detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
23.02.2024 01:09
Звіт ООН: серед підтверджених цивільних жертв війни в Україні більшість — чоловіки та хлопчики
Звіт ООН: серед підтверджених цивільних жертв війни в Україні більшість — чоловіки та хлопчики
Серед загиблих та поранених дорослих — 11,5 тисяч чоловіків та 7,5 тисяч жінок. Серед дітей — 900 хлопчиків та 670 дівчаток.

Серед загиблих та поранених цивільних під час повномасштабної війни в Україні 60% становлять чоловіки. Серед загиблих та поранених дітей хлопчиків більше, ніж дівчаток. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН із прав людини (ММПЛУ), який оприлюднили до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Місія ООН аналізує лише підтверджені та ідентифіковані випадки втрат з 24 лютого 2022 року. Загалом виявлено 30 457 втрат серед цивільних осіб: 10 582 загиблих і 19 875 поранених.

Серед загиблих та поранених дорослих — 11,5 тисяч чоловіків та 7,5 тисяч жінок. Серед дітей — 900 хлопчиків та 670 дівчаток.

У частини загиблих мирних мешканців було неможливо визначити стать.

Найбільш кривавим місяцем 2022 року був березень, коли в Україні загинуло 4 290 мирних жителів. Втрати 2023 року значно нижчі, втім щомісяця в Україні внаслідок воєнних дій гинуло від 150 до 200 мирних людей — здебільшого це жителі  прифронтових областей.

Найчастіше (91% випадків) цивільне населення потерпає від зброї вибухової дії з широкою зоною ураження — обстрілів з артилерії, танків, РСЗВ, ударів крилатими й балістичними ракетами, дронами, авіаційних ударів.

Моніторингова місія ООН із прав людини також виявила, що за два роки війни були зруйновані або пошкоджені 1 072 заклади освіти та майже пів тисячі медичних закладів.

Нагадаємо, нещодавно Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні повідомляла, що в січні цього року в Україні від російських атак по мирних містах постраждала щонайменше 641 цивільна особа, серед яких — 40 дітей. 

У січневому звіті ООН зазначалося, що кількість підтверджених жертв серед цивільного населення в січні — на 37% більше, ніж у листопаді 2023 року. «Зростання кількості жертв серед цивільного населення в січні відбулося головним чином через посилення обстрілів з боку російських збройних сил по всій країні із застосуванням ракет та баражуючих боєприпасів», — ідеться в повідомленні Місії.

В ООН наголосили, що сім’ї становлять велику частку жертв у населених пунктах, розташованих далеко від лінії фронту, оскільки багато родин з дітьми евакуювалися сюди з прифронтових районів. 

Фото: gettyimages

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY