detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
09.05.2024 13:09
КЖЕ висловила виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» публічний осуд через плагіат
КЖЕ висловила виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» публічний осуд через плагіат
Цьому передувало звернення до КЖЕ онлайн-медіа «Київвлада», яке поскаржилось на плагіат з боку видань «Погляд», «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова».

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд онлайн-виданням «Київщина 24/7» і «Хроніки Обухова» через плагіат матеріалів, авторство яких належить онлайн-медіа «Київвлада».  

Як пояснили в КЖЕ, 27 березня 2024 року Комісія отримала скаргу від онлайн-медіа «Київвлада» на дії трьох видань: «Київщина 24/7», «Хроніки Обухова» та «Погляд». Скаржник стверджував, що ці видання передрукували його редакційні матеріали.

У скарзі медіа-заявник наголосило, що плагіат (відтворення матеріалів без посилання на їх джерело) порушує вимоги пунктів 14 та 19 Кодексу етики українського журналіста.

15 квітня 2024 року Комісія звернулася до редакцій трьох онлайн-медіа з проханням прокоментувати закиди скаржника та відповісти на його аргументи. З-поміж трьох медіа відповідь надійшла тільки від редакції «Погляду», яка визнала помилку. Видання також повідомило, що провело роботу з редактором новинної стрічки щодо етики цитування та рерайту, а також додатково проведе тренінги з редакцією щодо роботи з відкритими даними, зокрема в системі «Prozorro».

Ухвалюючи рішення щодо цього кейсу, КЖЕ зазначила, що «не розглядала справу на предмет порушення пункту 19 Кодексу етики українського журналіста, який є процедурним та лише постулює компетенцію Комісії щодо розгляду справ, які стосуються порушення стандартів журналістської етики».

У Комісії також наголосили, що медіа не можуть вдаватися до плагіату за жодних обставин, оскільки така практика є проявом нечесної конкуренції, нівелює репутаційні здобутки видання і знищує суспільну довіру до його матеріалів у майбутньому.

Задля уникнення плагіату КЖЕ рекомендує:

Фото: «Київщина 24/7» / фейсбук  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY