detector.media
Юлія Лавришин
22.04.2024 17:27
Ольга Герасим’юк: Ми переконали себе, що вміємо боротися з дезінформацією, і цим зробили себе вразливими
Ольга Герасим’юк: Ми переконали себе, що вміємо боротися з дезінформацією, і цим зробили себе вразливими
Голова Нацради вважає, що ворожа дезінформація натомість постійно вдосконалюється.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк вважає, що за 10 років від початку війни Росії проти України ми переконали себе, що знаємо про дезінформацію все необхідне і вміємо з нею боротися. Але недооцінювати ворога, на її думку, це шкодити собі. Про це Герасим’юк сказала під час круглого столу на тему «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни», який відбувся 22 квітня в національному інформагентстві «Укрінформ».

«Цими вкидами, про які ми сьогодні хочемо говорити, суспільство намагаються зупинити в нашій боротьбі, зупинити нашу перемогу, роз’єднати, — це очевидний факт. Війна триває вже 10 років й, можливо, комусь здається, що ми вже за цей час вивчили всі механізми, якими ми можемо опиратися в інформаційній війні. І, чесно кажучи, певна переконаність у цьому робить нас вразливими. Кількість маніпулятивних матеріалів, фейків, дезінформації зараз наростає, вона змінює свою якість — ми це також всі відчуваємо», — сказала Ольга Герасим’юк. 

Вона вважає, що ворожа дезінформація є не лише в соцмережах чи месенджерах, а й просочується в медіа. Тому з цим треба боротися і це загроза, перед якою стоїть увесь демократичний світ.

«Ми з вами свідки таких процесів, про які один апологет інформаційної війни сказав, що брехня, повторена 100 разів, стає правдою і це вкорінюється у свідомості людей. Воєнні обставини змушують нас, медійників, адаптуватися до цієї ситуації. Паралельно в наше середовище заходять ті, хто намагається сформувати велику мережу псевдожурналістів, зареєструватися в Нацраді, і це питання і до законодавця, і до нас теж, тому що медіа повинні це бачити й солідарно виступати проти цього. Сьогодні мова не про цензуру, а про свободу слова, яка передусім про відповідальність. Відповідальність і місія в час війни», — підкреслила вона.

Участь у круглому столі взяли заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Сергій Демидюк, керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко, речник Головного управління розвідки Андрій Юсов, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко, експертка з перевірки фактів StopFake Олена Полулях та на онлайн-зв’язку народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

На думку спікерів, Україні потрібно вдосконалювати інструменти боротьби з дезінформацією, в тому числі законодавчі. Також під час круглого столу говорили про інструменти регулювання техплатформ, які найчастіше є інструментом поширення ворожої дезінформації, та вдосконалення державних комунікацій.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY