detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
07.03.2024 19:00
«Репортери без кордонів» опублікували рекомендації щодо боротьби з дипфейками
«Репортери без кордонів» опублікували рекомендації щодо боротьби з дипфейками
Експерти радять запровадити законодавчі і регулятивні заходи, відповідні технічні норми в медіа й на цифрових платформах, а також оновити професійні журналістські стандарти.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» у відповідь на поширення у світі небезпечних дипфейків закликала захищати право на інформацію за допомогою спеціальних законодавчих і регулятивних заходів, а також шляхом впровадження відповідних технічних норм у медіа та на цифрових платформах.

Експерти запропонували чотири рекомендації щодо боротьби з поширенням дипфейків, які загрожують праву на інформацію:

«Окрім дезінформації, яка безпосередньо є результатом ілюзорного зображення реальності, небезпечні дипфейки загрожують нашій здатності довіряти всій інформації. Їх поширення може викликати підозри щодо автентичності всього контенту, включно з журналістським.

Така ситуація була б небезпечною для демократії, особливо під час виборів. Ефективна боротьба з дипфейками вимагає дій на всіх рівнях, від їх створення до розповсюдження, у тому числі за допомогою закону», — зазначив відповідальний офісу RSF з питань штучного інтелекту та глобальних питань Артур Грімонпонт.

Напередодні «Детектор медіа» повідомляв про те, що дослідники британського Центру протидії цифровій ненависті протестували генератори зображень ChatGPT Plus, Image Creator, Midjourney і DreamStudio та з'ясували, що 41% згенерованих зображень — фейкові. Окрім цього,  у всіх досліджених інструментах можна обійти встановлені політики запобігання створенню оманливого контенту.

Раніше компанія Meta повідомила про плани створити команду для боротьби з дезінформацією та зловживанням генеративним штучним інтелектом у межах підготовки до виборів до Європарламенту, які відбуватимуться на початку червня цього року.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY