Ігор Курус сказав, що одна з проблем зараз полягає у відсутності вільного ресурсу.

«Нацрада провела аналіз смуг 3-го, 4-го, 5-го діапазону і виявила, що частот немає. Поки що частина з них віддана під CDMA та інші технології. І щоб не писали у цій державній програмі, якщо немає частот – ми нічого не зробимо», - сказав Ігор Курус. Також він пообіцяв, що протягом найближчих тижнів Нацрада організує окрему зустріч з зацікавленими сторонами, щоб детально обговорити подальші кроки у переході на цифрове мовлення.

Розшифровку круглого столу буде опубліковано у червневому номері журналу «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY