detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
23.03.2024 12:58
Андрій Юсов щодо російського дипфейкового відео з Олексієм Даніловим: Є всі ознаки того, що фейк готувався заздалегідь
Андрій Юсов щодо російського дипфейкового відео з Олексієм Даніловим: Є всі ознаки того, що фейк готувався заздалегідь
На думку представника ГУР, про це свідчить використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання.

Російський фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту 22 березня у Підмосков’ї, міг готуватися заздалегідь. Таку думку в коментарі «Детектору медіа» висловив представник ГУР Андрій Юсов.

«Є всі ознаки того, що фейк готувався заздалегідь. На це вказує і використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання. Зазвичай російські дипфейки, навіть ті, які використовувалися пропагандистськими каналами офіційними, були підготовлені у значно гіршій якості», — сказав він.

Представник ГУР зауважив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема, щодо комунікації з іноземними партнерами»

Напередодні ввечері Андрій Юсов повідомив в ефірі телемарафону, що теракт у Підмосков'ї є заздалегідь спланованою операцією російських спецслужб. За його словами, плани Кремля також були відомі міжнародній спільноті. 

«Що стосується звинувачень (у бік України. — Ред.), вони вже є, ми чуємо заяви колишньої посадової особи Дмитра Медведєва, який звинувачує у цих історіях Україну. У цьому немає нічого дивно, це прогнозовані речі, про які Україна була поінформована заздалегідь, як і наші партнери, і про які світ знав і попереджав інших», — сказав представник ГУР.  

Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холі», показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до інциденту

Пропагандисти використали для цього фрагмент з телемарафону за 16 березня. Тоді в ефірі працювали ведучі каналу «Ми — Україна» Марина Скиба й Олег Білецький. Натомість 22 березня вечірній ефір українського телемарафону вели Марічка Падалко і Максим Сухенко, а події в Москві коментував не Олексій Данілов, а представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. До того ж у відео, оприлюдненому росіянами, не збігаються міміка та мовлення секретаря РНБО, що вказує на можливе використання дипфейку.

Телеведуча Марічка Падалко в коментарі «ДМ» також підтвердила, що Олексій Данілов не коментував в ефірі телемарафону події в Москві 22 березня. На її думку, російські пропагандисти готували цей фейк нашвидкуруч.  

«Мені важко сказати, як вони збиралися видати за справжній ефір іншого каналу, який у цей день або не був взагалі в марафоні, або був в інший час. Це означає, що цей фейк був погано підготовлений. Хоча б треба було дізнатися розклад марафону і розуміти, який канал в ефірі, я вже не кажу про ведучих», — сказала Падалко. 

«Детектор медіа» також звернувся до РНБО із запитом про коментар та очікує на відповідь відомства. 

Фото: Андрій Юсов / gur.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY