detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
26.03.2024 17:15
27 березня «Слідство.Інфо» презентуватиме фільм про українських чоловіків, що зазнали сексуального насилля з боку росіян
27 березня «Слідство.Інфо» презентуватиме фільм про українських чоловіків, що зазнали сексуального насилля з боку росіян
Під час роботи над фільмом журналісти поспілкувались й з деякими російськими військовими, яких підозрюють у цих злочинах.

У середу, 27 березня, агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» презентуватиме документальний фільм «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами».

Премʼєра фільму відбудеться о 18:00 у Києвів «Освіторії». Охочих потрапити на цей показ просять заздалегідь зареєструватися. Після показу фільм із субтитрами англійською буде опублікований на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

«Детектор медіа» поговорив із авторкою фільму Яною Корнійчук про те, як тривала робота над цим проєктом.

Журналістка «Слідства.Інфо» Яна Корнійчук

Як розповіла журналістка, ідея зробити такий фільм з’явилась в редакції «Слідства.Інфо» ще восени минулого року, а робота безпосередньо над його створенням розпочалась у січні цього року і тривала декілька місяців.

«Ми почали комунікувати зокрема із правоохоронними органами, а згодом почали підтягуватися й інші контакти чоловіків, які потрапили до катівень у Херсоні, — розповіла Яна Корнійчук. — Ми не знали, що саме їм довелось там пережити, це треба було з’ясувати в процесі розмови. Звісно, ми не питали про досвід сексуального насильства з самого початку розмови. Були чоловіки, які не хотіли нам нічого розповідати або заперечували, що вони в принципі могли опинитися у ролі сексуальної жертви. Були й ті, хто не вважав, що катування людини, зокрема її статевих органів, електричним струмом або погроза зґвалтувати є по факту сексуальним насильством».

В результаті героями фільму стали чотири чоловіка, які погодились говорити детально: двоє — із закритими обличчями, двоє — з відкритими.

«Це цивільні чоловіки, яких російські окупанти затримали через те, що вони мали проукраїнську позицію. Окупанти сподівались, що зможуть їх залякати та змусити співпрацювати. Ми також поспілкувалися із російськими військовими, яких підозрюють у тих злочинах, котрі були скоєні щодо цих українських чоловіків», — сказала журналістка.

Яна погодилась, що досвід спілкування із чоловіками, які пройшли катівні у Херсоні, був для неї особисто непростим.

«Якщо ми, журналісти, будемо занадто впадати в емпатію до своїх героїв, ми не зможемо якісно робити свою роботу. Звісно, співчуття до героїв фільму має бути, але воно має бути чітко нормовано», — вважає авторка фільму.

Яна також розповіла, що після публікації анонсу завтрашнього показу фільму редакція почала отримувати у соцмережах «парадоксальні коментарі»: дехто писав, що тема є надзвичайно важливою, але він чи вона дивитися це не хоче.

«Ці історії, як би їх комусь не хотілось слухати, потрібно знати, тому що і українцям, і людям поза межами нашої країни потрібно знати, які звірства тут коять росіяни. Якщо ми голосно говоритимемо про сексуальні злочини російських військових, з’являється надія, що злочинці будуть покарані», — висловила впевненість журналістка.

Яна Корнійчук також додала, що редакція «Слідства.Інфо» буде докладати зусиль, щоб привертати увагу фільму «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» і в Україні, і за кордоном.

Фото: «Слідство.Інфо»; фейсбук-сторінка Яни Корнійчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY