detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
04.04.2024 14:57
Суд закрив справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині
Суд закрив справу про напад на журналістів «Схем» на Київщині
Інцидент трапився навесні 2019-го. Суд закрив справу через «закінчення строку притягнення до відповідальності», але адвокати кажуть, що розгляд затягували.

Броварський міськрайонний суд Київської області 3 квітня закрив справу у кримінальному провадженні за фактом нападу на знімальну групу проєкту «Схеми», який стався навесні 2019 року в селищній раді Чабанів на Київщині. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Таке рішення суд ухвалив у зв’язку із «закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності». Про що на засіданні клопотав сам обвинувачений нападник на знімальну групу — колишній керівник громадської організації «Розвиток Київщини» Валерій Присяжний.

Його підозрювали в умисному заподіянні побоїв журналісту у зв’язку зі здійсненням ним професійної діяльності.

На засіданні 3 квітня мали допитати потерпілого оператора «Схем» Бориса Троценка, але суддя Вадим Червонописький клопотання обвинуваченого задовольнив.

Адвокатка «Схем» та керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк пояснює, що в березні цього року дійсно минуло 5 років з моменту нападу на журналістів і відкриття кримінального провадження, але вона вважає, що таке рішення суду стало можливим через затягування досудового розслідування та розгляду справи в суді.

«Спочатку у 2020-му неправомірно закрила провадження поліція. Потім ми знову подали заяву, і в 2021 році відкрили провадження за іншими підставами — за статтею “погроза або насильство щодо журналістів у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності”. Далі — повномасштабне вторгнення та заміна головуючого судді у справі. Суть в тому, що був втрачений час», — розповіла адвокатка.

У пресслужбі Київської обласної прокуратури повідомили, що прокурори спочатку домоглися, щоб слідства поновили, обвинуваченому оголосили підозру, а обвинувальний акт скерували до суду. «Згодом відбулась заміна судді та подання численних клопотань обвинуваченим. На розгляд витрачався час. На засіданні 3 квітня обвинувачений знов подав клопотання про закриття кримінального провадження — це дозволило звільнити його від кримінальної відповідальності. Хочемо зауважити, що прокурори у справі вживали всіх заходів для її розгляду в розумні строки», — заявили в прокуратурі.

Нагадаємо, 6 березня 2019 року під час зйомок у селищі Чабани на Київщині на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» — журналістку Катерину Каплюк та оператора Бориса Троценка — здійснили напад. Журналісти готували розслідування про виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається Національна академія аграрних наук України.

Журналісти заявляли, що на них напали два заступники Чабанівського селищного голови Олександра Киризлієва — Володимир Чуприна та Юрій Бондар, а також голова ГО «Розвиток Київщини» (одним із її засновників є Киризлієв) Валерій Присяжний. 

Оператор тоді отримав струс мозку, також було серйозно пошкоджено камеру. Команда проєкту викликала поліцію та написала заяву.

У вересні 2020 року поліція закрила справу, проте «Схеми» заявили про намір оскаржити рішення. У травні 2022 року Київська обласна прокуратура заявила, що одному з нападників повідомили про підозру. У червні 2022 року Броварська окружна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо нападу на журналіста проєкту «Схеми» в Чабанах Київської області.  

Фото: обвинувачений Валерій Присяжний на суді / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY