detector.media
14.02.2006 14:21
Єхануров готовий відмовитися від "Росукренерго", але боїться нових цін на газ

Україна згодна на заміну "Росукренерго" у схемі постачань і транзиту російського газу.

Про це заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров, виступаючи з парламентської трибуни у вівторок.

"Беручи до уваги появу з російської сторони певних зауважень щодо запропонованого нею ж посередника, компанії "Росукренерго", урядом України сьогодні буде спрямований лист на ім'я керівника уряду Росії", - сказав прем'єр.

"У ньому, зокрема, висловлюється згода на заміну цього посередника, якщо він перестав влаштовувати російську сторону", - відзначив він.

Прем'єр також повідомив, що у вівторок вранці погодив текст цього листа і підпише його трохи пізніше.

Водночас, як сказав Єхануров журналістам, якщо російська сторона погодиться забрати посередника із системи поставок газу в Україну і транзит по її території, є ризик перегляду ціни.

"Якщо скасовувати посередника - документи формально потрібно переглядати... Ціна - це предмет домовленостей. Ви розумієте, звичайно, є ризики, потрібно домовлятися", - сказав він.

Прем'єр також зазначив, що українська сторона споконвічно була проти посередника.

"Ми хотіли, щоб були відносини між НАК "Нафтогазом України" і "Газпромом" або, якщо це експорт, це може бути "Газекспорт" - це дочка "Газпрому", - підкреслив прем'єр.

Міністр економіки Арсеній Яценюк заявив, що з понеділка Держінспекції з контролю за цінами доручено перевіряти всіх суб'єктів, що займаються реалізацією природного газу, на предмет дотримання постанови уряду про граничні ціни на газ в розмірі 110 доларів.

Яценюк спростував чутки про рекомендаційний характер постанови уряду.

За його словами, постанова є "обов'язковою для усіх: як органів держвлади, так і для суб'єктів, і базується як на нормах Конституції, так і на Законі про ціни та ціноутворення".

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY