detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
07.05.2024 12:31
На 5 каналі відбудеться прем'єра документального фільму «Українські сапери. Щоденники війни»
На 5 каналі відбудеться прем'єра документального фільму «Українські сапери. Щоденники війни»
Фільм режисера Андрія Зайця розповідає про військовослужбовців 143-го об'єднаного навчально-тренувального центру «Поділля» під час російсько-української війни з 2014 по 2023 рік.

18 травня о 16:15 на 5 каналі відбудеться національна телевізійна прем'єра документального фільму «Українські сапери. Щоденники війни». 

Фільм режисера Андрія Зайця розповідає про героїчну роботу військовослужбовців 143-го об'єднаного навчально-тренувального центру «Поділля» під час російсько-української війни з 2014 по 2023 рік. З перших днів широкомасштабного вторгнення військовослужбовці груп розмінування Центру «Поділля» вступили в бій із ворогом і брали участь у розмінуванні звільнених від росіян територій Київської, Чернігівської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Харківської та Донецької областей.

Режисером, продюсером, сценаристом, монтажером, звукорежисером, оператором-постановником, композитором та дизайнером проєкту є Андрій Заєць.

Перед показом фільму на каналі відбудеться пряма трансляція з Кам'янця-Подільського з режисером Андрієм Зайцем та начальницею служби зв’язків з громадськістю центру, сценаристкою, виконавчою продюсеркою та інтерв’юеркою фільму Ольгою Поворознюк.

Датою прем’єри обрано 18 березня — День міста Кам'янця-Подільського, День Європи в Україні, День боротьби за права кримськотатарського народу та Міжнародний день музеїв.

Створення фільму підтримала програма «Стипендія для кіношників і програма цифрового підвищення кваліфікації» за підтримки House of Europe, що фінансується ЄС, у партнерстві з Netflix.  

Національна прем'єра відбулась у Міжнародний день протимінної безпеки 7 квітня 2024 року. Перші допрем’єрні покази стрічки пройшли в рамках п’ятого кінофестивалю «Cannes 7th Art Awards» 24–30 березня 2024 року, де фільм отримав відзнаку журі «Найкращий режисер документального фільму», на національному кінофестивалі про війну в Україні «Cinema for Victory» у Києві 27 лютого 2024 року та в рамках заходу в підтримку України «Believe in Ukraine» на Кіпрі 24 лютого 2024 року. Наприкінці квітня стрічка мала обмежений благодійний прокат на Хмельниччині, а восени 2024 року фільм покажуть у рамках ІІІ Міжнародного кінофестивалю українського кіно у Великій Британії «Птах».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY