detector.media
13.12.2005 11:28
Половина європейців користується Інтернетом


В країнах Євросоюзу Інтернетом користується близько 50%, комп'ютером - більше половини населення. Такі результати дослідження, проведеного Віденським Інститутом міжнародних економічних досліджень (WIIW), повідомив заступник директор інституту, доктор економічних наук, професор Петер Гавлік в ході «круглого столу», організованого Центром Розвитку інформаційного суспільства (РІО-центр), повідомляє ІМІ, посилаючись на ForUm.

За його словами, дослідження показали значний цифровий розрив між «старими і «новими» членами» Євросоюзу. Так, наприклад, найвищий рівень використовування комп'ютерів (більше 80% населення) відзначається в Швеції і Данії, а найнижчий (менше 20%) - в Румунії і в Росії, передає РІА «Новини».

Гавлік відзначив, що розвиток інфокомунікаційних технологій (ІКТ) робить вплив на продуктивність праці, а також на структуру зайнятості населення.

«Робочі місця для громадян з низьким рівнем кваліфікації зникатимуть, нові робочі місця з'являтимуться тільки для висококваліфікованих працівників», - прогнозує експерт.

Він також відзначив про залежність між нестачею кваліфікованих робітників і розвитком ІКТ, причому з кадровим дефіцитом стикаються навіть «старі» країни-члени ЄС. Як показують дослідження, проведені WIIW в «нових країнах-членах ЄС, за період 1999-2003 років зайнятість у сфері ринкових послуг (висококваліфікований сектор) виросла майже на 20%, в секторі низької кваліфікації спостерігається або незначне зростання 2-3%, або спад. При цьому за даними на 2003 рік 70-80% трудових ресурсів (люди від 15 до 64 років) мають середній рівень освіти. «Нестача кваліфікованих працівників перешкоджає розвитку ІКТ», - підкреслив професор.

За його словами, ІКТ грає важливу роль у підвищенні продуктивності і економічному зростанні в нових країнах-членах ЄС, а також впливає на їх конкурентоспроможність.

IMI
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY