detector.media
Валерія Буняк
10.04.2024 19:01
МОН розіслало українським виданням «Редполітику для медіа» з переліком термінів, які «заборонено» вживати
МОН розіслало українським виданням «Редполітику для медіа» з переліком термінів, які «заборонено» вживати
У коментарі «Детектору медіа» пресслужба міністерства зазначила, що файл створили «виключно з рекомендаційною метою».

Міністерство освіти і науки надіслало українським виданням лист під назвою «Редполітика для медіа» з переліком термінів, абревіатур та посад, які варто вживати в журналістських матеріалах. На це звернула увагу шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник.

«Ми отримали листа від МОН. Перший абзац звучить так. "Вітаємо! Представники і представниці медіа, пресслужба Міністерства освіти і науки України висловлює подяку за висвітлення тем освіти і науки!". (...) "Саме тому, щоб поліпшити взаємодію та зробити спільну комунікацію якіснішою, ми створили "Редполітику МОН для медіа".

Тобто державний орган розробив редакційну політику для медіа і просить її дотримуватись. Це оксюморон. Це якби "Бабель" написав положення про МОН і попросив міністерство жити за цими правилами. (...) Редполітика від МОН для журналістів — це навіть не совок. Це повне нерозуміння меж і власних повноважень»,написала медійниця на своїй фейсбук-сторінці.

Лист від МОН, який Катерина Коберник надала «Детектору медіа», містить список слів, які не рекомендується вживати в журналістських матеріалах. Зокрема, слово «завуч» пропонують замінити на «заступник/-ця з навчальної (навчально-виховної) роботи», а «виш, вуз, вищі навчальні заклади, вищий учбовий заклад, ВНЗ, університети (як загальне поняття)» — на «заклад вищої освіти/ЗВО». 

Окрім цього, в документі звертають увагу на написання назви самого міністерства. Журналістам рекомендують вживати повну назву відомства або ж скорочені форми «Міністерство освіти і науки, МОН, МОН України». Водночас виданням «заборонили» використовувати назви «Міносвіти, Міністерство освіти» з посиланням на те, що «до сфери міністерства належить ще й наука».

«Детектор медіа» звернувся до пресслужби МОН із запитаннями про те, хто ініціював створення цих рекомендацій, а також чому виникла така потреба.

«Цей файл був створений пресслужбою МОН виключно з рекомендаційною метою для того, щоб пояснити освітню і наукову термінологію, показати теми, за якими можна звертатися до ключових спікерів МОН тощо», — йдеться у відповіді відомства.

У процесі створення новини в документ МОН внесли деякі зміни. Замість слова «заборонено» пресслужба написала «просимо не вживати», а слово «редполітика» замінили на «довідник». 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY