detector.media
Захар Злива
«Детектор медіа»
26.03.2024 15:48
Президент призначив секретарем РНБО Олександра Литвиненка. Олексія Данілова звільнено
Президент призначив секретарем РНБО Олександра Литвиненка. Олексія Данілова звільнено
Відповідні укази оприлюднило Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Сьогодні, 26 березня 2024 року, Президент України Володимир Зеленський звільнив секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова. Указ про це оприлюднило Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Причини такого кадрового рішення не вказані.

Згідно з іншим президентським указом, №188/2024, секретарем РНБО призначено генерала Олександра Литвиненка, який до цього очолював Службу зовнішньої розвідки України (СЗР). Генерал Литвиненко був головою СЗР ще перед повномасштабним вторгненням військ РФ в Україну — з червня 2021 року. Водночас він, відповідно до посади, став членом РНБО.

Згідно з відкритими джерелами, Олександр Литвиненко з квітня 2014 по серпень 2019 року був заступником секретаря РНБО, відтак до липня 2021 року працював директором Національного інституту стратегічних досліджень. 

Литвиненку нині 51 рік. Він має дві вищі освіти — інженера-математика та юриста.

Слід сказати, що першу вищу освіту нинішній очільник РНБО здобув у Росії - у 1994 році він закінчив у Москві Інститут криптографії, зв’язку і інформатики, який є структурним підрозділом ФСБ Росії. А фах юриста здобув у Киїському університеті ім. Шевченка.

Пізніше, вже після Революції гідності, Литвиненко пройшов люстраційну перевірку в Україні, пише NV. 

У 2002 році Олександр Литвиненко захистив докторську дисертацію з теми «Основи безпеки держави». Працював в Управлінні захисту інформації Головного управління урядового зв'язку СБУ, в різний час — у Національному інституті стратегічних досліджень, з 2005 по 2007 рік — в апараті РНБО.

Замість Олександра Литвиненка Службу зовнішньої розвідки тепер очолить Олег Іващенко. Відповідний указ Президента оприлюднено.

З відкритих джерел «Детектор медіа» з'ясував, що в 2021 році Олег Іващенко служив заступником начальника ГУР Міністерства оборони. Зараз він теж служить у ГУР і має звання генерал-майора.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY