detector.media
Захар Злива
«Детектор медіа»
23.03.2024 12:20
ФСБ та Путін проводять наратив про «український слід»: затримані за підозрою у скоєнні теракту в Підмосков’ї нібито прямували до кордону з Україною
ФСБ та Путін проводять наратив про «український слід»: затримані за підозрою у скоєнні теракту в Підмосков’ї нібито прямували до кордону з Україною
Відповідальність за теракт у «Крокус Сіті Холі» в Красногорську поблизу Москви взяла на себе ісламська організація ІДІЛ. Україна заперечила будь-яку причетність до цієї терористичної атаки.

Станом на 11:00 у Росії офіційно підтвердили загибель щонайменше 93 осіб під час теракту в підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол» увечері 22 березня. Ще близько 200 відвідувачів ТРЦ поранені, з них чимало у важкому стані, повідомляє «Медуза».

За даними російських ЗМІ, увечері 22 березня щонайменше п’ятеро озброєних автоматами зловмисників увійшли до розважального комплексу і почали розстрілювати його відвідувачів, невдовзі в ТРЦ почалася пожежа, яку організували терористи, чимало людей загинули у вогні або задихнулися чадним димом.

Уранці 23 березня ФСБ повідомила про затримання 11 осіб, у тому числі чотирьох підозрюваних безпосередньо у вчиненні теракту.

Усі підозрювані є громадянами Таджикистану, їхні паспорти та зброю було виявлено в автівці, якою зловмисники уночі прибули в Брянську область РФ. У момент скоєння теракту цей автомобіль зафіксували камери спостереження на парковці «Крокус Сіті Холу». 

Оскільки втікачів затримали неподалік кордону з Україною, ФСБ заявило, що вони намагалися втекти до України, де «мали відповідні контакти».

Водночас відповідальність за теракт узяла на себе терористична організація «Ісламська держава». Джерела The New York Times і CBS News повідомили, що у США вважають, що за терактом стоїть угруповання «Вілаят Хорасан», підрозділ ІДІЛ в Афганістані.

Про непричетність України до терористичної атаки ще увечері 22 березня заявило ГУР, назвавши трагедію в Підмосков’ї «свідомою провокацією Путіна». Про те, що немає «жодних ознак причетності України до теракту», заявив 22 березня і Білий дім.

Українські та західні ЗМІ нагадали, що на початку березня розвідки США та союзників відкрито попереджали про можливу підготовку теракту в Росії, наслідком якої може стати звинувачення Кремлем України задля більшої мобілізації російського суспільства на війну з «терористами та нацистами». Про те, що такі акції готуються, американські посадовці попереджали Кремль не лише публічно, а й у приватних розмовах, пишуть NYT та CBS

«Теракт у Москві — це помста за Афганістан, Чечню та Сирію від ІДІЛ», — вважають аналітики.

Попри це «український слід» в теракті активно просувається у медійному просторі Росії, у соцмережах Z-пропагандистів та низки т. зв. воєнкорів.

Тим часом у соцмережах починає з’являтися інформація, що затримані на Брянщині чоловіки не схожі на тих, чиї портрети 22 березня увечері публікували росЗМІ. Вранці російські канали ці фото в себе видалили. «На вчорашніх фотографіях уродженці Інгушетії, а затримані підозрювані — громадяни Таджикистану, як стверджують медіа»,зазначає військовий журналіст та аналітик Андрій Цаплієнко.

Оновлення станом на 15:00: За добу після теракту на сайті Кремля опублікували відеозвернення Володимира Путіна, в якому він повторив заяву російських спецслужб про «український слід»: «Усіх тих, хто стріляв і вбивав людей, знайдено і затримано, вони рухалися в бік України, де з українського боку було підготовлено “вікно” для переходу кордону».

Оновлення станом на 21:20: Російські провладні телеграм-канали, зокрема Baza, зранку повідомили, що ймовірних терористів затримали за кількадесят кілометрів від кордону з Білоруссю. Також пізніше, вдень, посол Білорусі в Москві Дмитро Крутий повідомив, що білоруські спецслужби разом з російськими «не допустили перетину російсько-білоруського кордону»

Фото: GettyImages

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY