detector.media
Єгор Брайлян
«Детектор медіа»
07.03.2024 20:45
На 20% зменшилася кількість публікацій про Україну у світових медіа
На 20% зменшилася кількість публікацій про Україну у світових медіа
Такі дані містить Звіт про сприйняття України у світі в 2023 році, підготовлений Brand Ukraine. Інтерес до України повернувся до рівня кінця 2021 року, вважають дослідники.

У 2023 році зафіксовано спад активної уваги до нашої держави в міжнародних медіа. Про це поінформувала голова ГО Brand Ukraine Марія Липяцька під час презентації звіту організації про сприйняття України у світі в 2023 році.

«Якщо в перші місяці російського повномасштабного вторгнення необхідно було реагувати на інтерес в аудиторії та соцмережі, надавати верифіковану інформацію, то тепер потрібно йти до аудиторій з тими темами, які їм актуальні. Ми бачимо збільшення невоєнних тем. Серед ключових пошукових тем в Google до топ 10 про Україну ввійшли три кваліфікаційні футбольні матчі, Еліна Світоліна, “Євробачення”», — розповіла Марія Липяцька, наголосивши, що бренд України має бути багатогранним.

За словами Липяцької, однією з основних тем, про які писали міжнародні медіа у 2023 році, був очікуваний контрнаступ України. Напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року перемістив фокус уваги медійників з України на Близький Схід.  Проте, на думку дослідниці, попри спад уваги, «Україна залишилася впізнаваною і впливовою та входить до 15% найбільш впливових країн світу».

Керівниця аналітичної команди Brand Ukraine Тамара Новосельська поінформувала, що у 2022 році понад 50 млн статей у світових новинних ЗМІ та  450 млн згадок у соцмережах були присвячені Україні, тоді як у 2023 році згадуваність знизилася. На 20% зменшилася кількість публікацій у міжнародних ЗМІ, а на 42% — кількість обговорень у соцмережах.

Водночас, за словами аналітикині, це типово для сприйняття світом усіх війн. Так, на 60–80% знизився рівень уваги світових ЗМІ до війни в Сирії у 2013–2014 роках.

«Інтерес до жодної новини не триває вічно. Знизилась кількість публікацій про Україну, а пошукова активність світу про Україну в Google повернулась до рівня грудня 2021 року. Але навіть при цьому Україна в 2023 році була четвертою державою світу, за новинами якої слідкувало людство», — прокоментувала Тамара Новосельська. 

Згідно з даними дослідження Brand Ukraine, серед двадцятки топтем у міжнародних новинних онлайн-медіа у 2023 році все-таки залишалися міжнародна підтримка та допомога Україні, західна зброя для України, ЗСУ, контрнаступ, обстріли українських міст. Водночас світові медіа цікавилися українською культурою та  спортом та багато писали про досягнення у ці царині.

На думку Тамари Новосельської, попри те, що іноземні політики прагнуть маніпулювати начебто низьким рівнем підтримки України в їхніх суспільствах, більшість громадян країн-союзників досі висловлюються за допомогу Україні.

Фото: Brand Ukraine

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY