detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
26.04.2024 21:02
«Людина любляча»: На каналі «Дім» вийшла прем’єра фільму про людей, які рятують тварин на війні
«Людина любляча»: На каналі «Дім» вийшла прем’єра фільму про людей, які рятують тварин на війні
У чотирьох епізодах стрічки — історії про тих, кого об’єднує любов до всього живого.

На каналі «Дім» відбулась прем’єра документального проєкту «Homo Amans» («Людина любляча») про людей, які під час повномасштабної війни в Україні займаються порятунком тварин. Про це «Детектору медіа» повідомила пресслужба каналу. 

Проєкт «Homo Amans» став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся у 2023 році. Фільм знайомить глядача з відважними волонтерами, організаціями, одинаками-ентузіастами, які попри війну, окупацію, обстріли, небезпеку, нестачу коштів, втому, нерозуміння намагаються робити свою справу — рятувати тварин.  

Чотири епізоди «Homo Amans» показують різні історії, героїв яких об’єднує любов до природи та тварин. 

Одна з таких героїнь — Лaлa Тaрaпaкінa, яка з першого дня після підриву Каховської ГЕС зібрала добровольців і організувала рятувальну операцію в Херсоні з порятунку тварин. Волонтерка здійснила вже декілька експедицій до Херсонщини, організувала програму стерилізації собак, крематорій для тварин, що загинули.

«Було страшно не за себе, а за те, що той, хто поїхав за твоєю черепахою, котом чи трьома чи 15 собаками, загине. І ти ніколи в житті не зможеш з цим жити. Ніколи. Площа Корабелів в Херсоні —  це взагалі був один з найнебезпечніших спусків на воду. Окупанти бачили скупчення людей, вони розуміли прекрасно, що це є евакуаційні шляхи. Тому що з дронів можна побачити навіть велику переноску на човнах. І вони обстрілювали саме їх. Ми потрапили під обстріл тричі», — згадує Лaлa Тaрaпaкінa.

Авторка ідеї документального проєкту Еліна Високовська розповідає: «Ці люди не просто рятують тварин, а надихають і дають нам надію своїм прикладом. У цьому фільмі ми хотіли дослідити, проаналізувати та побачити в роботі зоозахисників по всій країні. Тих, чий спосіб життя — неймовірна мужність і подвижництво, що іноді, здається, межують з безумством. Втім, ці люди, як вони самі кажуть, рятують тварин задля того, щоб в Україні була цивілізація».

Документальний фільм знято ТОВ «Лайт комунікейшн» на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Сценаристка — Галина Шкарупа, режисер-постановник — Саша Лідаговський, оператор–постановник — Дмитро Заглинський

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що фонд UAnimals запускає власне медіа, аби розширити аудиторію та «зачепити» людей, які поки що не в темі зоозахисту. 

Читайте також:

Фото: телеканал «Дім»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY