detector.media
28.03.2005 20:20
Ющенко з Бушем обговорять смерть журналіста Процюка?
Лист від батьків загиблого в Iраку журналiста Процюка, надісланий Ющенку, різмістили на сайтіwww.imi.com.ua. Батьки журналiста Тараса Процюка, який загинув у Багдадi вiд пострiлу американського танка, звернулися до президента України Вiктора Ющенка з проханням порушити пiд час вiзиту у Вашингтон тему загибелi їхнього сина.

"8 квiтня виповнюється два роки з того дня, коли в столицi Iраку Багдадi на балконi готелю "Палестина" пострiлом з американського танка був убитий наш син, громадянин України, тележурналiст агентства "Рейтер" Процюк Тарас. Без годувальника i будь-яких коштiв для iснування залишилися старi хворi батьки: Процюк Степан Данилович – 74-лiтнiй пенсiонер, iнвалiд, учасник вiйни, i 65-лiтня хвора мати – Процюк Дар’я Миколаївна", - зазначається в листi на iм'я президента.

Свого часу Віктор Ющенко був чи не єдиним українським політиком, повiдомляє Iнститут масової iнформацiї, котрий особисто приходив на похорони Тараса Процюка. І торік він надавав допомогу його батькам із Фонду Віктора Ющенка. Проте батьки журналіста, вдячні за фінансову допомогу, також сподіваються на моральну й політичну підтримку з боку нової влади. Вони хочуть знати, за що вбили їх сина і чому США не погоджуються визнавати самого факту вбивства, нехай і ненавмисного.

Батьки Т.Процюка наголошують, що Україна платить компенсацiї сiм'ям загиблих росiйських та iзраїльських пасажирiв росiйського лiтака, який був випадково збитий українською ракетою, i тому вирiшили, що "мають право домагатися вiд американцiв компенсацiї за вбивство сина". Вони пишуть, що зверталися в МЗС з проханням сприяти в отриманнi вiд американської сторони компенсацiї в зв'язку з вбивством сина. Однак на запит українського МЗС Вашингтон провiв розслiдування i дiйшов висновку, що загибель Т.Процюка була випадковiстю i трагiчним збiгом обставин. Тому у виплатi компенсацiї було вiдмовлено.

"Журналiстськi органiзацiї, в яких є очевидцi цiєї подiї, не погоджуються з висновками американської сторони i заявляють про необхiднiсть детального розслiдування цього iнциденту. У момент вбивства Тарас перебував на балконi 15-го поверху готелю i займався своєю повсякденною роботою – знiмав навколишнi подiї. Неподалiк з’явився американський танк i вистрiлив з гармати по балкону, на якому працював Тарас. Розривом снаряда його рознесло практично на шматки. Постраждали й iншi журналiсти, якi перебували в цьому номерi готелю. Убито iспанського журналiста Хосе Кусо, були i пораненi. Це не була випадковiсть, не збiг обставин, не нещасний випадок, а прицiльне, умисне вбивство журналiста", - зазначається в листi.

Батьки Т.Процюка просять В.Ющенка підняти це питання загибелі сина у Вашингтоні під час візиту до США та допомогти їм отримати компенсацію.

ІМІ
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY