detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
24.03.2024 13:33
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 березня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 березня 2024 року
Теракт в Росії та російська пропаганда.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, «1+1», «FreeДом».

У блоці телеканалів ICTV та СТБ про російську пропаганду говорили з дослідником медіа Григорієм Асмоловим. Зокрема, рік виборів — можливість для пропагандистів підвищувати соціальну напругу у світі. Також Асмолов сказав, що з використанням генеративного штучного інтелекту  пропаганда стає більш адаптивною та оперативною. У Росії є велика кількість організацій, які лояльні до Кремля й мають експертизу у роботі зі штучним інтелектом.

Про теракт у підмосковному «Крокус сіті холі» говорили з дописувачем Telegram-каналу «Можемо пояснити» Іллею Давлятчиним. Він сказав,  що загалом у концертному залі можуть поміститись до дев’яти тисяч людей. І жалівся, що під час надзвичайної ситуації аварійні виходи були заблоковані, а пожежники та силовики дуже довго їхали на виклик.

Мобілізацію в Росії обговорили з головою берлінського відділення російської правозахисної організації «Русь сидяча» Юрієм Боровських та координаторкою Руху свідомих відмовників від військової служби Оленою Поповою.

У блоці «1+1» про позицію Китаю щодо переговорів між Росією та Україною говорили з політичним оглядачем Ігорем Чаленком. Наразі Китай намагається тиснути та відмовляється від участі у швейцарському саміті, через відсутність на ньому Росії. Натомість Пекін пропонує створити альтернативний майданчик, до якого мають долучитися росіяни. Чаленко сказав, що Китаю невигідне продовження війни, оскільки він хоче торгувати з Європою. При цьому, Китай не хоче програшу Росії.


Ігор Яковенко, російський соціолог, розмірковував про вплив терактів на зміну сил у Росії. Він сказав, що силовики, дотичні до минулих терактів, отримали найвищі державні нагороди. І що нікого з оточення Володимира Путіна не звільнять, оскільки він не здає своїх. За оцінкою Яковенко, путінські спецслужби пропустили теракт.

Реакцію світової спільноти на псевдовибори в Росії у студії телеканалу «FreeДом» коментував російський політичний мігрант, який живе у Лондоні, Андрій Сидельников. За словами гостя,  в Росії вже давно немає виборів й вони не зникли 15 березня 2024 року. Також у росіян була можливість проголосувати за інших кандидатів. Але й кандидатів не було. Крім того, Сидельников сказав, що російська опозиція, яка закликала людей прийти на вибори, померла. Єдина дієва опозиція наразі — російські добровольчі формування, що воюють з росіянами.


Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента вважав, що ізоляція Росії на міжнародних ринках — обов'язкова умова для її програшу. Не оминули увагою й теракт у московському центрі. Подоляк сказав, що його вчинили громадяни Росії й Україна не має до цього жодного відношення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY