detector.media
04.04.2007 16:51
За показ фільмів про УПА в сімферопольских школах на директора однієї з них почали чинити тиск

Львівська крайова організація «Молодий Народний Рух» виступила на захист працівників гімназії в Сімферополі, на яких чиниться тиск через їхні спроби ознайомити учнів з історією України.

Як сказано у поширеному сьогодні повідомленні, нещодавно молодіжні громадські організації організували у Криму "Тиждень українського кіно". Серед фільмів, які показували у школах, була картина "Нескорений" про головнокомандувача УПА Романа Шухевича, "Мамай" Олеся Саніна, "Білий птах із чорною ознакою" Юрія Іллєнка та інші (всього 6 українських фільмів) Ці фільми мали змогу упродовж тижня подивитися в українській гімназії сімферопольці, а серед глядачів переважали школярі та студенти. Загалом фестиваль був присвячений 65-літтю створення Української повстанської армії і 100-літтю її командувача Романа Шухевича.

Повідомляється, що «цей захід викликав незрозумілу стурбованість та політичний інтерес з боку низки проросійськи налаштованих депутатів з блоку «За Януковича» Сімферопольської міської ради. На їхню вимогу, міськрада вчора ухвалила рішення, в якому засудила показ цих фільмів як таких, що "пропагують ідеї нацизму та фашизму", і доручила провести перевірку української гімназії, де вони демонструвалися».

Тим часом у гімназії повідомили, що на її директора Наталю Руденко почався тиск як з боку депутатів, так і з боку міського управління освіти. Чиновники затребували шкільну документацію, списки учнів, які дивилися фільм, і пояснень директора. Також депутати виступили з ініціативою надалі не допускати показів подібних фільмів у школах Сімферополя.

У відповідь на ці дії Львівська крайова організація «Молодий Народний Рух»виступила з відкритим листом, яким закликала, зокрема, припинити «дії по знищенню всього українського на території Кримського півострова», та висловила готовність вжити будь-яких заходів в межах законодавства, спрямованих на захист прав українського населення Криму.

Лист підписано головою Львівської крайової організації «Молодий Народний Рух» В. Веремчуком.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY