detector.media
23.02.2005 17:28
М.Томенко вважає, що політична еліта має зробити українське кіно модним
Виступаючи сьогодні під час парламентських слухань на тему “Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення”, віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко наголосив на тому, що необхідно або боротися за створення нового міністерства з питань кіно, або впровадити ефективну модель управління цією галуззю, яка б не ставила перед собою мету, як „вициганити” у держави гроші, а яка б у комплексі, починаючи від задуму фільму і завершуючи його прокатом, пропагувала у ньому певні цінності і повертала у людей повагу до українського кіно.

Особливу увагу, за словами Миколи Томенка, варто приділити обов’язковій системі конкурсу, якщо у фінансуванні фільму є хоча б якась частка державних коштів. „Сама ідея конкурсів мусить бути не лише ідеєю кінематографії та телебачення, а ідеєю всього суспільства, де молода людина може через публічний конкурс заявити про себе”, - вважає віце-прем’єр. На його думку, не можна допускати того, що в Україні є певна кількість людей, які ділять між собою право знімати фільми за державні кошти.

„Нам необхідно здійснити якісний прорив у кінематографії і показати, що конкурентне українське кіно може існувати”, - переконаний Микола Томенко. Тому, на його думку, „виділяти кошти з держбюджету треба не під чиїсь звання чи заслуги, а під унікальність сценаріїв та ідей, які через продюсерування здатні просунути цей фільм на території бодай кількох інших країн”.

Але, за словами віце-прем’єра, кінематографія в нашій країні спочатку має стати елементом сприйняття передовсім українців, які вже забули про те, що є українське кіно.

„Лише законом прийняти рішення про відродження культури українського кіно не можна. Коли ми думаємо про кінематографію, то повинні вийти за межі власне кіно та його законодавчої підтримки. Перш за все необхідно змінити моду на українську культуру”, - вважає Микола Томенко. Тому, на його думку, поки керівництво країни та політична еліта не зробить кіно модним, доти жоден закон і жодна установа не поверне всім українцям повагу до українського кіно.

"Детектор медіа",за інф.прес-служби М.Томенка
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY