detector.media
31.01.2006 11:03
Після газової та молочної криз Росія пустить у хід зброю проти України?

Західна преса пише, що спроби Росії використовувати газ як знаряддя закордонної політики загрожують регіональною нестабільністю.

Журналісти з американського ділового щоденника Wall Street Journal звертають увагу на значні зміни у політичних альянсах на пострадянських теренах. Як пише газета, російська газова дипломатія спричинилася до напруження її стосунків з частиною сусідів.

Перед раптовим підвищенням цін та призупиненням поставок опинилися ті країни, які обрали прозахідну орієнтацію – Україна, Молдова, Грузія, зазначає видання.

"Тертя на енергетичному ґрунті відбуваються у той момент, коли західні столиці із занепокоєнням спостерігають за тим, як російський президент Володимир Путін посилює політичний контроль у своїй країні, підриває демократичні інституції та попереджає, що закордонні агенти намагаються дестабілізувати Росію", - пише Wall Street Journal.

Песимістично дивиться на розвиток українсько-російських стосунків відома російська коментаторка Маша Ліпман з Московського центру Карнеґі.

Як пише Ліпман у газеті Washington Post, енергетичні амбіції Росії, політична дестабілізація та підігрівання територіальних суперечок – все це може збурити антиросійські настрої в Україні та антиукраїнські в Росії.

На її думку, газовий конфлікт, суперечки навколо маяків та російського чорноморського флоту в Криму, м’ясо-молочні війни можуть кінець-кінцем допровадити до справжнього військового конфлікту між Росією та Україною.

Як зазначає Ліпман, з огляду на історичні, мовні та культурні зв’язки цих народів це виглядає неможливим.

"Але хто міг передбачити югославські війни між слов’янами, які говорили практично однією мовою", - запитує автор.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY