detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.03.2024 17:47
Російський журналіст у суді навколішки попросив вибачення в українців. Його засудили до семи років
Російський журналіст у суді навколішки попросив вибачення в українців. Його засудили до семи років
Роман Іванов: Ми повинні зрозуміти, що все, що відбулось, — це наша вина. Як громадян Росії, які допустили це. Як журналістів, які не зуміли достукатись до суспільства.

Журналіст видання RusNews Роман Іванов в останньому слові на судовому засіданні став навколішки і попросив вибачення в українців. Суд визнав його винним у поширенні «фейків» про російську армію і засудив до семи років колонії, повідомляє Meduza з посиланням на RusNews.

Засідання відбувалось у Корольовському міському суді в Московській області РФ.

Виступаючи в суді з останнім словом і говорячи про російську війну проти України, журналіст сказав: «Ми повинні зрозуміти, що все, що відбулось, — це наша вина. Я визнаю, що в тому, що відбулось, є й моя вина. Як громадянин Росії, який допустив це. Який дозволив російській владі приймати такі катастрофічні рішення. Як журналіст, який не зумів достукатись до суспільства і пояснити, що право сильного — це середньовіччя. Що ми живемо в XXI столітті і насолоджуватись печерними почуттями — це жахливо і низько».

«Що ми можемо зробити зараз в цій ситуації — я вже навіть не знаю. Але я хочу попросити пробачення у всіх українців, яким наша країна принесла горе. Яких наша країна позбавила рідних і близьких, яких вже ніколи не вернути. І не за всю країну, а особисто за себе — як громадянин РФ — я хочу стати на коліна перед рідними вбитих у Бучі. Я не знаю, хто їх вбив, але це наслідок того, до чого прийшла наша країна», — сказав Іванов.

Повідомляється, що група підтримки в суді аплодувала журналісту і скандувала «Ні війні!».

У ході дебатів державний обвинувач просив суд призначити Іванову вісім років колонії загального режиму.

Романа Іванова затримали у квітні 2023 року. Кримінальну справу проти нього порушили через три публікації в його телеграм-каналі. В одній із них говорилося, що на Київщині після відступу російських військ знайшли тіла вбитих людей, у другій — про доповідь ООН про гуманітарну обстановку в Україні, в третій повідомлялося з посиланням на міністра оборони РФ Сергія Шойгу, що Росії не вистачає ракет.

Як повідомляється, Роман Іванов — другий журналіст RusNews, засуджений за статтею про «фейки» про армію РФ. У лютому 2023 року за аналогічним обвинуваченням засудили журналістку видання Марію Пономаренко з Барнаула, яка отримала шість років колонії через її записи про авіаудар по драмтеатру в Маріуполі.

Фото: Роман Іванов / SOTAvision

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY