detector.media
09.02.2006 18:37
Незалежний журналіст заявляє про незаконне затримання міліцією
Незалежний журналіст Юрій Дорошенко заявляє про незаконне затримання його співробітниками Міністерства внутрішніх справ.

Інцидент трапився 5 лютого 2006 року в Подільському р-ні м. Києва. Згідно інформації самого Ю. Дорошенка, яку він виклав у листі на ім'я голова Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка, після однієї з ділових зустрічей його було затримано бійцями спецпідрозділу "Беркут", які "...не показавши своїх посвідчень, обшукали і забрали журналістське посвідчення та посадили до автомобіля. При цьому вони поводилися грубо, нецензурно висловлювалися. На моє зауваження, що я незалежний журналіст, знаходжусь при виконанні своїх службових обов’язків і нічого протизаконного не вчинив, не реагували. Більше того, вони в глузливій формі коментували специфіку моєї професії", - зазначає журналіст.

Вже у автомобілі Юрій Дорошенко виявив пропажу мобільного телефону, заяву про зникнення якого працівники міліції прийняти відмовилися.

"Без пояснень, мене запроторили до камери, де я змушений був просидіти до 13 години наступного дня, коли працівники райвідділу міліції провели мене до суду... Попри моє прохання, моїм близьким і рідним так і не було повідомлено про моє перебування в райвідділі. Натомість працівники міліції придбали останній номер газети „Без цензури”, де ще недавно я працював заступником головного редактора, та жваво коментували матеріали, вихваляючись усім, що затримали журналіста", - пише Ю. Дорошенко. 

За словами журналіста, в суді не було повідомлено про те, в якому злочині його звинувачують і не були вислухані його пояснення. Після цього працівники міліції   знову направили Ю. Дорошенка до Подільського РУ ГУ МВС України в м. Києві та " ...закрили в камері з якої випустили лише о 20 годині 30 хвилин 06 лютого 2006 року. У камері райвідділу, яка не опалювалася, де я перебував, також знаходилися „бомжі”, один із яких кашляв і казав, що у нього туберкульоз", - йдеться в листі. 

Юрій Дорошенко вважає, що були порушені його конституційні та професійні права. Він тако заявляє, що в діях працівників міліції є ознаки злочинів, передбачених ст. 364, ст.365, а в діях судді ст.367 КК України.

"Мова йде не лише про мене, а й про багатьох наших співгромадян, які щодня потерпають від свавілля, так званих правоохоронців. Сидячі в камері добу я не побачив там жодного злочинця, або хоча б правопорушника, якого варто було б піддавати таким покаранням, як це робиться", - пише журналіст. 

Юрій Дорошенко просить НСЖУ підтримати його у відстоюванні особистих і професійних прав, оскільки "суперечка з правоохоронними органами у нашій країні переважно завершується не на користь журналістів ".

Зі свого боку "Детектор медіа" разом з НСЖУ звертатиметься до правоохоронних органів за роз'ясненнями щодо цього інциденту з представником ЗМІ.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY