detector.media
Орест Сливенко
17.04.2024 13:00
Фейк тижня: «Боржники за комунальні стають вигнанцями України». Огляд дезінформації за 8–14 квітня 2024 року
Фейк тижня: «Боржники за комунальні стають вигнанцями України». Огляд дезінформації за 8–14 квітня 2024 року
Аналізуємо, про що пропагандисти брехали минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 25–29 березня, 1–7 квітня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 8 по 14 квітня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час дописували, що в Україні нібито хочуть зробити всіх жінок військовозобов’язаними і ще брехали, наче в Німеччині викрили «банду» українських біженців, які обкрадали місцеві крамниці.

«Спустошена Одеса»

У соціальних мережах поширювали інформацію, що жителі Одеси нібито майже задарма продають квартири й масово залишають місто. «Жителі міста, мабуть, передчувають наближення збройних сил Росії й подальших боїв за місто, тому вирішують позбутися квартир», — коментують у російському сегменті соцмереж.

Але інформація про продаж нерухомості «за безцінь» не відповідає дійсності, як пояснили наші колеги-фактчекери зі StopFake, які дослідили ринок одеської нерухомості. Згідно з цією інформацією, деякі одесити справді готові продати свою нерухомість дешевше, однак це явище, як пояснюють рієлтори в Одесі, має тимчасовий характер.

Скриншот — StopFake

Причому керівник одного з агентств нерухомості в Одесі говорив, що нині ціни на нерухомість в Одесі практично вирівнялися з довоєнними показниками, а вартість вторинного житла навіть зросла на кілька відсотків. Відповідно теза про «продаж житла за низькими цінами» є просто неправдивою.

«Німецька банда українських біженців»

Аноніми стверджували, що поліція Німеччини нібито викрила «найбільшу мережу крамничних крадіїв за останні десять років». До складу групи шахраїв, які крали товар із магазинів у 12 містах Німеччини, нібито входили біженці з України — за шість місяців вони начебто накрали на 2,7 мільйона євро. У повідомленнях посилаються на матеріал Daily Telegraph й нібито сюжет, який зробили медійники видання.

Скриншот — StopFake

Однак на сайті та в соціальних мережах видання Daily Telegraph немає такого сюжету. Російський агітпроп скористався фірмовим стилем Daily Telegraph для створення сюжету, й фейкороби спродукували хибне підтвердження вигаданої новини про затримання «банди українських біженців». Тобто як і сама новина, так і «сюжет» — вигадка.

«Боржників за комунальні послуги не евакуйовуватимуть»

У російських медіа поширювали інформацію, що в Харкові боржників за комунальні послуги нібито шантажують відмовою в евакуації.

«Повідомляємо вам, що боржники будуть евакуйовані в останню чергу незалежно, багатодітна сім’я чи ні», — пишуть в оголошенні, фотографію якого нібито було зроблено в Харкові. В оголошенні також публікують так званий список квартир-боржників станом на 8 квітня 2024 року.

Скриншот — StopFake

Утім, інформація про «обмеження для боржників» не відповідає дійсності. Немає жодного доказу того, що схожі оголошення розклеюють у Харкові. Ба більше, в місті не оголошено евакуацію, тож «шантаж відмовою від евакуації» є черговою вигадкою російської пропаганди щодо ситуації в Харкові.

«Українки стають військовозобов’язаними»

Російські пропагандистські медіа дописували, що в Україні нібито збираються зробити військовозобов’язаними не лише чоловіків, а й усіх жінок віком від 18 до 60 років.

За словами агітпропу, для цього вже підготовлено підґрунтя в підписаному президентом Володимиром Зеленським законі про електронний реєстр військовозобов’язаних.

«У недалекому майбутньому в Україні закриють кордони й для жінок», — пишуть кремлівські ресурси.

Скриншот пропагандистського матеріалу — StopFake

Але у законі №10062 не йдеться про встановлення військового обов’язку для жінок, як і включення їх до реєстру військовозобов’язаних.

Сам закон має назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» — і мету його наведено в пояснювальній записці законодавчої ініціативи:

«Завдання полягає в уточненні взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій».

Тобто насамперед мета закону — спростити механізм надання статусу учасника бойових дій.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY