detector.media
12.12.2006 16:10
УГКЦ презентувала документальну відеострічку

У Львові в приміщені львівського Палацу Мистецтв відбулась презентація документального фільму “Радемптористи”. Стрічка режисера Анатолія Цимбала була відзнята на студії Самбірсько-Дрогобицкої єпархії УГКЦ “Алилуя”. Автором музики став співак і композитор Ярослав Дуб. Графічне оформлення взяв на себе Ярослав Данилів.

У двох серіях фільму розповідається детальна історія від часу появи і до нинішніх днів отців Радемптористів на території України, яких у 1913 році з Бельгії запросив митрополит Андрей Шептицький.

Як повідомляється, відвідати презентацію прийшло чимало глядачів. Родзинкою вечора стала розповідь Анатолія Цимбала про курйозні випадки під час зйомок стрічки.

Історична довідка:

Чернечий орден Найсвятішого Ізбавителя (Радемптористи) був заснований у 1732 році у Неаполі Альфонсом Лігорієм з метою проповідницьких місій. З кінця XVIII століття поширюється у країни Європи.

У 1913 році редемптористи з’явились за запрошенням митрополита Андрея Шептицького і в Україні. Прийнявши греко-католицький обряд, члени ордену поселились в Уневі, Збоїськах, Голоску. Місійні доми існували в Станіславові, Ковелі, Хусті та Тернополі.

До місіонерів редемптористів належали владики Микола Чернецький, Василь Величковський, а також священики Зенон Ковалик та Іван Зотик, яких у червні 2001 року Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженними.

Орден діє і за межами України. Зокрема у Канаді знаходиться шість, а в США один будинок українських редемптористів. В них проживає 35 членів, 5 з яких єпископи.

Станом на сьогодні в Україні нараховується більше 127 членів. Студенти ордену навчаються у варшавській провінції редемптористів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY