detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.02.2024 12:09
У Рівному презентували брошуру про загиблого військового і журналіста Тараса Давидюка
У Рівному презентували брошуру про загиблого військового і журналіста Тараса Давидюка
У брошурі зібрані спогади її упорядника та друзів про Тараса Давидюка і допис самого Тараса у фейсбуці.

У Рівному презентували брошуру «Розвідник» про загиблого на війні військового, журналіста і редактора сайту «Горинь.інфо» Тараса Давидюка.

Як повідомляє ІМІ, презентація відбулася в Літературному музеї Уласа Самчука 23 лютого.

Автором брошури є краєзнавець Микола Федоришин. Брошура складається з 32 сторінок. Окрім власних спогадів автора про Тараса Давидюка і прощання з ним 8 листопада 2023 року в Рівному у брошурі використано кілька публікацій з медіа, спогади друзів Давидюка у фейсбуці і допис самого Тараса в цій соцмережі. 

Федоришин розповів, що ця брошура є ідеологічним символом, який потрібен молоді. «Знаючи Тараса близько, його проукраїнський вибір, характер — не можна пройти повз. І я не міг пройти повз. Я прийшов до цієї ідеї, знав, що це треба робити», — розповів Микола Федоришин про те, чому вирішив створити брошуру. 

Брошуру можна завантажити на сайті Рівненського обласного краєзнавчого музею. Також ознайомитися з нею можна в Літературному музеї Уласа Самчука. 

Журналіст та військовий Тарас Давидюк загинув 3 листопада на околиці села Роботине Запорізької області. Йому було 37 років.

7 листопада прощання з Тарасом Давидюком відбулося в Києві на майдані Незалежності. 2 грудня Президент України Володимир Зеленський подякував Тарасу Давидюку у своєму вечірньому зверненні.

Ще зі студентських років Давидюк був активним у різних патріотичних організаціях. З 2002 року — у громадському русі. Був членом «Молодого Руху». У 2005–2012 роках — голова обласної організації і член Центрального Проводу «Молодіжного Націоналістичного Конгресу». Був також головою рівненської обласної організації «Активна молодь».

Взимку 2013–2014 років став добровольцем у 15-ій «МНК-івській», а відтак і в 14-ій «пластовій» сотнях Самооборони Майдану. З початку російсько-української війни воював у складі добровольчого батальйону «Гарпун».

Додому з війни повернувся навесні 2019 року. З того часу Давидюк працював головним редактором видання «Горинь.інфо». Після повномасштабного російського вторгнення повернувся до лав ЗСУ.

У 2016–2019 роках, а також у 2022 році служив у 130-му окремому розвідувальному батальйоні. Упродовж останніх місяців Тарас Давидюк був розвідником-кулеметником 14-го окремого механізованого полку ЗСУ. 

Фото: Ганна Калаур / ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY