detector.media
Юлія Лавришин
19.04.2024 15:21
Андрій Коваленко: Завдяки роботі ЦПД заблоковано 200 ютуб-каналів, які поширювали російську дезінформацію
Андрій Коваленко: Завдяки роботі ЦПД заблоковано 200 ютуб-каналів, які поширювали російську дезінформацію
Однак адміністрації ютубу, за словами керівника ЦПД, дуже важко доводити необхідність заблокувати той чи інший канал з антиукраїнським контентом.

Завдяки зусиллям Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО було заблоковано 200 ютуб-каналів, які поширювали російську дезінформацію і пропаганду. Про це повідомив керівник ЦПД Андрій Коваленко на пресбрифінгу у п’ятницю, 19 квітня.

Однак, за його словами, в ютубі все ще залишається велика кількість ресурсів з контентом антиукраїнського спрямування, які поки не вдається заблокувати. 

«Є такі ресурси, як, наприклад, “Вышка” чи “Да, это так” з Максом Назаровим та іншими співробітниками закритих в Україні проросійських телеканалів Мураєва і Медведчука, які перейшли у ютуб. Вони користуються тим, що від адміністрації ютубу дуже важко домогтися блокування тих чи інших ресурсів хоча б на території України. Ми постійно додаємо нові і нові аргументи для їхнього блокування, і дуже часто для цього недостатньо апеляції до їхніх ворожих наративів. А інколи недостатньо навіть санкцій, введених проти конкретних осіб», — пояснив Коваленко. 

Він зауважив, що блокування ютуб-каналів — досить важкий і нешвидкий процес: «Ми не блокуємо напряму. Повірте, якби ми це могли, то, скажімо, каналу “Вышка” вже не було б в українському просторі». 

Втім, нагадав Коваленко, за запитом Центру протидії дезінформації на території України був заблокований ютуб-канал «Панченко», який просував наративи російської пропаганди. Як відомо, засновниця та авторка каналу — Діана Панченко, ексведуча підсанкційного телеканалу NewsOne, пов'язаного зі звинувачуваним у державній зраді Віктором Медведчуком.

«Ми заблокували ютуб-канал Панченко. Нам вдалося довести його шкідливість завдяки тому, що наші колеги з СБУ підготували відповідну законодавчу базу», — сказав Коваленко.

Також, як повідомлялось раніше, TikTok заблокував перші 24 облікові записи, які поширювали російську дезінформацію в соцмережі. «Наш центр став першим, хто в Україні почав працювати з адміністрацією TikTok напряму. Ми виявили 83 ворожих канали у цій соцмережі, склали з них список. І дуже оперативно за нашим запитом було заблоковано 24 канали зі списку, який ми склали», — сказав Коваленко.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації (ЦПД) спільно з Кібердепартаментом СБУ оприлюднили перелік ворожих акаунтів у соціальній мережі Х і закликали громадян доповнювати цей список.

Раніше в ЦПД оприлюднили перелік безпечних каналів отримання інформації та перелік каналів поширення ворожої дезінформації в телеграмі.

На фото — Андрій Коваленко

Фото: Юлія Лавришин

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY