detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.03.2024 12:15
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 березня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 березня 2024 року
Удар дрона по багатоповерхівці в Одесі, ситуація на українсько-польському кордоні, послання Путіна.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, «1+1», «FreeДом» 

У блоці ICTV/СТБ начальниця пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталя Гуменюк говорила про влучання ворожого дрону в багатоповерхівку в Одесі, внаслідок чого зруйновано половину під'їзду, 18 квартир.  

Ситуацію на українсько-польському кордоні обговорювали аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування КШЕ Павло Мартишев та голова центру політичних студій «Доктрина» Ярослав Божко. На думку Павла Мартишева, блокування кордону — питання більш політичне, ніж економічне. Ярослав Божко висловив припущення, що польський уряд солідарний із протестувальниками. Блокується також польсько-німецький і польсько-литовський кордони, тож варто шукати європейський контекст і розв'язання проблеми. 

Російський політолог Дмитро Орєшкін та колишній радник постійного представництва РФ при ООН Борис Бондарєв говорили про смерть Олексія Навального та похорон, який відбувся 1 березня в Москві «за прискореною процедурою». Режим тримається на штиках, зазначив Орєшкін. Європейський парламент ухвалив у зв'язку зі смертю Навального резолюцію, згідно з якою Путін має відповісти за вбивство опозиціонера у колонії. Але реально притягти Путіна до відповідальності практично неможливо, наголосили російські коментатори.   

У блоці «1+1» про похорон Навального говорив російський соціолог Ігор Яковенко. За його словами, раніше спільноти противників війни і прихильників Навального не завжди збігалися, але в день прощання з Навальним це сталося. Все більше людей розуміють, що шлях до змін в Росії лежить через перемогу України у війні. 

Політичний коментатор Володимир Фесенко назвав послання Путіна до Федеральних зборів найбільш беззмістовним за 20 років. «Що відрізняє це послання від попередніх — в залі більше мундирів, а це потенційний ризик для Путіна, варто лише згадати Пригожина», — зауважив Фесенко.  

Про хід рятувально-пошукових робіт на місці влучання ворожого дрону в багатоповерхівку в Одесі говорив речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук. На той час було відомо про загибель однієї дитини. 

Колишній заступник міністра економіки Польщі Пьотр Кульпа назвав ситуацію на кордоні України з Польщею не українсько-польським конфліктом, а зіткненням двох систем — крупних агрохолдингів в Україні і маленьких фермерських господарств у Польщі. Українці і поляки не зможуть вирішити цей конфлікт, його треба вирішувати на рівні Євросоюзу, вважає Кульпа. 

У блоці каналу «FreeДом» професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг відзначив, що підтримка України була першою темою зустрічі президента США Джо Байдена з прем'єркою Італії Джорджею Мелоні. Італія — важлива країна для США, тим більше що зараз Італія головує у Великій сімці. Байден періодично проводить зустрічі з лідерами країн-союзників, скоро прийматиме президента і прем'єра Польщі Анджея Дуду і Дональда Туска. Координація зусиль союзників важлива, наголосив гість. 

Російський воєнний експерт Ян Матвєєв зазначив, що у справі розвитку ракетних технологій Росія — один із лідерів. Інша справа — виробництво, постановка на бойове чергування, це значно довше і складніше. Якщо почнеться ядерна війна, матиме значення кількість боєголовок, сказав Матвєєв. В основних гравців на цій арені їх дуже багато, кілька російських не матимуть особливого впливу на ситуацію. Більшу роль гратиме ППО, в якій Росія суттєво відстає, тож ядерна війна, скільки б Путін нею не залякував нею світ, йому самому не принесе нічого втішного.       

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY