detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
23.03.2024 04:06
Російський канал НТВ показав фейкове відео, де секретар РНБО України начебто «підтвердив причетність київського режиму» до теракту в «Крокус Сіті Холі» (ДОПОВНЕНО)
Російський канал НТВ показав фейкове відео, де секретар РНБО України начебто «підтвердив причетність київського режиму» до теракту в «Крокус Сіті Холі» (ДОПОВНЕНО)
«Детектор медіа» дослідив фактори, які доводять, що відео на НТВ є підробкою: інші ведучі, події у Москві коментував не Олексій Данілов, а Андрій Юсов, ознаки використання дипфейку.

Російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холі», який стався ввечері 22 березня у Підмосков’ї, показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту. Фейкове відео викрило незалежне російське видання «Медуза».  

В ефірі НТВ випуск новин пройшов близько першої години ночі по Москві. «Медуза» зазначає, що відеосюжету передував коментар ведучої: «Причетність київського режиму до теракту в Підмосков'ї публічно, в телеефірі підтвердив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов».

У ролику «Данілов», зокрема, говорить: «Весело сьогодні у Москві, я вважаю, дуже весело. Хочеться вірити, що ми такі веселощі їм влаштовуватимемо частіше».

Скриншот фейкового відео НТВ

«Ролик є підробкою. Увечері 22 березня в ефірі українського телемарафону працювали інші ведучі, а Данілов не був там гостем. Частина ролика з телеведучими запозичена з ефіру від 16 березня; їхнім співрозмовником був начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Данілов останніми тижнями також бував гостем українського телебачення і сидів у тих самих інтер'єрах; його слів про “веселощі в Москві” “Медузі” оперативно знайти не вдалося», — йдеться в публікації російських журналістів. 

Скриншот ефіру телемарафону від 16 березня з Кирилом Будановим

«Детектор медіа» також дослідив вечірній ефір телемарафону за 22 березня. Це був слот каналу «1+1», який вели інші ведучі — Марічка Падалко і Максим Сухенко, а події в Москві коментував не Олексій Данілов, а представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. Більш того, у відео, оприлюдненому росіянами, не збігаються міміка та мовлення Олексія Данілова, що вказує на можливе використання дипфейку.

ДОПОВНЕНО: У коментарі «Детектору медіа» ведуча Марічка Падалко підтвердила, що Олексій Данілов не коментував в ефірі події в Москві 22 березня. 

Скриншот ефіру телемарафону від 22 березня з Андрієм Юсовим

Зазначимо також, що в ефірі телемарафону 16 березня, фрагмент якого пропагандисти використали у фейку на НТВ, працювали ведучі каналу «Ми — Україна» Марія Скиба й Олег Білецький.

«Детектор медіа» звернеться по коментарі до РНБО та пресслужби телеканалу «1+1».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY