detector.media
17.05.2007 12:11
У Дрогобичі не зрозуміли сучасного мистецтва

Виставка львівської молодої художниці Гриці Ерде «Самки та яйцекладки: жінки з культури», учасниці мистецького проекту «Свиноферма», спричинила скандал у Дрогобичі Львівської області.

 

Виставка відкрилась 13 травня у палаці мистецтва «Дрогобиччина». Художниця творчо інтерпретує стереотипні жіночі образи української культури та висловлює критичну думку стосовно їх нав’язуваності. Виставка вже була показана в Харкові та Ірпені (Київська область) і отримала схвальні відгуки в пресі. 

 

Вже 14 травня громадськість і місцева влада розпочали тиск на адміністрацію. 16 травня до дирекції палацу звернулися представники постійно діючої комісії з гуманітарних питань при Дрогобицькій міській раді на чолі з Степаном Якимом та заступником міського голови Дрогобича Богданом Пристаєм. Міські чиновники висловили вимогу заборонити виставку, аргументуючи свої дії нібито наявними в роботах художниці елементами, які ображають національну гідність, християнські цінності й мораль громади міста. Пан Зиновій Бервецький, директор музею, відмовився задовольнити вимогу комісії, оскільки на картинах немає зображення національних, християнських символів в негативному контексті, а також порнографічних зображень.  

 

Однак, у результаті тиску, який не припинявся, виставку перенесли до окремого приміщення і закрили для огляду.

 

Прес-конференція за участю представників громади міста, дирекції музею, учасників проекту «Свиноферма» та журналістів відбудеться 21 травня о 13.00 в приміщенні Палацу мистецтв музею «Дрогобиччина», за адресою м. Дрогобич, вул. Тараса Шевченка, 38. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY