detector.media
Оксана Наумова
02.05.2024 10:30
Євгенія Кравчук: Марафон тільки виграє від участі Суспільного
Євгенія Кравчук: Марафон тільки виграє від участі Суспільного
Про це народна депутатка сказала під час засідання Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики під час свого засідання розглядає питання щодо тиску на Суспільне мовлення, зокрема нападки з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої та спроби усунути Суспільного мовника з вечірнього ефіру в національному марафоні «Єдині новини». Засідання транслює Суспільне. 

Народна депутатка України Євгенія Кравчук зазначила, що в резолюції Ради Європи Суспільного мовника назвали прикладом для інших європейських суспільних мовників. «Реалізація реформи Суспільного мовлення та роздержавлення медіа є частиною наших євроінтеграційних процесів, і частина з цього є незалежність Суспільного мовника, і це має бути недоторканним, як і нормальне фінансування», — зазначила Євгенія Кравчук.

Також нардепка наголосила, що «марафон тільки виграє від участі в ньому Суспільного», і запевнила, що підтримає будь-яке рішення Суспільного — бути в марафоні на паритетних умовах чи то думати про своє власне мовлення.

У свою чергу Микола Княжицький зазначив, що «будь-яка атака на Суспільне — це спроба зриву нашої євроінтеграції» і Комітет має припини ці спроби з боку окремих народних обранців. Водночас він зауважив, що погоджується з оцінкою Держдепу, яка стосується національного телемарафону. «З моєї точки зору, це сором для Суспільного, що воно бере у ньому участь. Тому що тим самим Суспільне легітимізує те обмеження прав людини, про яке говорять США. Але це не вина Суспільного», — заявив Микола Княжицький.

Нагадаємо, голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Світлана Остапа в коментарі «Детектору медіа» розповіла, що  Суспільне пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини» і залишити йому тільки нічні та ранкові слоти. Автори ініціативи невідомі, але озвучив пропозицію представник каналу «Рада». Світлана Остапа також зазначила, що вони отримали звернення від редакторів компанії з цього приводу.

Народна депутатка України Мар’яна Безугла оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, пише про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Вона пропонує  залишити фінансування тільки одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

Секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський відреагував на  слова депутатки та ініціативу  коментарем на своїй фейсбук-сторінці. «Як мовник, що виробляє найбільш збалансовані новини, що відповідають журналістським стандартам, — ми ставимо питання про передачу всіх праймів Суспільному», — йдеться в повідомленні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY