detector.media
Юлія Поліковська
26.04.2024 17:30
Тарас Шевченко: Ми очікуємо, що медійна спільнота буде саморегулюватися. Роль держави в цьому процесі має бути мінімальною
Тарас Шевченко: Ми очікуємо, що медійна спільнота буде саморегулюватися. Роль держави в цьому процесі має бути мінімальною
Заступник міністра культури та інформаційної політики вважає, що саморегуляція — альтернатива державному регулюванню.

У Міністерстві культури та інформаційної політики очікують, що медійна спільнота буде саморегулюватися, а роль держави в цьому процесі буде мінімальною. Про це заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко заявив під час дискусії в межах Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа.

«З боку міністерства ми очікуємо, що медійна спільнота буде саморегулюватися. Роль держави у цьому процесі має бути мінімальною. Коли держава щось урегульовує, це завжди виходить більш різко, не так делікатно, як це могли б зробити самі журналісти», — сказав Шевченко.

За його словами, саморегулювання дуже близьке до співрегулювання, яке передбачено Законом «Про медіа».

«Саморегулювання йде близько з регулюванням тому, що проблема, яку вирішує саморегулювання, та ж сама, що вирішується регулюванням, просто саморегулюванням вирішувати її значно краще», — пояснив Шевченко.

Він навів приклад Великої Британії, де пресрада була створена під певним тиском уряду: якщо не буде створене саморегулювання, то держава запровадить його через закон.

«Коли є ця альтернатива, то краще врегулювати це самостійно», — сказав Тарас Шевченко.

Він додав, що ще одним актуальним викликом є звуження сфери класичної журналістики.

«Спочатку ми дискутували, чи блогери є журналістами, чи поширюються на них журналістські стандарти, етика, а зараз у нас телеграм-канали дуже швидко стали номером один для людей для отримання інформації, при цьому вони не покриваються ні саморегулюванням, ні регулюванням Законом “Про медіа”», — сказав Шевченко.

Нагадаємо, 25 квітня в Україні стартувала Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа, організована Представництвом Європейського Союзу в Україні, Програмою підтримки ОБСЄ для України, Офісом Ради Європи в Україні, Програмою розвитку ООН в Україні, ЮНЕСКО в Україні, International Media Support та Міністерством культури та інформаційної політики України.

Фото: заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY