detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.02.2024 18:17
Генконсулка Польщі попросила вибачення в українців за протести поляків на кордоні
Генконсулка Польщі попросила вибачення в українців за протести поляків на кордоні
Польська дипломатка пояснила, що «не може вдавати, що не бачить ганебних дій на кордоні».

Геенральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич назвала блокаду польсько-українського кордону «ганебною» і попросила вибачення в України за дії своїх співвітчизників. Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці, передає «Українська правда».

Дзвонкевич пояснила, що з любові до своєї батьківщини «не може вдавати, що не бачить ганебних дій на кордоні».

У своєму дописі дипломатка згадала про відмову радянських військ у посадці літаків союзників з допомогою для Варшави у 1944 році і зазначила, що раніше вона вважала, що тільки росіяни спроможні на такі ганебні дії.

«А сьогодні що роблять "польські" фермери і перевізники? Не вірю, що це поляки… Справжній поляк ніколи не вдарить ножем у спину сусідньому народу, який воює за свою свободу. Це не про вимоги, а про форму протесту. Ганьба і сором. Перепрошую, Україно, яка воює, перепрошую», — додала вона.

Нагадаємо, з 20 лютого польські фермери почали великий протест по всій території Польщі, зокрема на кордоні з Україною. За цей час стались кілька інцидентів із висипанням українського зерна та блокуванням пасажирського руху на кордоні.

Окрім цього, під час акції один із протестувальників у Водзіславському повіті Сілезького воєводства причепив на трактор прапор Радянського Союзу і плакат з написом: «Путіне, наведи лад з Україною і Брюсселем і з нашими урядовцями». На цей інцидент відреагував очільник МЗС Польщі Марчін Кервінський, наголосивши, що проти автора плаката будуть вжиті заходи. Поліція Польщі затримала протестувальника і порушила проти нього кримінальне провадження.

За словами речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, станом на 21 лютого на шести напрямках у пунктах пропуску на кордоні з Польщею фермери продовжують блокувати рух вантажівок.

Президент Володимир Зеленський у своїх соцмережах звернувся до Польщі та Єврокомісії із закликом «найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні» між Україною та Польщею для переговорів.

Зеленський зазначив: «Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь. Не можна принижувати одне одного, не можна принижувати ані українських, ані польських фермерів. Нам потрібна єдність. Нам потрібне рішення — між нами, Україною та Польщею, та для всієї Європи».

Фото: Tygodnik Zamojski / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY