detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
03.04.2024 20:26
У Раді запропонували перейменувати Сєвєродонецьк, Ватутіне, Красноград та ще чотири міста
У Раді запропонували перейменувати Сєвєродонецьк, Ватутіне, Красноград та ще чотири міста
За словами нардепа Романа Лозинського, Сєвєродонецьк може отримати назву Сіверськодонецьк, Ватутіне — Багачеве, а Красноград — Берестин.

У межах деколонізації українських топонімів запропонували перейменувати сім міст і 44 села та селища. Про це 3 квітня 2024 року повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, передає NV.

Зокрема, Першотравенськ (Дніпропетровська область) отримає назву Шахтарське, Красноград (Харківська область) — Берестин, Первомайський (Харківська область) — Златопіль, а Первомайськ (Луганська область) — Сокологірськ. 

Окрім цього, місто Ватутіне (Черкаська область) перейменують на Багачеве, Дружбу (Сумська область) — на Журавське, а Сєвєродонецьк (Луганська область) — на Сіверськодонецьк.

Повний перелік населених пунктів, які перейменують / фейсбук Романа Лозинського

Лозинський зазначив, що після перейменувань населених пунктів документи громадян залишаться чинними. Водночас юридичні особи згодом зможуть безкоштовно їх змінити.

Нагадаємо, у березні Роман Лозинський також повідомляв, що у Верховній Раді хочуть дерусифікувати місто Червоноград Львівської області, перейменувавши його на Шептицький, на честь митрополита Андрея Шептицького.

Окрім цього, Южному в Одеській області дадуть назву Порт-Аненталь, Павлоград на Дніпропетровщині стане містом Матвіїв, Синельникове в Дніпропетровській області — Ріднопіллям, а Бровари на Київщині перейменують на Броварі відповідно до норм української мови.

У серпні 2023 року Український інститут національної пам’яті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Цей перелік, уточнили в Інституті, не є вичерпним і буде доповнюватися.

Фото: Сєвєродонецьк / Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY