detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
08.04.2024 15:29
Прокуратура відкрила провадження щодо працівників СБУ і ТЦК через вручення повістки журналісту «Слідства.Інфо»
Прокуратура відкрила провадження щодо працівників СБУ і ТЦК через вручення повістки журналісту «Слідства.Інфо»
Провадження відкрито за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями та перешкоджання професійній діяльності журналістів з боку працівників СБУ і ТЦК.

Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом. Про це повідомила пресслужба ОГП.

Крім перешкоджання журналістській діяльності, провадження відкрито також за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями. Розслідування проводиться за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України.

Офіс Генерального прокурора вніс відомості до ЄРДР. Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено Головному слідчому управлінню Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, 6 квітня команда агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» заявила, що співробітники Солом’янського ТЦК вручили 1 квітня повістку журналісту видання Євгенію Шульгату буцімто невипадково, а ймовірно, за вказівкою працівника СБУ. Вони вважають, що це пов'язано з публікацією розслідування Євгенія Шульгата, у якому він викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Агенція «Слідство.Інфо» повідомила, що планує звернутися до правоохоронних органів із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

За даними Суспільного, Служба безпеки України вивчає інформацію щодо повістки журналісту Євгенію Шульгату і проводить відповідну перевірку. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо інформації про спроби вручити повістку журналістові «Слідства.Інфо».

7 квітня Медіарух звернувся до Президента України Володимира Зеленського, голови СБУ, генпрокурора, міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо».

Фото: «Слідство.Інфо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY