detector.media
19.09.2006 13:21
Міжнародна федерація журналістів закликає владу Туркменістану розслідувати смерть ув’язненої журналістки

Міжнародна федерація журналістів закликає провести повне розслідування стосовно смерті журналістки, яка померла у Туркменістані. Огульсапар Мурадова, журналістка туркменської служби новин радіо «Свобода», померла, перебуваючи у в’язниці Туркменістану, але час і обставини її смерті залишаються незрозумілими.

«Туркменістан – одна із найрепресивниіших країн у світі і смерть Огульсапар викликала підозри про те , що її убили, – заявив Олівер Моні-Кьорл, директор відділу проектів Міжнародної федерації журналістів. – Неуважність та безкарність, із якою влада Туркменістану ставиться до незалежних ЗМІ – це політичний скандал. Але навіть у такому випадку ми закликаємо владу провести повне і обширне розслідування цього вбивства і притягнути винних до відповідальності».

Родичі вимагали негайного огляду тіла лікарем, проте їхні вимоги призвели лише до погроз працівників моргу, повідомляє радіо «Свобода». Діти Мурадової бачили якісь позначки на її шиї і велику рану на голові. Родичі журналісти у інтерв’ю радіо «Свободі»сказали, що представники служби безпеки і моргу розповіли сім’ї, що Мурадова померла із природних причин і заперечують інші варіанти.

Муратову затримали у середині червня разом із декількома активістами боротьби за права людини, повідомило радіо «Свобода», і зазначило, що влада не дала ніяких пояснень щодо причини затримання. Муратову та ще двох ув’язнених у серпні засудили до семи років тюрми за обвинуваченням у нелегальному володінні зброєю.

Поліція Туркменістану неодноразово затримувала журналістів. У березні заарештовано ще двох журналістів «Свободи» - Хомадова та Овезова. Поліція відмовилася пояснити причину арешту і їхнє місцезнаходження.


 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY