detector.media
22.01.2007 14:08
23 січня «1+1» розпочне показ циклу документальних фільмів «Собор на крові»

23 січня о 01.10 телеканал «1+1» розпочинає показ 10-серійного документального фільму Ігоря Кобріна «Собор на крові».

 

Фільм розповідає про український національно-визвольний рух ХХ століття. Як розповів «ТК» співавтор сценарію Євген Шафранський, тема національного-руху не є новою, але основна особливість фільму полягає в геополітичному підході до аналізу та осмислення історичних фактів. «Дуже багато міркувань з цього приводу було висловлено, але у «чорно-білому» варіанті: або всі ті, брав участь у національно-визвольному русі – звичайні бандити, або герої. Але основна маса народу не знає, що це був за рух, чого він прагнув. Всіх цих людей називають «бандерівцями», хоча це неправильно, оскільки у цього визвольного руху був величезний спектр: там були й націонал-комуністи, і націонал-демократи, і націоналісти, були навіть ті, хто дотримувався нацистських поглядів. Тому  нам би хотілось показати цю подію в новому ракурсі. Ці проблеми треба розглядати у загальноєвропейському і загальносвітовому контексті, а потім уже в українському. Коли ми бачимо, яке підґрунтя мали ті чи інші факти й події, ми можемо трактувати ту хроніку об’єктивніше», - наголосив він.

 

На думку пана Шафранського, геополітичний підхід зможе якомога об’єктивніше представити українські події в міжнародному контексті: «Геополітика дозволяє нам зрозуміти і розповісти про феномен Карпатської України, показати підґрунтя Золотого вересня у 1939 році тощо. Цей підхід дає змогу зрозуміти, чому українці, перебуваючи в еміграції почали шукати партнерів сама серед німців... Ми також проаналізували причини воззєднання українських земель».

 

Цей фільм з’явиться в ефірі лише о першій ночі. Нагадаємо, генеральний директор «1+1» Юрій Морозов в інтервю газеті «День» (за 09.01.2007), розповідаючи про «Собор на крові», запевнив, що для каналу документалістика  є важливішою за рейтинги: «Це дуже гідна документалістика, яка продовжує традицію телевізійного історичного дискурсу, запропоновану свого часу Сергієм Буковським у фільмі «Війна. Український рахунок». Сподіваємося, що наступного року цей цикл про пікові моменти української історії буде завершено. Для нас це важливо. І в цьому випадкові не йдеться про рейтинги».

 

На думку Євгена Шафранського, таке розміщення фільму є «об’єктивним відображенням громадського інтересу до документалістики». Він також висловив подяку телеканалу «1+1» за збереження показу документальних програм і фільмів.

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY